Elke dag vervoert slachterij VanDrie Group duizenden kalfslenden, -schenkels, -schouders en zwezeriken vanuit de slachterij in Apeldoorn naar Duitsland, Frankrijk en Italië. Het vlees wordt enorm precies verwerkt: van elk stuk is altijd bekend van welk kalf het afkomstig is.
Ieder bedrijf in de vleessector is verplicht om te tracken en tracen. Tracking and tracing is het kunnen volgen en herleiden van producten, zoals vlees. Voedselveiligheid gaat voor alles. Om dit te borgen, ontwikkelde de VanDrie Group in 2002 het kwaliteitssysteem Safety Guard. Safety Guard is door de hele keten geïmplementeerd. Dit houdt in dat iedere schakel in de keten van de VanDrie Group verplicht is om alles te registreren. Naast voedselveiligheid en verantwoord antibioticagebruik worden ook dierenwelzijn en milieubeheer door Safety Guard vastgelegd en gemonitord. Voor het welzijn van de dieren is een Dierenwelzijnscode opgenomen, die in alle schakels van de keten moet worden toegepast.
Wat komt er allemaal kijken bij tracking en tracing? Redactieleden van de Nederland Voedselland kregen een rondleiding bij de VanDrie Group slachterij in Apeldoorn en konden het met eigen ogen zien. Lees het artikel hier.
Wil je meer weten over het slacht- en verwerkingsproces? Lees het hier.