Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Faq / Duurzaamheid /

Hebben kalveren last van bloedarmoede?

Nee. Dit is een hardnekkig discussiepunt. In de EU is vastgelegd dat kalveren een minimum hoeveelheid ruwvoer en voldoende ijzer moeten krijgen om het hemoglobinehalte op niveau te houden (Het hemoglobinegehalte mag niet lager zijn dan 4,5 mmol/l). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bloedarmoede pas optreedt als het niveau lager ligt. Via controles wordt dit nauwkeurig bewaakt. Een dier dat onverhoopt toch een lager ijzergehalte heeft, krijgt aanvullend ijzer. De Nederlandse kalfvleesindustrie werkt al jaren aan het optimaliseren van het welzijn van de kalveren. De sector doet ook actief mee aan de Nederlandse welzijnsmonitor, dat onderdeel is van het Europese Welfare Quality programma. Dit programma gaat over het meten van welzijn van landbouwhuisdieren. De Animal Science Group (ASG) van Wageningen UR is begin 2005 gestart met het onderzoek naar het welzijn van kalveren. In dit onderzoek wordt ook gekeken naar het aspect van bloedarmoede.

Terug naar alle vragen over Duurzaamheid

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
Search in posts
Search in pages
inn_faq
  • Bewaren
  • -
  • Duurzaamheid
  • -
  • Productie
  • -
  • Varkensvlees
  • -
  • Rundvlees
  • -
  • Kalfsvlees
  • -
  • Bereiding
  • -
  • Benamingen
  • -
  • Gezondheid

Veelgestelde vragen over Duurzaamheid

  • Waarom halen we jonge kalveren uit andere landen?
  • Hebben kalveren last van bloedarmoede?
  • Waarom lopen de meeste Nederlandse varkens niet buiten?
  • Worden zeugen in Nederland vastgebonden?
  • Waarom lost de Nederlandse varkensvleesindustrie de nog bestaande knelpunten niet even snel op?
  • Wordt biologisch rundvee altijd apart gehouden bij de slachterij en bij de verkoop van het vlees?
  • Kennen we in Nederland scharrelrundveehouderijen?
  • Garandeert de Nederlandse vleessector dat rundvlees 100% veilig is?
  • Is biologische productie beter voor het milieu dan de reguliere rundveehouderij?
  • Als we zelf het mooiste lamsvlees hebben, waarom wordt dan nog zoveel ingevoerd?

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}