Elk jaar verzamelen wij de leukste verwachte foodtrends voor voeding en vlees. Trends staan onder invloed van allerlei maatschappelijke en economische ontwikkelingen.
Als ons voedsel duurder wordt, gaan we nieuwe keuzes maken. We kopen anders of minder. Stijgen de energieprijzen, dan kan economischer koken een optie zijn. Zijn we steeds meer bezig met onze gezondheid en onze weerstand tegen (infectie) ziektes en virussen, dan heeft ook dat invloed op onze eetkeuzes.
Bovendien zijn er culinaire trends: wat doen (bekende) koks om dit jaar weer met vernieuwende gerechten en inzichten te komen? En wat is het aankoopgedrag van mensen in winkels, maar ook op maaltijd-bestelwebsites? Het levert uiteenlopende trendverwachtingen op!
-
Trend 1: betaalbaar eten
-
Trend 2: gezonder eten, keep it simple!
-
Trend 3: vergeten vlees
-
Trend 4: fermenteren
-
Trend 5: vintage recepten
-
Trend 6: come-back van de tosti
Trend 1: betaalbaar eten
We merken allemaal dat het leven duurder is geworden. Ook in de keuken maken we kostenbewuste keuzes, waarbij we wel lekker, gezond en gevarieerd blijven eten. Waar zich dat in uit?
- Minder uit eten, meer zelf koken.
- Creatief koken met restjes: kostenbesparend en duurzaam.
- Minder energie gebruiken: één keer koken voor meerdere dagen.
- Koude gerechten of snelle (éénpans-)gerechten, ook in de winter.
Trend 2: gezonder eten, keep it simple!
Weten wat je eet is een belangrijke stap als je bewust en gezond wilt eten. Een mooi stuk biefstuk is niet bewerkt en een aardappel blijft een aardappel. Net als een bloemkool een bloemkool blijft. Hoe meer voedsel bewerkt wordt, hoe minder je weet wat ermee gedaan is. En hoe langer de lijst op de verpakking is, met toegevoegde middelen waarvan je meestal een deel niet eens kent. We willen voedsel dat we (her)kennen, puur en echt!
Gezond eten kan ook minder eten betekenen. Eén van de foodtrends is dan ook ‘leren halveren’, want we eten vaak meer dan we nodig hebben. Je ziet het ook in restaurants. Geen volgeschepte borden meer maar kleinere porties. Zolang wát je eet voedzaam is, kun je met minder toe. Vooral eiwitten zoals in vlees geven een verzadigde gevoel en je krijgt meteen belangrijke voedingsstoffen binnen. Dat houd in: minder snel honger!
Trend 3: vergeten vlees
Vlees wordt net als alle producten duurder in 2023. We zullen er wellicht minder van kopen of vaker betaalbare soorten vlees kiezen. Van kop-tot-staart-koken wint al een tijdje aan populariteit. We zijn het een beetje vergeten, maar van betaalbare vleesdelen, die wij bijna als afval zijn gaan zien, kun je de heerlijkste gerechten en producten maken. Zelf bouillon trekken van een schenkel bijvoorbeeld.
Trends komen niettemin met tegenbewegingen. Willen we echt een keer genieten van en lekker en goed stuk vlees, dan kiezen we bijzondere, en soms wat vergeten vleessoorten. Bavette, skirt steak, flat iron, flank steak, diamanthaas en staartstuk (picanha).
Trend 4: thuis fermenteren
Fermenteren is populair. Door fermenteren maak je voedingsproducten langer houdbaar. Sommige producten worden er zelfs beter verteerbaar van. Ook vlees kun je zo bewerken dat het langer goed blijft. Je kunt het drogen (beef jerky), fermenteren om de pH te verlagen (droge worst), op een zeer lage temperatuur laten rijpen (dry agen) of zwaar zouten (droge ham). Steeds meer mensen doen dit zelf thuis.
Trend 5: vintage recepten
Nostalgische maaltijden winnen aan populariteit. Smaakvol koken met eenvoudige ingrediënten spreekt tot de verbeelding. Onze grootmoeders wisten vaak meer dan wij van goede, gezonde en betaalbare voedselcombinaties. Om maar niet te spreken van voedsel prepareren om een winter lang te bewaren. Fermenteren, worst drogen, wecken: onze oma’s en die vóór hen wisten er alles van. Dus haal dat kookboek van je grootmoeder maar van zolder!
Trend 6: de come-back van de tosti
Laat die standaard twee droge sneetjes wit casino met een plakje ham en kaas uit je gedachten. De tosti’s van 2023 zijn van een ander kaliber. Met eigentijds brood, interessante groente- en vleesvullingen en bijzondere kazen! Een bescheiden warm hapje met alles erop en eraan waarop je ook thuis helemaal los kan gaan!
En verder….
Verder gespot bij de trendwatchers: lokaal inkopen, duurzaamheid, nostalgisch eten (retro food) uit alle windstreken, chaos-koken, curries, paddenstoelen bij je maaltijd en swicy food (sweet&spicy). Kijk voor meer inspiratie bijvoorbeeld hier.
Genoeg te beleven dus in jouw keuken dit jaar!
Bronnen