Je krijgt vlees lekker mals als je het stooft. Doe dat liefst in een pan met een dikke bodem (ofwel stoofpot). Gietijzeren pannen zijn onverslijtbaar, zolang je ze niet in de vaatwasser doet en alleen reinigt met water. Vet de stoofpot ook altijd even licht in voor hij de kast in gaat.
Stoven
Stoven is het garen van vlees in een stoofpot in een geurige bouillon, wijn, cider of bier met een mengsel van groenten en kruiden. De truc is om het vocht in de stoofpot niet te laten koken (maximaal 90 °C), om het extra mals en smakelijk te maken. Alles over stoven vind je bij de bereidingstechniek stoven.
Vetten
Vooral de wat minder malse (vettere) delen zijn geschikt om te stoven. Een randje vet geeft juist extra smaak, snij dit vet er dus niet af, maar doe dat eventueel na de bereiding. Om je gerecht wat minder vet te maken, kun je het bovenste vetlaagje van de jus afscheppen.
Zachtjes gaar
Voor het stoven braad je vlees eerst aan (eventueel met wat bloem). Neem het vlees uit de stoofpot en bak de overige ingrediënten aan. Voeg dan de (warme) vloeistof toe. Doe het vlees terug in de stoofpot, deksel erop en stoof het zachtjes gaar. Door de lage bereidingstemperatuur blijven veel voedingsstoffen bewaard.
Let op: voeg altijd warm vocht (bijvoorbeeld bouillon) toe aan stoofvlees. Als je het er koud bij schenkt, ‘schrikt’ het vlees en heeft het meer tijd nodig om mals te worden. Door het vlees te marineren in een zuur vocht (zoals azijn of wijn) is het sneller mals.
Tip
Als je in één keer vlees bereidt voor meer dagen, kan je het invriezen voor een snelle maaltijd later.
Je kan met vlees heel veel kanten op, bekijk ook onze andere kooktechnieken!
Recepten
We hebben op vlees.nl tientallen recepten voor in de stoofpot. Hieronder een klein overzicht: