Ook al blijven we thuis, wij Nederlanders laten Koningsdag natuurlijk niet zomaar voorbijgaan. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) maakt er dit jaar Woningsdag van. Wij hebben een feestelijk menu voor jullie samengesteld dat je zelf makkelijk thuis kunt maken.
De KBOV heeft voor deze dag een aantal digitale activiteiten bedacht, zoals de thuis-toost om 16:00 uur. Alle Nederlanders kunnen op dit tijdstip vanuit huis het glas heffen op onze koning. Na deze thuis-borrel zal onze maag wel gevuld moeten worden en daar geven wij jullie inspiratie voor.
Tijd voor een borrelplank
Begin met een borrelplank. Want geef toe, wie houdt daar nou niet van? Een van de hoofdingrediënten op de borrelplank is vlees. Wat dacht je van borrelribjes, mediterrane gehaktballetjes of kalfskroketjes? Je kunt ze natuurlijk ook gewoon alle drie maken. Ga jij liever voor de wat lichtere variant? Maak dan een bord vol met anti-pasti.
Voorgerecht: carpaccio
Is het al tijd voor het voorgerecht? Dan raden wij zeker carpaccio aan! Een gerecht dat bijna iedereen lust, zelfs de kids doe je hier hoogstwaarschijnlijk een plezier mee. Het is een mager en licht voorgerecht, waardoor je ook nog plek overhoudt voor het hoofdgerecht. Carpaccio bestaat uit dunne plakjes rundvlees die vaak geserveerd worden met pesto, pijnboompitjes, rucola en gedroogde tomaatjes. Je zet het dus in een handomdraai op tafel. Benieuwd waar carpaccio oorspronkelijk vandaan komt? Dat lees je in dit artikel.
Hoofdgerecht: slow cooking
Nu we toch de hele dag thuis zijn, hebben we genoeg tijd voor slow cooking. De naam zegt het al: de tijd nemen om een goed gerecht te maken. En dat proef je! Bij slow cooking houd je bereidingstemperaturen aan tot maximaal 99 °C, maar meestal zelfs hooguit 80 °C. Die lagere temperaturen zorgen voor een rijke smaakontwikkeling, omdat alle ingrediënten de tijd hebben om smaak af te geven. Langzaam bereide vleesgerechten hebben dan ook een eigen, goed ontwikkeld aroma. Om de rijke smaak tot zijn recht te laten komen, kunnen verse kruiden het beste pas op het laatst worden toegevoegd, met uitzondering van rozemarijn en tijm. In dit artikel lees je welke kruiden het lekkerst zijn bij verschillende vleessoorten. Hier kun je zelf mee experimenteren! Heb je thuis een Green Egg of vergelijkbare barbecue? Dan is dit recept voor pulled pork ideaal om het Woningsdagmenu mee af te sluiten.