Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Nee, een gehaktballenpetitie sluit ik niet uit

10-03-2017

Gaat het wel goed met onze gehaktbal? Volgens mij niet. Als we al gehaktballen eten, zijn het steeds vaker van die kleintjes. Minigehaktballetjes op de staande recepties, minigehaktballetjes in een groot Zweeds woonwarenhuis. Maar dat is niet het echte werk toch? Een recent voorval in een tankshop versterkte mijn zorg over de positie van de gehaktbal.

Waar eten we de meeste gehaktballen? In de pompshop? De cafetaria of het café? Gewoon thuis? In elk geval eten we er steeds minder. Gehaktballen draaien en braden, dat vinden jonkies te ingewikkeld. Ze eten ze bij moeder of buitenshuis.  Ik ken een oud cijfer. Cafetaria’s verkochten ooit jaarlijks een slordige 50 miljoen gehaktballen. De helft daarvan kwam uit eigen keuken – en natuurlijk eindigden de nodige exemplaren als schijven met uitringen aan een stokje als Berehap. Tegenwoordig verkopen cafetaria’s zeker geen miljoen gehaktballen per week meer. De gehaktbal zit in de hoek waar de klappen vallen. Ik bespeur een langzame teloorgang.

Balls & Glory

Blij word ik van elk nieuw initiatief. Een foodtruck als de Gehaktballen Express, die naar festivals gaat met de slogan “Zonder ons is er geen bal aan!”. Ook bemoedigend is het Belgische concept Balls & Glory. Ik hoorde bedenker Wim Ballieu (what’s in a name?) ooit op een congres. Hij heeft heel veel hart voor kneden en draaien, dat is duidelijk. Ballieu verkoopt gevulde gehaktballen. Onlangs streek Balls & Glory neer in Eindhoven. Dat is heugelijk nieuws. Toch krijg ik het voorval bij het tankstation niet uit mijn hoofd.

Trucker

Ik stond bij een broodjescorner van de pompshop. Voor mij was een korte, gedrongen trucker aan de beurt, kennelijk een vaste ballengast. Het toonbankmeisje sprak hem joviaal en zangerig toe: “Een gehaktballetje maar weer meneer?”. Ik zag de chauffeur jaknikken. De toonbankster haalde met een tang een bal uit de jus en presenteerde hem op een kartonnen schaaltje. Ze zei niet “alstublieft meneer” maar nam ineens een zeer besliste toon en houding aan. Bijna bits sprak ze: “Nou, meneer, dat zal wel voor het laatst zijn. Ze gaan er helemaal uit bij ons, de gehaktballen.” Ik zag de achterkant van de trucker verstarren. Hij zei niets. Het toonbankkrengetje wel: “De broodjescorner wordt helemaal vernieuwd en de gehaktbal komt zéker niet terug.” Zelfs bestraffend liet ze erop volgen: “We gaan alleen nog maar gezónde producten verkopen.”  Een beetje uit het veld geslagen verliet de trucker de tankshop. Ik had met hem te doen, met zijn en mijn gehaktbal. Wordt de gehaktbal in de toekomst nog meer in het defensief gedrongen, dan sluit ik een petitie via Facebook zeker niet uit.

* Ubel Zuiderveld is foodservicewatcher. Hij volgt sinds 1991 de bewegingen en trends van de consumptie van eten en drinken buitenshuis.

Ubel Zuiderveld
Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld is food-service-watcher; volgt al bijna 30 jaar de hypes, ontwikkelingen en trends rond eten en drinken ‘buiten-de-deur’.

Overzicht van Ubel Zuiderveld

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}