Typisch Nederlands
Hachee, de ultieme Hollandse pot om de gure dagen mee door te komen. Smaakvol, puur en toch eenvoudig. Maar het is voor velen een kunst om dit gerecht goed op tafel te zetten. Het meest bepalende ingrediënt: vlees. De grote vraag is, welk vlees gebruik je voor hachee?
Hachee komt van het Franse woord ‘hacher’, dat ‘hakken’ betekent. In de 17e eeuw at men vaak stoofpot met vlees, vis of gevogelte. Ook in de Middeleeuwen stonden hachées vaak op de buffetten. Hachee is daarmee al een eeuwenoud gerecht. Maar over de hoeveelheden, verhoudingen en kooktijden is weinig te achterhalen.
Van de hachee die wij in Nederland kennen zijn, runderstoofvlees, uien en zuur van azijn of wijn de belangrijkste ingrediënten.
Welk vlees gebruik je voor hachee?
Het meest gebruikte vlees in hachee is rundvlees. Het is gesneden van de onderrib (de hals) van de koe. Het vlees heeft een langere bereidingstijd nodig om gaar en zacht te worden.
Is er geen hacheevlees te vinden in de winkel? Runder- en braadlappen worden uit hetzelfde deel gehaald. Deze kun je ook gebruiken!
Hachee maken
Er zijn tal van gerechten voor hachee. Probeer deze eens: hachee met Leidse hutspot. Heb je geen tijd of geduld voor een uitgebreide kooksessie? Maak dan deze snelle hachee van varkenshaas.
Tip: hachee is lekker met gekookte aardappels of aardappelpuree en rode kool.
Hoe lang moet hachee opstaan?
Hachee wordt malser naarmate je het langer bakt. Hou een minimale bereiding aan van 2 uur, maar langer is malser. Het proces wordt versneld als je een zuurtje toevoegt zoals azijn of wijn. In een snelkookpan is hachee vaak binnen een uur al mals genoeg.
Wat is het verschil tussen stoofvlees en hachee?
Hachee is stoofvlees. Stoofvlees is ook hachee, maar kan ook ander vlees zijn waarmee je kan stoven.
Welke pan voor hachee?
De standaard pan voor het maken van Hachee is de braadpan. Ook een snelkookpan is een ideale pan om snel hachee te maken.