Er is nogal eens verwarring over de soorten kebab die er zijn. Kebab heeft zijn wortels in de Turkse keuken. Het betekent ‘vlees’ in het Turks.
Er zijn twee basissoorten kebab. De döner (döner betekent draaiend) kebab wordt bereid aan een verticaal draaiend (staand) spit. Döner kebab is het vlees dat gegrild wordt aan het spit. De sis (of shish) kebab bestaat uit stukjes vlees aan een dunne houten of metalen spies, die zo gegrild wordt, liggend. Sis betekent: zwaard, later spit of spies.
Alle andere kebab-gerechten zijn in principe gebaseerd op een van deze twee hoofdmethoden. Zo heb je ook köfte kebab en köfte betekent vleesbal (Perzisch). Shoarma is de Arabische variant op de Döner kebab.
Kebab behoort tot de top van de fastfoodgerechten. En hoewel zowel de sis als de döner worden gemaakt op basis van bijna dezelfde ingrediënten, is de smaak toch niet vergelijkbaar. Het komt aan op de bereiding.
Hoe worden sis kebab en döner kebab bereid?
Om döner en sis kebab te bereiden heb je traditioneel lamsvlees nodig, maar ook kalfsvlees en kip worden gebruikt. Voor sis kebab heb je daarnaast groenten nodig. Beide kebabs worden aan de spies bereid, maar sis kebab wordt zo geserveerd, terwijl döner in dunne plakjes wordt gesneden. Daarnaast wordt gezegd dat voor döner de knoflook- en chilisauzen de beste match zijn. Tzatziki en Haydari (Turkse yoghurtdip met feta) passen beter bij sis kebab.
En voor mensen die graag varkensvlees eten: varkensvlees is uiteraard ook smakelijk te bereiden met kebab- of shoarmakruiden!
Dürüm kebab
Kebab wordt ook wel geserveerd ingerold in een soort wrap: dürüm (‘opgerold’ in het Turks). De dürüm ziet eruit als een zachte Mexicaanse tortilla maar is gemaakt van durumtarwe, niet van maïsmeel.
Recepten
- Döner kalfsvlees (nieuw!)
- Kruidige kalfskebab
- Lekker pittige kebab
- Durum (dürüm) kebab (nieuwste!)
- Shoarma in rotivel
- Shoarma met tomaat en abrikoos
- Shoarmarol