Vlees kan je extra smaak geven en mals maken door het te marineren. Het leuke, en lekkere, aan marineren is dat je eindeloos kan combineren en proberen.
De basis
De basis van een marinade voor vlees is
1 deel zure vloeistof + 1 deel olie + 1 of 2 delen smaakmakers
Ten tweede is de duur van marineren van groot belang:
– minimaal 2 uur in de koelkast voor kleine stukjes/blokjes en dunne lapjes
– minimaal 4 uur in de koelkast voor groot vlees zoals beenham
De masterclass
In onze masterclass marineren wordt het kort en bondig uit de doeken gedaan.
Onder de video vindt je nog meer tips en trucs over marineren en ook dry rubben.
De ingrediënten
Voor het zure deel heb je een smakelijk zure vloeistof nodig zoals wijn, (kruiden)azijn, citroensap, sinaasappelsap, yoghurt of zelfs cola.
Qua olie heb je het hele arsenaal aan olijfolie, zonnebloemolie, sesamolie, walnootolie, kruidenolie en ga zo maar door. Let wel op dat je een olie gebruikt die ook geschikt is om te bakken.
Dan is er een bijna oneindige lijst aan pure smaak makers zoals: knoflook, ui, rode peper, gember, bleekselderij, mosterd, salie, sinaasappelschil, oregano, tijm, rozemarijn, laurier, kruidnagel, suiker, honing, sojasaus, anijs, etc., etc. Meer over kruiden en specerijen kan je ook lezen in de blog.
Je vindt hier de 3 basis recepten voor marinade uit de masterclass:
Italiaanse kruiden marinade
Aziatische marinade
Honing-walnoot marinade
Kleine stukjes en groot vlees
Marinade heeft heel lang nodig om in het vlees door te dringen en het malser te maken. Hoe kleiner de stukjes of blokjes vlees zijn hoe sterker dit effect. De smaak van de marinade zal dan ook steeds sterker worden als de stukjes kleiner worden of je het vlees langer laat marineren. Te lang marineren kan er echter ook voor zorgen dat het vlees aan de buitenkant te zacht wordt en daardoor een beetje sponzig kan aanvoelen. Dat is goed bij stoofvlees, maar niet bij een lekker kalfsoester of varkenshaas. Voor kleine stukjes kan je 4 uur als max aanhouden en voor groot vlees 6 uur.
Dry rub
Dry rubben is ook een vorm van marineren maar dan zonder zure vloeistof en olie. Het geeft een lekker smakelijk korstje aan het vlees en is heel geschikt voor op de BBQ. Je masseert het vlees in met pure, droge smaakmakers. De smaakmakers zijn dezelfde als die je in een (natte)marinade kan gebruiken, afgezien van verse kruiden en producten zoals uien en knoflook. Je kan het vlees insmeren met olie voor het rubben, dan blijft de rub wat beter plakken. Een dry rub kan je vlak voor het bakken op het vlees doen of een uurtje in de koelkast laten intrekken voor extra smaak. Je kan een groot stuk vlees en hele nacht in de rub laten staan zoals gedaan wordt bij pulled pork van procureur of Boston But.
Bakken, grillen, snijden, trancheren
Jouw heerlijke gemarineerde vlees wil je natuurlijk ook perfect op tafel zetten. In de masterclasses Gaartepunt bepalen met de hand en Vlees snijden wordt hier uitgebreid op ingegaan.
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: