Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Vlees is een vitaminebom!

14-02-2017

Mijn verjaardag vier ik ieder jaar. Ik nodig al mijn vrienden en familie uit en ook de buren komen langs voor een hapje en een drankje. De afgelopen keer zal ik niet snel vergeten. Mijn goede vriend Peter, gezondheidsfreak, en mijn buurman Willem, hadden een hevige discussie.

Peter vertelde uitgebreid over zijn leefstijl. Iedere dag vroeg op, veel bewegen en zo gezond mogelijk eten, met vooral veel groente en fruit. Zo krijg ik alle vitamines die ik op een dag nodig hebben binnen, vertelt hij trots.

Willem werkt in de bouw, dus bewegen doet hij meer dan voldoende. En als het om eten gaat is hij is wars van al dat ‘groene gedoe’, zoals hij dat zelf noemt. Al die mensen die maar zo overdreven gezond eten. Hij geeft er flink op af. Er gaat niets boven de Hollandse pot, met een goed stuk vlees.

Ik hoorde het een tijdje aan, en omdat ik van mezelf vind dat ik er een beetje verstand van heb, besluit ik me er even tegenaan te bemoeien. Heren, zeg ik poeslief maar beslist, ik denk dat jullie allebei gelijk hebben! Ik leg uit dat in groente en graanproducten veel vitamines zitten. Maar, dat er 13 verschillende vitamines zijn en je ze niet allemaal uit een sinaasappel kunt halen!

En, let op Peter, in vlees zitten óók veel vitamines. Varkensvlees is bijvoorbeeld rijk aan vitamine B1, een vitamine die belangrijk is voor ons zenuwstelsel en zorgt dat we voldoende energie hebben. En wat dacht je van vitamine B6 en B12, vitamines die in bijvoorbeeld rundvlees voorkomen. Echte weerstandsvitamines, die onze weerstand mede op peil houden en zo zorgen dat we niet ziek worden. Peter gaf trouwens toe dat hij dol is op een stukje vlees. Dus hij was blij dat dit prima past in zijn gezonde leefstijl.

Het gaat er gewoon om dat je gezond eet en zo alle vitamines binnen krijgt. Peter is daar de hele dag mee bezig. Willem niet. Maar misschien hoeft het ook niet echt. Anneke, de vrouw van Willem, mengde zich ook in de discussie: ‘Willem, heb je al verteld dat stamppot rauwe andijvie met kaas een van je favorieten is? Daar doe ik tegenwoordig geen spekjes meer door, vind je ook héérlijk.’ Kijk, zo doen ze het op hun eigen manier allebei best goed. Het Voedingscentrum kan trots op ze zijn.

Het leuke was dat Peter Willem overtuigde om eens te ontbijten met muesli en fruit. Dat doet hij nu iedere dag. En zag ik hem nou een worteltje pakken van de schaal met hapjes? Of waren het de pittige gehaktballetjes er vlak naast?

Marianne Smeets
Marianne Smeets

Marianne Smeets-Peeters is een Voedingswetenschapper met passie voor communicatie. Haar focus ligt op het snijvlak van voeding, gezondheid en communicatie. Bij Marianne ben je aan het juiste adres voor een heldere, wetenschappelijk onderbouwde teksten over voeding en gezondheid.

Overzicht van Marianne Smeets

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}