Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / In de keuken / Kooktechnieken / Barbecueën /

Wereldwijde barbecue trends

In eigen land steken een paar producten er met kop en schouders bovenuit: de zijn de speklapjes, allerhande worstjes en spiesen en natuurlijk de hamburger. Daarbij gaan vrij traditioneel een knoflooksaus, een whisky-cocktailsaus en de shaslieksaus. Maar er is meer. Een blik over de grens geeft een inspirerend beeld van mondiale trends en ontwikkelingen.

Barbecueworst

De barbecueworst blijft terrein winnen. Aanbieders kunnen volgens kenners meer doen om specialiteiten te ontwikkelen, bijvoorbeeld met landenthema’s. Griekse worst (Loukaniko) met veel chili, Australische worst (Kransky) met zwarte peper en knoflook of Amerikaanse (Andouille) met cajun-kruiden.

Braai

De barbecue is ook in Zuid-Afrika razend populair. Op de Zuid-Afrikaanse braai worden eerst blokken houtskool aangestoken, tot deze onder de grill vallen. Daarboven worden dan de producten bereid, waaronder vooral ook veel lamsvlees en schapenvlees.

ChurrasceriaChurrasceria’s of rodizio’s

Wie wil meepraten over de trends kan de woorden churrasceria of rodizio eens terloops laten vallen. Dit zijn Zuid-Amerikaanse restaurants waar de bediening met lange vleesspiezen langs komt en waar gasten aan tafel bedient worden met het afsnijden van mooie robuuste stukken gegrilld vlees. De natuurlijke smaak van het rundvlees (niet teveel kruiden) moet het doen.

Flammkuchen

Een ontwikkeling dichter bij huis zijn de outdoor pizza ovens of de flammkuchen, die zich ook goed lenen voor andere deeggerechten, bijvoorbeeld met uienringen, cremefraiche en spekreepjes, maar meer mogelijkheden biedt.

Low & Slow

Van een bavette, longhaas of sukade tot een complete varkensschouder. Wie ‘echt’ gaat barbecuen doet dat op z’n Amerikaans. Dat is groot, boven een hout gestookt vuur en men neme er vooral ook ruim de tijd voor.

Pitmasters

In navolging van de Amerikanen zien we steeds meer barbecuewedstrijden, waar op een steeds hoger niveau vlees wordt gegrilld en gegaard. Er komt veel publiek naar deze evenementen, waar veel variaties met vlees vakkundig en enthousiast worden gepresenteerd en dus geproefd.

Zie ook deze inspirerende pitmaster video’s uit de VS

Pulled Pork

Pulled pork is een typisch Amerikaans BBQ-gerecht. Het is een deel van de schouder/nek die zo’n 14 uur gegaard wordt tot het vlees zo’n beetje uit elkaar valt.

Smokehouses

Amerikaanse barbecuerestaurants verrijzen buiten de VS. In Londen, Parijs, Berlijn en ook in Nederland zien we ‘smokehouses’ de deuren openen voor het publiek. Bezoekers maken kennis met beef brisket, pulled pork en beefribs, waarbij de rooksmaken mede door het gebruik van allerlei soorten houtsnippers een rol spelen.

Bron: Fire & Food

Bekijk onze vleesrecepten voor de barbecue of de grill

Kooktechnieken A-Z

Airfryer

Bakken

Bakkerellen

Barbecueën

Braadzak

Braden

Braiseren (smoren)

Caveman

Direct garing bbq

En papilotte

Fonduen

Frituren

Gourmetten

Grillen

Indirect garing bbq

Koken

Low & Slow

Pocheren

Pruttelen

Pulled (pork)

Roerbakken

Roken (koud/warm)

Roosteren

Sauteren

Slow cooking

Smoren

Sous vide

Steengrillen

Stomen

Stoven

Sudderen

Tajine

Uit de oven

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Wat voor vlees is salami?
  • Hoe maak je jus zonder vlees?
  • Wat is het verschil tussen varkenshaas en varkenskophaas?
  • Kun je vanwege de stoffen die erin kunnen zitten, nog wel veilig lever eten?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}