Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Vaarwel, Bourgondische levensstijl?

11-09-2019

Schilderij Pieter Aertsen 1508-1575

Tja. Het veganistisch dieet beleeft meer aandacht dan ooit, in elk geval in veel media en bij een arsenaal aan bloggende foodies. Een paar jaar geleden telde ons land hooguit ettelijke tienduizenden mensen die volkomen dierloos consumeren. Inmiddels wordt het aantal getaxeerd op zeker 120.000.
In de grote steden, vooral de studentensteden, openden vorig jaar tientallen eetgelegenheden met uitsluitend plantaardige gerechten. Vooral jongere generaties zouden afscheid (willen) nemen van dierlijke ingrediënten.

Bij deze trend vraag ik mij af: betekent dit, dat wij voorgoed moeten afrekenen met de spreekwoordelijke Bourgondische levensstijl? Anders gezegd: hoe onlosmakelijk is de vleselijke lust, de letterlijke variant dan, als vanzelfsprekend verbonden met een levenswandel als volop genietende Bourgondiër?

Ik ga te rade bij Van Dale’s Groot Woordenboek der Nederlandse Taal.
Van Dale beschrijft Bourgondiërs en het Bourgondische slag mensen als volgt: “Joyeus, zwierig, uitbundig mens die geniet van het leven, van voedsel en drank. Van het leven en de goede dingen des levens genietend of daartoe leidend.” Dat is geen uitleg die uitsluit dat je een Bourgondiër kunt zijn als je enkel en alleen plantaardig consumeert. Maar toch… Onwillekeurig zie ik bij een Bourgondische maaltijd een tafel voor mij met een schilderachtige overdaad aan vlees van allerlei pluimage.

Waarop dit beeld is gebaseerd, werd ik duidelijk gewaar tijdens het lezen van de bestseller “De Bourgondiërs, aartsvaders van de lage landen”, het boek van Bart van Loo over de middeleeuwse machthebbers die de geschiedenis van Vlaanderen en Zuid-Nederland mede bepaalden. Plantaardige en diervriendelijke mensen met een tere ziel zal het niet makkelijk vallen de passages te lezen over de maaltijden die ter tafel kwamen bij de inauguratie of het huwelijk van een Bourgondische vorst.

Hoe het destijds in hoge Bourgondische kringen toeging, illustreert de schrijver met de beschrijving van de benodigdheden aan vlees en vis voor een kroning:
“Voor zijn feest liet Filips VI een flinke veestapel aanrukken (82 ossen, 85 kalveren, 289 schapen, 78 varkens en 13 paarden), meerdere dozijnen hoenderhoven leegplunderen (824 konijnen, 10.700 kippen en 850 kapoenen) en 345 roerdompen en reigers uit de lucht schieten. Dankzij 40.350 eieren, 736 snoeken, 3150 palingen, 2279 karpers, 4000 rivierkreeften en 243 zalmen kwamen ook de eventuele niet-vleeseters aan hun trekken. De tafels stroomden helemaal vol toen de dienaren ook nog eens 3342 vleespasteien, 492 palingterrines en 2000 kazen aansleepten. De tafels werden meerdere keren na elkaar gevuld met nieuwe spijzen. Het was grijpen en graaien.”

De buffetten waren bovendien onderdeel van het vermaak. Bij het huwelijk van Filips de Goede en Isabella van Portugal in 1429 citeert Van Loo een kroniekschrijver die het feestmaal meemaakte:
“Daar verscheen iemand op een geroosterd varken. Verderop stond een opgezet everzwijn, dat bij het beroeren van zijn krulstaart radijsjes uitpoepte.”
Enfin, dat was toen. Het beeld staat in een schril contrast met de tijd van nu, waarin onze machthebbers al hoon ten deel valt tijdens een alleszins bescheiden barbecue ter welverdiende afsluiting van een hardwerkend politiek jaar.

Desondanks blijf de vraag: welk effect heeft consuminderen in het algemeen en vleesverlating in het bijzonder op de laatste restjes van de spreekwoordelijke Bourgondische levensstijl in onze zuidelijke contreien? Is er een Bourgondische maaltijd denkbaar met een overdadige keuze aan vleesvervangers van soja en lupine? Ach, eigenlijk moet ik mijzelf deze vraag niet stellen. Mijn oorsprong ligt ver boven de grote rivieren en mijn Bourgondische inslag rijkt niet veel verder dan een frietje met Belgische mayo op gezette tijden.

Ubel Zuiderveld, foodservicewatcher

Ubel Zuiderveld
Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld is food-service-watcher; volgt al bijna 30 jaar de hypes, ontwikkelingen en trends rond eten en drinken ‘buiten-de-deur’.

Overzicht van Ubel Zuiderveld

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}