Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Veganisten eten weer vlees

04-06-2018

Bizar toch? In de VS eten de nodige veganisten weer volop vlees. Ja, met veel plezier en genoegen. Er zijn zelfs Amerikaanse veganisten en vegetariërs die bewust zijn gaan werken in de vleesindustrie. Wist je dat? Velen hebben het niet in de gaten, maar er woedt een vleesrevolutie die zijn weerga niet kent. Nederlanders gingen voorop in deze revolutie. Nu moeten we uitkijken dat we de boot, die gang maakt als een speedboot, niet missen.

Ken je Willem van Eelen? Mark Post? Koert van Mensvoort misschien? Winston Churchill dan? Nee, dat is natuurlijk geen Nederlander, maar de grootste Engelsman aller tijden. Churchill voorspelde het al in 1932. Ooit zullen we gekweekt vlees eten. Kweekvlees. De drie genoemde Nederlanders speelden allemaal op hun manier een bijzondere rol in de vleesrevolutie die in alle hevigheid is losgebarsten.

Drie belangrijke jaartallen voor de vaderlandse geschiedenis van de toekomst:
1999: Na onderzoek dat hij startte in 1981, krijgt de geboren Amsterdammer Willem van Eelen in de VS het patent op Vitro Meat ofwel kweekvlees.
2013: De Maastrichtse hoogleraar Mark Post borduurt verder op het werk van Van Eelen. In Londen presenteert hij de eerste mini-hamburger van gekweekt vlees.
2014: Samen met koks, kunstenaars en ontwerpers publiceert Koert van Mensvoort het eerste kweekvleeskookboek ter wereld.

Verzegeld vlees
Met het kweekvleeskookboek is iets bijzonders aan de hand. Het bevat allemaal fantasievolle gerechten die in Nederland niet gegeten mogen worden. In Nederland zijn we, net als in de rest van Europa, gehouden aan strenge wetgeving op het gebied van gemodificeerde voedselproducten. Eigenlijk mag er nauwelijks iets. Zeker, er is kweekvlees aanwezig in Nederland. Maar het ligt letterlijk verzegeld in de vriezer.

Natuurlijk, kweekvlees is techfood. Maar eigenlijk is het ook weer geen hogere wiskunde. Beesten worden er niet voor geslacht, maar slechts hun stamcellen worden gebruikt. Die worden op kweek gezet in kweekreactoren met een voedzame bodem. Daardoor vermeerderen de cellen zich snel. Vervolgens worden er spiervezels geoogst en tot vleesproducten verwerkt. Kenners die het vlees proefden, zoals Van Eelens dochter Ira, spreken van prima vlees dat ze niet van echt kunnen onderscheiden.

In supermarkt
Maar proeven van kweekvlees, dat mag toch niet? Ja, in Nederland is het verboden. Maar in de nodige andere landen mag je het wel eten. Vooral enkele innovatieve bedrijven in Israël en de VS streven Nederland en Europa nu vliegensvlug voorbij. Zo kan het dus zijn dat in Amerika de nodige vegetariërs en veganisten zich weer vleeseters noemen. Het eerste kweekvlees zou in enkele delen van de wereld wel eens voor 2020 in de schappen van supermarkten kunnen liggen. Enfin. Dit kan allemaal wat gaan betekenen voor de vaderlandse vleesindustrie. Op termijn is het houden van vleesvee wellicht overbodig. Met de stamcellen van een beperkt aantal levende dieren kun je namelijk heel veel vlees kweken.

Wie langs de kant blijft toekijken, wacht wellicht hetzelfde scenario als Kodak. Je weet wel, dat bedrijf dat de digitale revolutie in de fotografie stug bleef negeren en wiens rol op het wereldtoneel van de fotobusiness daarna was uitgespeeld. De val van Kodak was ooit net zo ondenkbaar als… een hardcore veganist die zich bekeert tot vlees.
Kweekvlees.

Naschrift Vlees.nl
Voor algemene achtergrondinformatie over dit thema kun je terecht op onze pagina over kweekvlees.

Ubel Zuiderveld
Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld is food-service-watcher; volgt al bijna 30 jaar de hypes, ontwikkelingen en trends rond eten en drinken ‘buiten-de-deur’.

Overzicht van Ubel Zuiderveld

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}