Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Meat mate Robert: Slim koken: vlees bereiden voor meerdere dagen

12-01-2021

door ‘Meat Mate’ Robert Verweij (Teest)

Deze blog is eerder verschenen in april 2020

Besluiteloze mensen voor het vleesschap in de supermarkt. Het is donderdagmiddag tien over vijf. Ze hebben niet alleen een boodschappenlijstje, maar ook een wensenlijstje. Daarop staat snel eten, gezond eten en betaalbaar eten. Het moet eenvoudig te bereiden zijn en alle gezinsleden moeten het lekker vinden. Herkenbaar?

Bij de keuze van een huis, auto of partner moet je vaak een paar eisen laten varen. Je moet dus prioriteiten stellen. Bij het kopen van vlees is dat ook zo. Er is hier bijvoorbeeld één eis die de andere in de weg zit: snelheid.

Snel te bereiden vlees is meestal niet goedkoop omdat iemand anders al voorwerk gedaan heeft, zoals snijden en op smaak maken. Snel te bereiden vlees is bovendien vaak zacht en mals vlees, dat is over het algemeen ook luxer. Het is vaak sterker bewerkt dan langzaam te bereiden vlees en bij die toevoegingen en bewerkingen hebben sommigen weer gezondheidsvragen.

Nu liggen de supermarkten vol met gezond en goed vlees. Dus waarom die gestreste mensen? Omdat ze weinig tijd hebben. Denken ze. Nu hebben veel mensen vaak genoeg tijd om lekker vlees te bereiden, maar moeten ze even omdenken. Je hoeft veel vleesgerechten namelijk helemaal niet te bereiden nèt voor je ze gaat eten. Sterker nog: veel gerechten met vlees zijn de volgende dag lekkerder.

Niet alleen kun je het kookmoment verplaatsen, ook kun je méér bereiden dan nodig en een deel bewaren. Met invriezen, vacumeren en sousvide koken hoef je echt niet iedere dag hetzelfde te eten. Als je de basisbereiding neutraal houdt, kun je er verschillende gerechten van maken. Het handigst is om een weekmenu te maken. Dat klinkt voor veel mensen vreemd en vaak hoor ik dan: “maar ik weet toch zondag niet wat ik donderdag wil eten?”. Misschien niet, maar vaak weten ze dat donderdag om 17:10 ook nog niet…

Als kok en ondernemer scheidt ik altijd graag denk- en doemomenten. Denken gaat bij mij bijvoorbeeld beter op zondagmiddag met een bakkie koffie erbij dan met een gestrest gevoel in een drukke supermarkt. De keuze die ik op zondagmiddag maak is dan vaak ook gezonder, sneller, betaalbaarder en lekkerder. Sterker nog: op donderdagmiddag sta ik helemaal niet in de supermarkt. Ik heb m’n stukje vlees al thuis in de koelkast en soms zelfs al klaargemaakt op dinsdag of woensdag. Inkopen en koken heb ik geclusterd.

Stoofvlees zoals de Mexicaanse variant of stoofvlees voor 3 dagen leent zich hier bijvoorbeeld goed voor. Als je sukadelapjes maakt, kun je een deel invriezen. Je kunt er ook 2 dagen later Italiaanse pasta ragù van maken: wat knoflook, tomatenblokjes en oregano erbij. Kost je 10 minuten. Of een Franse stoofschotel met rode wijn en rozemarijn. Indonesische rendang met kokosmelk. Of maak woensdag een risotto met de jus en snijd het vlees in kleine stukjes. Bestuif het vlees met wat bloem en bak krokant in het olie. Doe het krokante vlees op de smeuïge risotto en het lijkt echt niet meer op de sukadelapjes van maandag.

Sla ik door? Misschien. Maar feit blijft dat een weekmenu ervoor zorgt dat je vlees betaalbaarder is omdat je grotere verpakkingen kunt kopen. Ook kun je de aanbiedingen thuis goed doornemen. Je hoeft minder vaak inkopen te doen: dat scheelt tijd, kilometers,  stress en onnodige impulsaankopen. Je bespaart tijd door bereidingen samen te voegen: de witte rijst van maandag tover je woensdag om in nasi. De aardappels van dinsdag worden op donderdag puree. Hoe lekker is het om thuis te komen en dat de helft van het koken al gedaan is?

Als je maaltijden niet meer los van elkaar ziet gaat er een wereld voor je open. Jus is een basis voor saus, saus is een basis voor soep. Een beetje gezeefde tomatensoep bij je karbonaadje geeft weer huisgemaakte tomatenjus. Tegenwoordig noemen we dat “no waste” maar eigenlijk is het gewoon gezond verstand en durven. Want wat is het ergste dat er kan gebeuren? Noteer je successen en verbeterpunten. Maak een lijst met goed gelukte gerechten. Bewaar complete weekmenu’s met bijbehorende inkooplijsten. Accepteer dat er een keer iets niet helemaal lukt. Maar als je het volhoudt worden je vleesgerechten gezonder, sneller, betaalbaarder, lekkerder, met minder stress en meer afwisseling. Beloofd.

Meer Stoofvlees recepten

Robert Verweij
Robert Verweij

Robert Verweij is culinair ondernemer (Teest), cursusleider en TV-kok. Als ‘Meat Mate’ behandelt Robert voor Vlees.nl diverse veel gestelde vragen en andere technische kwesties rond vlees.

Overzicht van Robert Verweij

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}