Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Barbecueën
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Slow cooking
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Overig vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Dioxines
      • Eiwittransitie
      • Energie
      • Footprint CO2
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / In de keuken / Barbecueën /

BBQ Tips & Tricks

  • Barbecueën
    • BBQ Tips & Tricks
    • Hoe en waarop barbecueën?
    • Veilig barbecueën
    • Wereldwijde barbecue trends

Of je nu een ervaren pitmaster bent of gewoon af en toe lekker de BBQ aansteekt, deze tips zijn altijd van toepassing.

Hygiëne

Zorg voor schone, gewassen handen. Gebruik schone materialen en gebruik voor rauwe (vlees)producten weer andere tangen, grijpers en bestek dan voor gegaarde producten. Leg bereid vlees ook niet terug op het bord of in het bakje waar je het vers/rauw uit gehaald hebt, maar gebruik schone borden.
Bewaar alle producten (vlees, salades, sausjes) zo lang mogelijk in de koelkast en zet ze niet in de zon.

Stokjes

Als je zelf satéstokjes maakt met bijvoorbeeld varkensvlees, laat de houten stokjes dan eerst een uurtje weken in een bakje water. Zo verbrandt het hout later minder snel en gaat de saté er ook makkelijker af.

Barbecue

Zorg dat de barbecue stevig staat, op een veilige plaats. Hou kleinere kinderen uiteraard op afstand.  Houtskool of briketten hebben 20 minuten tot een half uur nodig voordat ze op temperatuur zijn. De BBQ is klaar als er geen vlammen meer zijn en de kolen zijn bedekt met een laagje witte as. Plaats bij een houtskoolbarbecue het rooster 25 tot 40 centimeter boven de kolen. Bestrijk het rooster met een beetje olie.

Grillen maar

Geen haast! Wacht echt tot er geen vlammen meer zijn, maar de kolen of briketten letterlijk witheet zijn. Gemarineerde stukken vlees kan je eerst even droog deppen met een keukenrol. Dit voorkomt vlammen door druppende olie. Begin met het vlees dat het meest hitte en tijd nodig heeft: eerst het rundvlees (biefstukjes), dan het kalfs- of lamsvlees, dan de spiesen en daarna het varkensvlees of de producten die al zijn voorgegaard.

Omdraaien

Draai vlees om als er een korstje op zit. Keer het regelmatig tot het goed gaar is. Als het te hard gaat, gebruik dan de zijkanten van de BBQ waar het mogelijk minder heet is dan in het midden. Snij eventuele zwarte randjes of korstjes weg

Hoe lang?

Je kunt het barbecueën het beste beginnen met producten die het langste nodig hebben om goed te garen.

Hieronder een richtlijn voor een aantal producten. Producten van gehakt of gemalen vlees moeten goed worden doorgegaard.

Garen naar voorkeur (minuten als richtlijn) 

  • Entrecote (circa 2 cm dik):  6 – 8 minuten
  • Koteletjes (circa 2 cm dik): 6 – 8 minuten
  • Spareribs: 30 min. voorgaren, ca. 10 minuten
  • Satéstokjes: ca. 5 minuten

Goed doorgaren (minimum 72 ˚C kerm temperatuur) 

  • Barbecueworstjes (voorgegaard): 6 à 8 minuten
  • Gehaktspies: 10 – 12 minuten
  • Hamburger: 10 – 12 minuten
  • Saucijsjes: 10 min. voorgaren, ca. 10 minuten

Kip valt als productgroep buiten de scope van Vlees.nl, maar voor producten zoals drumsticks of kippenpoten is het aan te raden deze eerst ca. 20 minuten voor te garen en dan nog zo’n 10-15 minuten op de BBQ te roosteren.

Vlees over?

Als je vlees over hebt en de BBQ is nog lekker heet, dan kan je dit toch nog even te grillen, laten afkoelen, verpakken en gekoeld bewaren voor een volgend moment. Of je kan het rauwe vlees invriezen, daar lees je hier meer over.

Meer lezen over BBQ?

‘Meat Mate’ Robert Verweij (4) de BBQ: kennis en beheersing

Zie ook de tips van het Voedingscentrum over 5x veilig.

Bekijk onze vleesrecepten voor de barbecue of de grill.

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Nieuwsbrief

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen? Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

vlees

Veelgestelde vragen

  • Wat is bewerkt vlees?
  • Wat is procureur?
  • Is het mogelijk om paardenstaartsoep te maken?
  • In een restaurant heb ik onlangs carpaccio van het iberico varken gegeten. Is dat wel verstandig?
Vragen over vlees

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Kooktechnieken
  • Barbecueën
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Slow cooking
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid