Wat hebben tomaten, paprika’s, aubergines en courgettes gemeen? Je kunt ze vullen met de lekkerste ingrediënten! Het vullen van groenten is een oude traditie die naar verluidt wortelt in de Oostelijk mediterrane landen.
Met het verspreiden van groenteproducten via handel begon men op vele plaatsen tegelijk gevulde groenten te bereiden. Met de groentes verspreidden (handels)reizigers waarschijnlijk ook de decoratieve manier om de groenten te vullen.
Herkomst
Zo is gevulde courgette een typerend gerecht uit het voormalige Ottomaanse Rijk – dat ooit reikte van de Balkan tot Egypte. Courgette heeft veel voedingsvoordelen en is gezonde eiwitboost. Gevulde tomaten komen oorspronkelijk uit Griekenland, waar ze en Gemista (Yemista) heten. Recepten voor gevulde aubergine zijn gevonden in middeleeuwse kookboeken en in – onder andere – de oude Griekse en Libanese keuken. En de paprika, die van oorsprong uit Latijns Amerika komt? Ook die is gevuld overal populair!
Vlees past erbij (erin!)
Het mooie van groenten is dat ze goed te combineren zijn met producten uit zowat alle voedselgroepen. Meestal zit er wel iets in de vulling van dierlijke eiwitten zoals kaas, vis of vlees. Dat geeft een lekkere ‘bite’ aan het gerecht. Bovendien zitten ook dierlijke producten bomvol met goede voedingstoffen.
Met vlees gevulde groenten recepten
Gevulde paprika met varkensvleesreepjes en rijst