Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

‘Vlees is seks’

02-11-2016

‘Vlees is seks!’ Dat verkondigt de Amerikaanse arts Leonard Shlain in zijn boek Sex, time and power. Waar het volgens een blog van Cookloveshare op neerkomt: het is de schuld van de vrouw dat de man van vlees houdt… ‘In de prehistorie ontwikkelden vrouwen een grote behoefte aan vlees door het bloedverlies tijdens hun menstruatie. De man ging op jacht en in ruil voor een stuk zwijn betaalde de vrouw hem in natura. De man had zodoende al snel door: goed vlees in ruil voor seks was fijne handel.

Slimmer en sterker

De mensheid begon steeds meer vlees te eten en dat had volgens de schrijver een positief effect op ons lichaam. Eiwitten zorgden voor een goede spieropbouw en door de dierlijke vetten ontwikkelden de hersenen. Volgens Shlain bestaan hersenen voor een groot deel uit water en vetzuren. Ons lichaam kan deze zelf niet aanmaken, dus moeten deze stoffen uit voeding komen. De oermens haalde dit uit rood vlees en hoe meer we ervan aten, des te slimmer we werden. Kortom: vlees zorgde voor kennis en kennis voor macht.

‘Vlees eten is stoer’

Dat vlees macht is, vindt ook hoogleraar Roos Vonk, die stelt dat macht, status en vlees vooral bij mannen speelt. “Ik weet niet of ze er fysiek meer behoefte aan hebben dan vrouwen. Ik denk dat het psychologisch is. Vlees eten heeft iets stoers. Veel vrouwen eten vlees, omdat hun mannen anders beginnen te piepen.”

Macho-eten

Dat mannen van hamburgers houden heeft ook een andere theorie. Uit verschillende studies, gepubliceerd in Journal of Consumer Research, blijkt dat mannen snakken naar vlees door de sterke culturele associatie tussen biefstuk en mannelijkheid. Dit wordt als mannelijker gezien dan een portie groenten. Daarnaast beoordeelden proefpersonen in het onderzoek dat mannen die steaks eten, mannelijker zijn dan mannen die groenten eten. Conclusie? Vlees is macho-eten!
Een echt biologisch bewijs dat mannen ook daadwerkelijk meer vlees moeten eten om fit en stoer te blijven is er niet.

Bron: www.cookloveshare.nl

Dé van de Riet
Dé van de Riet

Dé van de Riet is van januari 2010 tot januari 2020 werkzaam geweest als communicatie- en webmanager van Vlees.nl.
Hij trad ook op als woordvoerder van dit interactieve, cross-mediale communicatieplatform.

Overzicht van Dé van de Riet

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}