Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Ohmyfoodness.nl: Pasta alla Carbonara

17-07-2018

Ohmyfoodness.nl, het blog van Sabine Koning is dé verzamelplek voor iedereen die van lekker eten en gezelligheid houdt. Met uiteenlopende recepten, reviews, nieuwsfeitjes en andere vermakelijke artikelen. Komende periode gaat Sabine aan de slag voor VLEES.NL met een aantal lekkere recepten. Waar ze eerder aan de slag ging met deze heerlijk zoete buikspekblokjes van de barbecue. Gaat ze nu voor Pasta alla Carbonara met pancetta. 

Hoewel ik dol ben op koken, eten en alles wat daarmee te maken heeft, las ik tijdens mijn vakantie ook een soort van pauze in van dit alles. Ik sta nauwelijks in pannen te roeren tijdens onze vakanties en wat we zoal eten maakt me ook eigenlijk niets uit. Tijdens onze afgelopen vakantie naar Italië heb ik in de twee weken dat we er waren hooguit 5 keer in de keuken gestaan en als het dan zover was, ging het om het maken van zéér simpele maaltijden. Nu heb je in Italië de mazzel dat er fantastische ingrediënten voor het oprapen liggen en je dus met heel weinig producten al iets heel lekkers op tafel kunt toveren. Ons favoriete campinggerecht van afgelopen vakantie was absoluut deze pasta alla carbonara. In mijn boek Reishonger staat een zalig recept voor de échte spaghetti carbonara, dit is een kleine variant op dat recept. Omdat er ongetwijfeld veel lezers zijn die gaan kamperen dit jaar wilde ik het recept met je delen, wie weet heb je er iets aan!

Alvast even een aantal notities en opmerkingen vooraf:

  • In mijn oorspronkelijke gerecht gebruik ik 3 eieren + 1 eidooier. In dit recept gebruik ik gewoon drie hele eieren. Thuis zou je hoogstwaarschijnlijk het eiwit dat je overhoudt wel kunnen gebruiken, op vakantie doe ik dat vaak niet dus vandaar: hele eieren.
  • Mocht je geen pancetta kunnen vinden omdat je bijv. niet in Italië op de camping staat dan zijn speklapjes een prima alternatief. Voeg dan echter wel wat meer kruiden (oregano of rozemarijn) aan het gerecht toe.
  • Wil je deze pasta uitbreiden met groenten dan kan dat prima. Voeg bijvoorbeeld ui en champignons toe, wat courgette of tomaatjes… Het is dan weliswaar geen echte Carbonara meer maar je hebt wel groenten in je gerecht. Overigens kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een salade bij deze maaltijd te serveren.
  • Pasta alla Carbonara vind ik vanwege de eieren die niet door en door gegaard worden altijd spannend voor zwangere vrouwen. Toen ik zwanger was van Vic durfde ik het niet aan om dit gerecht te eten, ook al weet ik dat er weinig mis kan gaan als je kakelverse eieren gebruikt. Het al dan niet eten van dit gerecht als zwangere laat ik aan jou over.
  • Van origine hoort dit gerecht gemaakt te worden met spaghetti maar uit ervaring kan ik melden dat ook tagliatelle en pappardelle erg lekker zijn in dit gerecht. Kies in ieder geval voor ‘slierterige pasta’ (wat een vies woord!), het is de bedoeling dat het ei blijft plakken aan de pasta.

Pancetta
Nog even over die pancetta, dat is namelijk een apart stukje vlees. Ik noem het altijd de Italiaanse variant van spek maar daarmee doe ik dit vlees eigenlijk een beetje te kort. Pancetta wordt namelijk gemaakt van buikspek. De bereiding van deze ‘Italiaanse bacon’ onderscheidt zich naast het drogen en rijpen vooral door het toevoegen van mediterrane kruiden als rozemarijn, venkel, oregano en knoflook. Pancetta is dus niet zomaar spek maar bevat heerlijke kruiden die deze Pasta alla Carbonara direct al veel smaak geven. Hierdoor heb je voor mijn campingpasta’tje dan ook maar weinig ingrediënten nodig.

Mocht je trouwens meer willen weten over andere soorten vlees, hier vind je informatie over tal van soorten vlees binnen veel verschillende thema’s. Niet alleen wordt er ingegaan op waar welk stuk vlees vandaan komt, ook lees je hier meer over dierenwelzijn, keurmerken en trends en vind je er diverse recepten. Handûhg!

Favoriete campinggerecht:
Pasta alla Carbonara

2 PERSONEN

Ingrediënten

  • 200 gr pancetta in blokjes
  • 250 gr spaghetti
  • 3  eieren
  • 30 gr Pecorino geraspt
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  •   peper en zout
  •   Parmezaanse kaas geraspt

Bereidingswijze

  1. Verhit een koekenpan op het vuur en bak hierin de Pancetta knapperig. Dit heeft best wel even wat tijd nodig hoor dus zet de koekenpan op het vuur zodra je het water voor de pasta opzet. Laat de Pancetta in haar eigen vet knapperig bakken.
  2. Verhit een grote pan met water op het vuur. Voeg zout toe aan het water zodra het water kookt en kook vervolgens de spaghetti gaar. Giet de spaghetti af.
  3. Klop ondertussen de eieren met de Pecorino op en voeg hier wat peper en zout aan toe.
  4. Voeg de teentjes knoflook bij de knapperige Pancetta en bak dit 2 minuten mee tot het goed begint te geuren.
  5. Schep de afgegoten spaghetti in de pan bij de Pancetta en schep dit even goed om, bak 2 minuten mee.
  6. Haal de pan van het vuur en schenk het eimengsel in de pan. Roer de pasta onmiddellijk door zodat het ei niet de kans krijgt om te stollen en ieder spaghettisliertje is voorzien van een laagje ei.
  7. Schep de Pasta alla Carbonara op de borden en maak af met Parmezaanse kaas naar wens.

Ohmyfoodness.nl
Ohmyfoodness.nl

Food in de ruimste zin van het woord. In ieder restaurant, van ieder recept en van ieder kookboek word ik gelukkig en dat is waar OhMyFoodness om draait: eten centraal stellen en daar collectief gelukkig van worden. OhMyFoodness is meer dan alleen koken.
www.ohmyfoodness.nl

Overzicht van Ohmyfoodness.nl

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}