Met kerst gaan er weer veel Nederlanders steengrillen of gourmetten. Er wordt altijd ruim vlees ingekocht om te zorgen dat niemand te kort komt. Maar wat doe je met het overgebleven vlees? Hieronder leggen wij het allemaal uit!
Veilig bewaren
Zorg er tijdens het gourmetten en steengrillen voor dat je het vlees veilig bewaart. Het beste is om het vlees in de koelkast te bewaren totdat je begint met bakken. De ideale koelkasttemperatuur voor vlees is tussen 2 en 5 graden Celsius en je kunt het het beste onderin leggen.
Tip: Zet niet al het vlees in één keer op tafel, zo blijft het koel als het niet wordt gebruikt. Let ook altijd op de tien hygiëneregels voor vlees.
Invriezen
Vlees over? Geen probleem, als het niet te lang buiten de koeling heeft gestaan, kun je het prima invriezen. Dit moet wel snel gebeuren, want als je vlees langzaam invriest, vormen de vleessappen kristallen die de structuur van het vlees kunnen beschadigen. Hoe je het beste vlees invriest en ontdooit vind je bij invriezen en ontdooien.
Hoe lang je bepaald vlees in de vriezer kunt bewaren, is afhankelijk van verschillende factoren. De kwaliteit van het vlees is bijvoorbeeld bepalend, maar ook de kwaliteit van de vriezer.
Zo heb je mooi wat vlees in de vriezer voor een onverwachte volgend feest!