Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Zeurvlees?

14-10-2019

Foto Shutterstock

door Ubel Zuiderveld, food-service-watcher

Het was al weer een tijdje geleden.
Dat komt, onze jongste zoon houdt er niet zo van. Ik en mijn vrouw wel. Hij was er niet met eten; dus schafte onze pot rode kool, appelmoes, aardappelpuree én hachee-vlees, dat lang had gesudderd. Heerlijk, zeker nu de wind de bladeren van de bomen rukt. Herfsttijd, wintertijd, suddertijd.

Sudderen. Het is een woord dat bijna behoort tot Van Dale’s Groot Woordenboek van In Onbruik Geraakte Woorden. Immers, wie brengt na een jachtige dag op het werk nog het geduld op om te wachten tot lapjes of blokjes rundvlees zo mals zijn, dat ze op de tong bijna smelten?
En als wachten nou het enige was…. Steeds opnieuw moet je opstaan om even te roeren en de lobbige  jus aan te vullen. Ach, wie neemt er nog de tijd om eens te sudderen?

Ik kan mij herinneren dat mijn joviale kookkameraad Pierre Wind ooit bijna wanhopig met kracht uitriep op de radio “Er moet meer gesudderd worden in Dit Land!” Ook staat mij een onderzoek bij van ettelijke jaren geleden. Daaruit bleek dat draadjesvlees behoort tot de gerechten die Nederlanders het meeste missen. Maar ach, sudderen, waarom zou je ook nog? Tegenwoordig tover je immers met twee klikken op de smartphone een volledige maaltijd op tafel.

Maar toch; natuurlijk denk ook ik onwillekeurig aan vroeger, thuis en mijn moeder. Ja, wij kregen regelmatig hachee voorgeschoteld. Had je pech, dan kauwde je opeens op zo’n hard en scherp laurierblad of stak er een kruidnagel in een toch al opspelende kies. Maar verder was de smaak van vroeger die je nu nog zelden proeft ook toen al verrukkelijk. Wat ik me destijds nooit afvroeg maar nu wel; wat is dat eigenlijk voor een vreemd werkwoord: sudderen?

Nee, waar de naam hachee vandaan komt, dat is geen hogere wiskunde. Het stamt rechtstreeks van het Franse werkwoord hacher ofwel “hakken”. Hacheevlees; het is vlees dat aan mootjes is gehakt.

Maar sudderen?

Google je een bijna eeuw terug in de tijd, dan kom je sudderen volop tegen in oude recepten. Vaak is sprake van het laten sudderen van groenten. Een recept in een krant uit 1924 doet de suggestie rode bieten een paar uur te laten sudderen. Nee, dat doen wij niet meer. De geur van kapot gekookte groente uit oma’s veelgeroemde keuken kan mij, en de meeste medelanders, gestolen worden. Groenten willen we tegenwoordig graag wat knapperiger op ons bord. Beetgare groente met mals vlees dat lang heeft gesudderd; het overtreft zelfs de smaak die je je nog van vroeger herinnert.

Sudderen met een s is een woord van de twintigste eeuw; voor 1900 werd het met een z gespeld. Taaldeskundigen vertellen ons dat sudderen en zudderen nauw verwant zijn met het werkwoord “zeuren”. In Limburgs dialect betekent zudderen dit zelfs letterlijk. Mogelijk ligt de oorsprong bij het Germaanse woord “sudiron” dat al in de dertiende eeuw werd gebruikt. Het verbasterde eerst tot zeuderen en daarnaar tot zeuren. Het Limburgse dialectwoord “zuuëtere” betekent dat iemand onbenullig en langdurig aan het woord is.

Is suddervlees dus zeurvlees?

Ja, laten we het daar maar op houden: suddervlees is zeurvlees. En als je hachee-vlees suddert, heb je ruim de tijd om een goed gesprek te voeren. Ach, Pierre Wind zei het al; er moet veel meer gezeurd worden in dit land.

Ubel Zuiderveld, foodservicewatcher

Ubel Zuiderveld
Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld is food-service-watcher; volgt al bijna 30 jaar de hypes, ontwikkelingen en trends rond eten en drinken ‘buiten-de-deur’.

Overzicht van Ubel Zuiderveld

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}