Vleesgerechten die langzaam zijn bereid en gegaard hebben een eigen, goed ontwikkeld aroma. Om dit tot z’n recht te laten komen, kunnen verse kruiden het beste pas op het laatst worden toegevoegd, met uitzondering van rozemarijn en tijm. Hieronder lees je welke vlees kruiden het lekkerst zijn bij verschillende vleessoorten.
Varkensvlees
Varkensvlees wordt nog lekkerder met: salie, basilicum, peterselie, peper, koriander, gember en sereh. Smaakversterkers die ook goed passen bij varkensvlees zijn ui, knoflook, witte wijn, cider, bier, ketjap manis, honing en citrusrasp.
Rundvlees
Met rundvlees maak je heerlijk klassieke stoofgerechten zoals goulash en hachee. Gebruik bij rundvlees tijm, rozemarijn, oregano, salie, mosterd, paprika, laurier en/of peper. Daarnaast kun je de smaak van rundvlees of rundvleesjus versterken met ui en knoflook, rode wijn, (donker) bier en ontbijtkoek.
Kalfsvlees
Gebruik voor kalfsvlees (verse) groene kruiden zoals peterselie, dragon, kervel, oregano, koriander, salie, basilicum, bieslook en dille. Gemalen zwarte en witte peper, nootmuskaat, foelie, sereh, djahé (Indonesische kruiden), zeezout en selderijzout smaken ook goed.
Lamsvlees
Lekker bij lamsvlees: rozemarijn, tijm, mint, basilicum, salie, oregano en marjolein. Daarnaast passen sereh, mierikswortel, knoflook, ui, mosterd en honing ook goed. Een stoofpotje met lamsvlees maak je nog smaakvoller met toevoegingen zoals rode wijn, olijven, honing, dadels en tomaat.
Recepten om rustig te bereiden
Runderrollade met tomaten (oven)
Varkensrollade met mosterd en knoflook (oven)
Griekse procureur met feta en olijven (oven)
Provencaalse hamlappen in tomatensaus
Entrecote met rode ui en limoen (oven)