Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Preskop? Hoofdkaas?

19-06-2017

De slager en ik, we zitten bijna bij elkaar op schoot. Grote moderne slagerij, klein kantoor. De slager praat met passie. Over worsten en hammen. Over hoofdkaas, nagelhout, zwartmaag en preskop. Zwartmaag? Hoofdkaas? Preskop?

Vlees, slager. Toen ik kind was, waren de twee woorden bijna synoniem met elkaar. Slager Dagelet had in de buurt waar ik opgroeide de meest prominente winkelplek. Op een splitsing van drie straten. Schuin tegenover de warme bakker. Schuin tegenover de groenteman. Slagerij Dagelet had een betere trafficlocatie dan kruidenier Centra. Als slager Dagelet de bestelling op mijn moeders briefje had afgewerkt, kreeg ik een dik plak worst. Dagelet is er al lang niet meer. Zijn slagerij loste op in de vooruitgang, net als de andere neringdoenden om hem heen.

Supergeneratie
Hoe vaak kwam ik sinds mijn kindertijd bij een slagerij? Ik hoop niet dat hij het mij vraagt, de slager die ik recht in zijn gezicht kijk. Ik ben hier om hem te interviewen. Beschaamd beken ik mijzelf dat dit misschien mijn eerste slagerijbezoek is sinds de tijden dat ik voor mijn moeder naar Dagelet ging. Ja. Ik ben een product van de supermarktgeneratie, de eerste generatie die het gros van zijn foodeuro’s besteedt bij grootgrutters. Ik en mijn generatiegenoten hielpen de Dagelets om zeep. Uit gemakzucht. Het aantal slagerijen daalt al heel lang onstuitbaar. Halverwege de jaren ’90 waren het er nog vijfduizend. Nu zijn er nog 1800 over. 80 procent van ons vlees kopen we bij de super.

Superschap
Voor de laatste slagers van Nederland gloort er een beetje hoop. Dat danken we aan de generatie van mijn kinderen. Zij keren terug naar de tijd van hun oma’s. Onder jonge generaties bestaat grote belangstelling voor het lokale foodambacht en oude streekrecepten. Je ziet het zelfs in de horeca. Veel nieuwe ondernemers kopen vlees bij de ambachtelijke vakman en de streekboer. Supermarkten omarmen deze trend nu ook voorzichtig. Ze maken schapruimte vrij voor lokale producenten. ’s Lands grootste grootgrutter zoekt openlijk de samenwerking met plaatselijke vakslagers.

“Ach,” zegt de slager berustend. “Preskop en hoofdkaas? Geen jongere weet meer wat dat is.” Ik weet het een beetje. Van horen zeggen. Zullen mijn kinderen straks in hun supermarkt kennismaken met preskop en hoofdkaas? “Alleen oude klanten kopen het nog,” zegt de slager. Trouwens, weet ik dat zijn bedrijf bijna honderd jaar bestaat? Hij hoopt dat zijn slagerij zich daarna “koninklijk” mag noemen. Ik vrees dat onze koning hem teleurstelt. Om koninklijk te worden, moet je moet minimaal honderd werknemers hebben. Koninklijk. ’s Lands grootste supermarkt is het al sinds jaar en dag.

* Ubel Zuiderveld is foodservicewatcher. Hij volgt sinds 1991 de bewegingen en trends van de consumptie van eten en drinken buitenshuis.

Ubel Zuiderveld
Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld is food-service-watcher; volgt al bijna 30 jaar de hypes, ontwikkelingen en trends rond eten en drinken ‘buiten-de-deur’.

Overzicht van Ubel Zuiderveld

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}