Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Van boer tot bord: de slachterij

07-04-2020

In het eerste deel van de serie van boer tot bord las je meer over de boerderij. De volgende schakel in de keten is de slachterij. De slachterij werkt met strenge regels om voedselveiligheid en dierenwelzijn te garanderen.

Wanneer dieren gezond en oud genoeg zijn worden ze bij de boer opgehaald en naar de slachterij gebracht. Wanneer de dieren daar aankomen worden ze eerst door een dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) gekeurd. Alleen gezonde dieren mogen worden geslacht. Na aankomst worden de dieren opgevangen in speciale stallen om tot rust te komen. Speciaal opgeleide Animal Welfare Officers zien er op toe dat alles volgens de regels verloopt en dat de dieren zo min mogelijk last hebben van stress. Zo worden de dieren verdoofd voor de slacht, ook hierbij staat het beperken van stress voorop. 

Voedselveiligheid

Het slachten is een zorgvuldig afgestemd proces waarbij iedereen precies weet wat hij of zij moet doen. Alles draait hierbij om kwaliteit en voedselveiligheid. Er zijn strenge eisen voor schoon en hygiënisch werken: medewerkers dragen beschermende kleding, haarnetjes en mondkapjes en ontsmetten na elke handeling hun gereedschap. Op verschillende momenten in het slachtproces zijn er controles om te checken of de dieren helemaal gezond en schoon waren. Zo vindt er bloedonderzoek en onderzoek van bepaalde organen plaats. 

Uitbenen door specialisten 

De goedgekeurde karkassen worden verwerkt. Daarvoor worden ze eerst opgedeeld in kleinere delen. Deze delen worden vervolgens uitgebeend: het vlees wordt van het bot gehaald. Dit gebeurt door gespecialiseerde medewerkers. Deze medewerkers zijn speciaal opgeleid om de verschillende stukken vlees op te delen. Het vlees gaat daarna verder naar de volgende schakel in de keten: de slager of een vleeswarenproducent. Zij gaan het vlees weer verder bewerken tot bijvoorbeeld leverworst, rollades en steaks.

Ben je benieuwd naar de verschillende soorten vlees? Op de pagina’s over varkensvlees, kalfsvlees en rundvlees vind je een overzicht van de verschillende vleessoorten per dier. 

Alles gebruiken 

Niet elk stukje van het dier is lekker om te eten, denk aan het haar. Wat gebeurt daarmee? Van rest- en bijproducten worden allerhande producten gemaakt. Van gebruiksartikelen en sieraden tot medicijnen en nog veel meer. Van een bijproduct als varkenshaar bijvoorbeeld worden kwasten en borstels gemaakt. De botten leveren grondstof voor lijm, gelatine en knopen. Dierlijk vet is grondstof voor de olie- en vet industrie (zeep). Van een geslacht varken, kalf of rund wordt vrijwel alles hergebruikt.

Wil je meer weten over de controle tijdens de slacht? Lees dan het artikel over tracking & tracing of de achtergrondpagina over het slachtproces en verwerking. 

In het volgende artikel in de serie van boer tot bord, volgen we het vlees verder via de supermarkt naar uw keuken of barbecue. 

Van boer tot bord: op de boerderij
Van boer tot bord: naar de supermarkt

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}