Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Barbecueën
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Slow cooking
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Consumptie
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Overig vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Dioxines
      • Eiwittransitie
      • Energie
      • Footprint CO2
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Hormonen
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / In de keuken / Barbecueën /

Veilig barbecueën

  • Barbecueën
    • BBQ Tips & Tricks
    • Hoe en waarop barbecueën?
    • Veilig barbecueën
    • Wereldwijde barbecue trends

Voordat je met de BBQ kan beginnen, moet je het maken en onderhouden van het ideale vuur onder de knie hebben. Dat begint bij het aansteken van de briketten of de houtskool.

Met gevaar voor eigen leven gooien amateur BBQ-ers spiritus of andere brandbare vloeistoffen over de briketten. Dan even een lucifer aansteken, beetje afstand bewaren (of niet) en met een soepele beweging de vlam in de barbecue gooien. En voila: de briketten branden, maar hopelijk ook alleen de briketten… Papiertjes tussen de kolen aansteken en dan maar wapperen, blazen, vloeken en tieren: het komt het plezier allemaal niet ten goede. Maar hoe moet het dan?

aanmaakblokjesAanmaakblokjes

Een verstandige barbecuer legt aanmaakblokjes bij de briketten of kooltjes. Steek de blokjes aan en wacht rustig tot de briketten of kooltjes ‘witheet’ zijn met een mooi egaal aslaagje. Leg ze zo nodig met een (aparte) tang op de gewenste plek in je barbecue.
Nu heb je een basis om vlees goed te kunnen roosteren of grillen.

Je kunt direct of indirect grillen. Bij direct grillen rooster je het vlees boven een open hittebron (gloeiende kolen) zodat het vlees snel dichtschroeit. Bij indirect grillen heb je vaak een deksel als een regelbare afsluiting op de BBQ en gaar je het vlees met een hete lucht circulatie.

Direct grillen

Je verspreidt alle briketten over de bodem van de barbecue en je gaat boven de briketten grillen. Belangrijk is dat je begint met grillen als de briketten mooi egaal grijs-wit zijn. Begin niet te snel, want dan zal het ook snel verbranden. Direct grillen is voor veel producten een ideale methode.
Bij je gasbarbecue heb je al je branders aan en gril je dus direct boven het vuur. Belangrijk is dat je leert de temperatuur te controleren. Dit doe je door luchtgaten in de barbecue (ten dele) open of dicht te draaien.

Indirect grillen

Indirect grillen betekent dat je de briketten aan de linker en rechter kant legt van de barbecue en dus in het midden geen briketten hebt liggen. Dit zorgt er voor dat je een mooie gelijkmatige temperatuur creëert in de barbecue. Deze methode is ideaal voor het grillen van grote stukken vlees. Als je een ronde barbecue hebt kan je ook ring van briketten maken wat prettig werkt.
Bij een gasbarbecue kan je een kant uitlaten. Nadeel is dat je een minder mooie temperatuurverdeling hebt in de barbecue. Gevolg kan zijn dat het product wat je grillt aan één kant gaar is en aan de andere kant nog niet.

Warmtezones

Om met de BBQ goed te kunnen koken heb je goede warmtezones nodig.
Bij een houtskoolbarbecue kun je een deel creëren met twee lagen briketten en een deel met één laag briketten waardoor je dus ook in de barbecue een temperatuur verschil krijgt. Dit is een ideale manier als je verschillende producten grilt. Op het heetste deel grill je vlees en op het minder warme deel bijvoorbeeld de groente.
Bij een gasbarbecue kan je het ene deel op half vuur zetten en het andere deel op hoog. Voordeel is dat je het product op het ene deel kan aanzetten en vervolgens kan laten nagaren op het minder hete deel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
We verzenden zo’n 2x per maand een nieuwsbrief.
Niewsbrief

Blijf geinspireerd met onze nieuwsbrief

vlees

Veelgestelde vragen

  • Wat is Schweinenuss?
  • Waarom produceert de varkenssector niet meer biologisch varkensvlees?
  • Waar komt het woord varkenshaas vandaan?
  • Wat is het verschil tussen varkenshaas en varkenskophaas?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Kooktechnieken
  • Barbecueën
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Slow cooking
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

vr 22 nov

40% overweegt vlees te minderen

Circa 40% van de Nederlanders denkt komende 5 jaar minder vlees te eten. Dat blijkt uit de Vegamonitor 2019, een poll (met circa 1000 respondenten) van stichting Natuur &

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Links
  • Cookie beleid