Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Faq / Rundvlees /

Wat is een entrecote?

Entrecote is een biefstuk met een lekker randje vet uit de rug, gesneden uit de rug (tussen de ribben). Snij je de dunne lende mét ossenhaas en been, dan heb je een T-bone. Entrecote is er van varken, rund en kalf. Het is voor veel vleesliefhebbers het meest smakelijke vlees. Het is mals vanwege het feit dat de spier bij leven niet veel werk heeft verricht.

Runder entrecote

Als we het over entrecote hebben, dan bedoelen we daar meestal de runder entrecote mee.

De dunne lende van een rund werd vroeger vaak als uitgangspunt genomen om de bevleesdheid vast te stellen. De koper voelde de dikte van de lende en baseerde daarop zijn prijs.

Er zijn diverse varianten en kenmerken voor de entrecote. De marmering van het stuk vlees is een pure smaakmaker, maar bepaalt niet de malsheid. Die is afhankelijk van de leeftijd van het dier en fijnheid van draad van de spiervezels. Entrecote van de Hollandse melkkoe kan prima dooraderd zijn, maar is door de leeftijd toch minder mals als de France Limousin en kan (sorry) niet tippen de Japanse Wagyu.

Ook de voeding is bepalend, zo is er verschil tussen ‘grass fed’ of ‘grain fed’. In het kort komt het er op neer dat gras gevoerde koeien gras eten, zoals bij de Argentijnse en Uruguayaanse steak, terwijl graan gevoede koeien (meestal) een dieet op basis van maïs en soja krijgen in het laatste deel van hun leven. Zo is de uiteindelijke vleessmaak duidelijk anders.

Hoe bereid je de perfecte entrecote?

Laat de entrecote een half uur voor het bereiden op kamertemperatuur komen en dep het droog. Verhit goede braadboter in een koekenpan. Bak de entrecote aan beide zijden 2 a 3 minuten op hoog vuur en hou de entrecote in beweging tijdens het bakken. maar prik er niet in met een vork, je wilt niet dat de sappen uit de entrecote vloeien. Haal de entrecote uit de pan en wikkel het vlees in folie en laat het 5 minuten rusten. Voeg tot slot zout en peper naar smaak toe. Eet smakelijk, je hebt nu een perfecte entrecote gebakken!

Tip: Voor nog betere malsheid van de entrecote raden we aan om het vet los te snijden van de entrecote en dit te laten smelten in de pan. Hiermee bak je de entrecote in zijn eigen vet, dit komt de smaak ten goede.

Welke kerntemperatuur voor entrecote?

De kerntemperatuur voor de perfecte entrecote ligt aan je gewenste bereiding. De entrecote moet 53 graden zijn voor medium rood en 58 graden voor medium.

Entrecote recepten

Hier op vlees.nl hebben we veel heerlijke recepten voor het bereiden van entrecote:

  • Gegrilde entrecote met pastinaak
  • Imperial flavours
  • Kalfsentrecote met limoenmarinade
  • Varkensentrecote met kastanjechampignons
  • Entrecote met rode ui en limoen
Terug naar alle vragen over Rundvlees

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages
inn_faq
  • Varkensvlees
  • -
  • Bewaren
  • -
  • Duurzaamheid
  • -
  • Productie
  • -
  • Rundvlees
  • -
  • Kalfsvlees
  • -
  • Bereiding
  • -
  • Benamingen
  • -
  • Gezondheid

Veelgestelde vragen over Rundvlees

  • Wat is een varkenshaasje met ketting?
  • Liggen de smaken van rollade, fricandeau en procureurstuk dicht bij ellkaar? En waar komt het vandaan bij het varken?
  • Waarom is er in de winkel geen vlees van meer soorten varkensrassen?
  • Bestaat er ook ribeye van varkens?
  • Waarom groeit de varkenshaas niet groter?
  • Wat is het verschil tussen verse worst en saucijsjes?
  • Wat is ijsbeen?
  • Hoeveel varkenshaasjes heeft een varken?
  • Wat is het verschil tussen boerenham en beenham?
  • In een restaurant heb ik onlangs carpaccio van het iberico varken gegeten. Is dat wel verstandig?

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}