Salami op brood, op de pizza, door de pasta, bij de borrel, in een tosti, wat lekker en veelzijdig is salami toch! Salami is zo bekend en beroemd dat deze Italiaanse lekkernij zelfs een eigen dag heeft. 7 september is het salamidag!
Wat is Salami?
Salami is in de meeste gevallen bewerkt en gerijpt vlees dat van een varken komt. De meeste soorten salami bestaan uit een combinatie van varkensvlees en zout, maar er is ook een enkele soort die gemaakt wordt van rundvlees of een combinatie van varkensvlees en rundvlees. Salami komt oorspronkelijk uit Italië, het is dan ook de meervoudsvorm van ‘salame’. Salame betekent gezouten vlees. Een product dat vrijwel in alle salami soorten verwerkt wordt, is knoflook. Dit zorgt dan ook voor de sterke geur van salami. Cervelaat salami is salami waar geen knoflook in gebruikt wordt, waardoor de geur van cervelaat minder sterk is. Salami wordt gedroogd in de lucht, gerookt of gekookt.
Gerechten met salami
Salami wordt op verschillende manieren gegeten. Zo wordt salami als vleeswaren op de boterham gebruikt, als beleg op een pizza of als vleesproduct voor in een pasta of salade. Hier vind je bijvoorbeeld een lekker gerecht voor een mediterrane salade met rauwe ham, mortadella en salami. Of ga jij liever voor een quiche met bacon en salami?
Is er meer wat je wil weten over vlees? dan kan je je hart op halen bij onze veel gestelde vragen