Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

De vet-battle: gaat het tij keren?

08-06-2017

Vorige week stond mijn tante onverwacht op de stoep.
Ik was net aan het koken en omdat het altijd gezellig is als tante Annie er is, vroeg ik of ze een hapje wilde mee-eten. ‘Het ruikt heerlijk’, zei ze. Maar toen ze zag dat ik karbonaadjes aan het bakken was, zei ze dat ze geen varkensvlees eet.
‘Daarin zit te veel verzadigd vet en dat is slecht voor mijn hart’.
Ik vertelde haar dat het misschien niet zo’n vaart loopt met dat verzadigd vet. Dus varkensvlees van het menu schrappen is helemaal niet nodig. Haar nieuwsgierigheid was geprikkeld en ze wilde er wel het fijne van weten. Want hoe zat het dan precies met de vetten en het vlees?
Een echt duidelijk antwoord moest ik haar helaas schuldig blijven. Want de wetenschap is het niet meer eens over verzadigd. Is het wel zo slecht voor onze gezondheid? Dit is de afgelopen tientallen jaren wel heel luid gepredikt is: verzadigd was slecht en onverzadigd was okay. Verzadigd vet werd in verband gebracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten en dus op overlijden.
Maar steeds meer onderzoeken wijzen erop dat verzadigd vet wel het cholesterolgehalte verhoogt, maar dat het risico op overlijden niet toeneemt. De vraag rijst dan ook of verzadigd vet echt wel zo ongezond voor ons is als tot nu toe beweerd werd. De wetenschap weet het dus niet meer zo zeker, en voor- en tegenstanders van deze vet-battle discussiëren er dan ook stevig op los.
Zo’n discussie is goed, want zo kijken we weer eens met een frisse blik naar onze voeding en onze gezondheid. Vet hebben we nodig, daar zijn de wetenschappers het wél over eens. Evenals dat teveel vet niet gezond is. Maar dat geldt ook voor suiker of zout en zelfs water.
Teveel is nooit goed. Het is natuurlijk een saaie boodschap, maar gevarieerd en met mate eten is toch het beste. Daar past ook een stukje varkensvlees bij. En zolang de wetenschap de vet-battle voert, kunnen we niet met zekerheid zeggen of we verzadigd vet nu wél of juist niet moeten laten staan.
Intussen waren de karbonaadjes heerlijk bruin gebakken en was tante Annie toch aangeschoven aan tafel. Terwijl ze haar karbonaadje smakelijk opat, heb ik haar beloofd de vet-battle te blijven volgen en haar te informeren als het tij gekeerd is. Maar of en hoe lang dat nog gaat duren? De tijd zal het leren.

Marianne Smeets
Marianne Smeets

Marianne Smeets-Peeters is een Voedingswetenschapper met passie voor communicatie. Haar focus ligt op het snijvlak van voeding, gezondheid en communicatie. Bij Marianne ben je aan het juiste adres voor een heldere, wetenschappelijk onderbouwde teksten over voeding en gezondheid.

Overzicht van Marianne Smeets

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}