Ontdooien van gehakt moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg het gehakt één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren. Zorg ervoor dat de vleessappen van het gehakt niet kunnen lekken op andere etenswaren. Was het bordje of de schaal waarop het rauwe vlees heeft gelegen eerst af, voordat je er weer etenswaren op legt.
Gehakt ontdooien in de magnetron
Kleinere stukjes vlees kunnen ook goed in de magnetron worden ontdooid. Ontdooien in een magnetron gaat snel maar heeft invloed op de kwaliteit van het vlees. De kwaliteit blijft het beste als je het gehakt op de traditionele manier laat ontdooien in de koelkast.
Varkensgehakt invriezen
Varkensgehakt is lichter (rozer) dan rundergehakt (roder). Als varkensgehakt witter is geworden bij het invriezen is dat een effect van het aanwezige vet in het product. Dat kan bij rundergehakt een hoger percentage zijn dan bij varkensgehakt en dus meer invloed hebben op de (snellere) verkleuring en daarmee het lichter worden.
Vochtverlies
Bij het invriezen en ontdooien is altijd spraken van vochtverlies. Als het vlees wat vochtig is, is het beter om het even te deppen voordat het weer de vriezer ingaat, anders vormt zich een ijslaagje.
De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in: