In het eerste deel van de serie van boer tot bord las je meer over de boerderij. De volgende schakel in de keten is de slachterij. De slachterij werkt met strenge regels om voedselveiligheid en dierenwelzijn te garanderen.
Wanneer dieren gezond en oud genoeg zijn worden ze bij de boer opgehaald en naar de slachterij gebracht. Wanneer de dieren daar aankomen worden ze eerst door een dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) gekeurd. Alleen gezonde dieren mogen worden geslacht. Na aankomst worden de dieren opgevangen in speciale stallen om tot rust te komen. Speciaal opgeleide Animal Welfare Officers zien er op toe dat alles volgens de regels verloopt en dat de dieren zo min mogelijk last hebben van stress. Zo worden de dieren verdoofd voor de slacht, ook hierbij staat het beperken van stress voorop.
Voedselveiligheid
Het slachten is een zorgvuldig afgestemd proces waarbij iedereen precies weet wat hij of zij moet doen. Alles draait hierbij om kwaliteit en voedselveiligheid. Er zijn strenge eisen voor schoon en hygiënisch werken: medewerkers dragen beschermende kleding, haarnetjes en mondkapjes en ontsmetten na elke handeling hun gereedschap. Op verschillende momenten in het slachtproces zijn er controles om te checken of de dieren helemaal gezond en schoon waren. Zo vindt er bloedonderzoek en onderzoek van bepaalde organen plaats.
Uitbenen door specialisten
De goedgekeurde karkassen worden verwerkt. Daarvoor worden ze eerst opgedeeld in kleinere delen. Deze delen worden vervolgens uitgebeend: het vlees wordt van het bot gehaald. Dit gebeurt door gespecialiseerde medewerkers. Deze medewerkers zijn speciaal opgeleid om de verschillende stukken vlees op te delen. Het vlees gaat daarna verder naar de volgende schakel in de keten: de slager of een vleeswarenproducent. Zij gaan het vlees weer verder bewerken tot bijvoorbeeld leverworst, rollades en steaks.
Ben je benieuwd naar de verschillende soorten vlees? Op de pagina’s over varkensvlees, kalfsvlees en rundvlees vind je een overzicht van de verschillende vleessoorten per dier.
Alles gebruiken
Niet elk stukje van het dier is lekker om te eten, denk aan het haar. Wat gebeurt daarmee? Van rest- en bijproducten worden allerhande producten gemaakt. Van gebruiksartikelen en sieraden tot medicijnen en nog veel meer. Van een bijproduct als varkenshaar bijvoorbeeld worden kwasten en borstels gemaakt. De botten leveren grondstof voor lijm, gelatine en knopen. Dierlijk vet is grondstof voor de olie- en vet industrie (zeep). Van een geslacht varken, kalf of rund wordt vrijwel alles hergebruikt.
Wil je meer weten over de controle tijdens de slacht? Lees dan het artikel over tracking & tracing of de achtergrondpagina over het slachtproces en verwerking.
In het volgende artikel in de serie van boer tot bord, volgen we het vlees verder via de supermarkt naar uw keuken of barbecue.