Je komt er vast wekelijks, of misschien zelfs iedere dag: de supermarkt. Voor veel Nederlanders is het de belangrijkste plek om vlees te kopen. Maar hoe komt vlees in de supermarkt terecht, en waar kun je op letten bij het maken van je keuze? In dit artikel in de serie van boer tot bord zoomen we in op de supermarkt.
Meteen na de slacht wordt het vlees goed gekoeld vervoerd naar het distributiecentrum. De verdere verwerking van vers vlees gebeurt gekoeld. Vanaf daar komt het vlees in de supermarkt terecht. Zowel in het distributiecentrum als in de supermarkt staat voedselveiligheid en kwaliteit hoog in het vaandel. Ze werken volgens vaste regels en procedures om de kwaliteit en voedselveiligheid te borgen. De basis is HACCP, dat is de internationale standaard voor de borging van het productieproces in een bedrijf. Daarnaast werken Nederlandse bedrijven met aanvullende borgingssystemen om de kwaliteit van hun product te garanderen, zoals IKB.
Keuzes maken
Ken je dat? Je staat voor het schap, en weet eigenlijk niet wat je moet kiezen. In de supermarkt is een groot aanbod aan vlees te vinden. Waar let jij op als je vlees koopt? Op de prijs? Ga je voor gemengd gehakt of rundergehakt? Kies je 1, 2 of 3 sterren Beter Leven? We zien verschillende trends onder de supermarktgangers, kort samengevat: gemak, gezond, genieten en verantwoorde aankopen.
Gemak
We besteden steeds minder tijd in de keuken, inmiddels is dit in Nederland gemiddeld nog maar een half uurtje. Gemaksproducten, zoals de kant-en-klaar maaltijden en maaltijdboxen zijn daarom populair in de supermarkten. Vooral onder één- en tweepersoonshuishoudens is deze trend goed zichtbaar. Hierin speelt mee dat het niet altijd leuk is om voor enkel jezelf te koken. Maar ook het gebrek aan tijd: men besteedt liever aandacht aan andere zaken dan aan het koken. Supermarkten spelen hierop in door een groter aanbod in (gezondere) kant-en-klaarproducten en maaltijdboxen, panklaar vlees en BBQ-pakketten.
Gezond
Ruim de helft van de Nederlanders wil gezonder eten. Deze afwegingen nemen we mee naar de supermarkt. In de combinatie met de vraag naar gemak, kiest een steeds groter deel van de mensen voor stoommaaltijden, of maaltijdboxen met mager vlees en groenten.
Verantwoord
Ook kiezen we steeds vaker voor een verantwoord eetpatroon. Wat houdt dit in als we kijken naar vlees? Je kunt hierbij letten op het dierenwelzijn en de impact van vlees op het milieu. Waar je makkelijk op kunt letten is het Beter Leven keurmerk. Dit keurmerk geeft 1, 2 of 3 sterren aan het vlees. Per sector (diersoort) verschillen de eisen. Bijvoorbeeld: varkens met 1 Beter Leven ster hebben meer ruimte in het kraamhok dan een varken zonder ster. Varkens met 3 sterren hebben nog meer ruimte, namelijk 2x zoveel als de varkens zonder ster.
Genieten
En misschien wel de belangrijkste overweging bij de supermarktinkopen: genieten. In de supermarkt is volop keuze om een lekkere maaltijd te bereiden. Ga je voor gemak & genieten? Dan kan je gaan voor een biefstuk, lekker mals en snel klaar. Ga je voor gezond & genieten? Kies dan eens een keer voor kalfsvlees: door het lage vetpercentage en de eiwitten die het vlees bevat past dit goed in een actieve en gezonde leefstijl. Wil je verantwoord genieten? Kies dan voor vlees met meerdere Beter Leven sterren, zoals het vlees van Hamletz. Bereid dit met een lekker slow cooking recept en je kan met een gerust hart genieten van je maaltijd.
In het volgende artikel in deze serie gaan we verder naar ‘Op het Bord’, waarin nog meer ideeën voor recepten en bereiding naar voren zullen komen!