Nederland wint goud bij internationale slagerswedstrijd
Het Nederlandse team heeft de International Young Butchers’ Competition gewonnen. Het team bestond voor het eerst uit twee dames, Josja Haagsma en Tessa Moerland. Zij sleepten het kampioenschap in de wacht tijdens de International Young Butchers’ Competition 2019 (IYBC) in Frankfurt (D)..
Bij de prijsuitreiking bleek Friezin Josja Haagsma ook 1e in het persoonlijk klassement: met zes bekers. De Westlandse Tessa Moerman werd 3e in dit klassement en kreeg 5 bekers voor haar prestaties.
Waarnemend voorzitter Bergwerff van de Koninklijke Nederlandse Slagers, (KNS) was trots op het Nederlands team. “Fantastisch om de combinatie van vakmanschap, ambacht en creativiteit te zien. De toewijding en het enthousiasme waarmee de disciplines werden uitgevoerd getuigen van de passie voor het slagersvak. Prachtig dat deze meiden zich voor 100% hebben ingezet en deze ongelofelijk mooie resultaten hebben laten zien. Het hele trainingstraject blijkt een goede leerschool en het is mooi om dan alle kennis en vaardigheden te kunnen meten aan Europese collega’s.
Een echte bekroning.” aldus Ron Kinkelaar van SVO en chef d’équipe.
International Young Butchers’ Competition 2019
Tijdens de International Young Butchers’ Competition (IYBC) op 4 en 5 mei in Frankfurt streden diverse landenteams om de Europese titel. Elk jaar wordt deze vakwedstrijd voor jonge slagers onder de 25 jaar georganiseerd door één van de leden van de International Butchers’ Confederation (IBC). In Nederland loopt dat via de KNS. De voorbereiding (trainingsprogramma) gebeurt samen met vakopleiding SVO verzorgd.
De wedstrijd bevat de zes onderdelen. De Nederlandse deelnemers scoorden als volgt:
- Uitbenen, verdelen, vliezen en sorteren van een runderschouder: gedeelde 3e plaats voor Josja Haagsma.
- Het maken van een soepterrine, hartige taart of galantine: 1e plaats voor Josja Haagsma en 2e plaats voor Tessa Moerland
- Vervaardigen van een verrassingsopdracht: 1e plaats voor Tessa Moerland en 2e plaats Josja Haagsma.
- Maken en presenteren van grill- en barbecuespecialiteiten: gedeelde 1e plaats voor Josja Haagsma en Tessa Moerland.
- Vervaardigen van twee keukenklare producten: 1e plaats voor Josja Haagsma.
- Het bereiden en presenteren van een hoofdgerecht met vlees: gedeelde 2e plaats voor Tessa Moerland.
SVO
SVO vakopleiding food leidt vakmensen op voor slagerijen, visspeciaalzaken, groentespeciaalzaken, poelierbedrijven, supermarkten, industriële voedingsbedrijven en out of home-bedrijven, waaronder restaurants, fastfoodketens, cafetaria’s en andere fastservicebedrijven.
SVO biedt mbo-opleidingen van entree-niveau tot en met niveau 4, voor functies van medewerker tot manager, en een breed aanbod van vak- en vaardigheidstrainingen. Naast de BBL-opleidingen biedt SVO op vijf locaties een voltijd mbo-opleiding aan: Generation Food, dé opleiding tot de foodprofessional van de toekomst. Goed opgeleide medewerkers bepalen het succes van een foodbedrijf en maken er het verschil.