Cuilnair blog, door B4men:
Lamsrack met pistache, sumak en sesam
‘Dames, wij eten vandaag een mals stukje lamsvlees. Waarom trek je nu zo’n vies gezicht? Dit recept is echt heerlijk!’ Zo gebeurt het vaak, dat mensen de wenk-brauwen optrekken bij de gedachte aan lamsvlees.
Het wordt in ons land helaas ‘(nog lang) niet altijd op waarde geschat; dat is zóó jammer, want het is juist zóó lekker…
Volgens mij heeft lamsvlees – net als kalfsvlees – nog te veel de associatie met een jong dier wat een soort “ahhhhhhh” gevoel geeft. Toch is juist het vlees van een jong dier mals en puur van smaak.
Verder halen veel mensen de smaak van schaap en lam door elkaar. Totaal onterecht omdat deze smaken compleet van elkaar verschillen. Er zit tussen een lam en een schaap leeftijdsverschil én daarmee een smaakverschil.
Jong lamsvlees is qua smaak anders dan een lam die al wat ouder is en tegen het “schaap” zijn aanzit. Wanneer je de sterkere smaak van ouder lam / schaap minder kan waarderen, vraag dan bij je slager om het vlees van jonger lam. Hij weet precies de slachtleeftijd van het lam en kan je dus goed uitleggen wat dat met de smaak het vlees doet. Het vlees van een jong lam is veel milder van smaak maar zeker niet minder smaakvol. Lamsvlees van een jong lam is heel puur van smaak.
Ik heb thuis mijn vrouwen (vrouw en twee dochters) moeten overtuigen van het feit dat lamsvlees echt heel lekker kan zijn. Ook bij hen is het eten van lam en zeker jong lamsvlees toch wel een ding. Dan is het aan mij om met een eerlijke uitleg en een geweldig recept het tegendeel te bewijzen.
Ik heb gekozen voor een recept met een Noord Afrikaanse smaakbeleving. De Moorse keuken past qua kruiden en smaken heel goed bij lamsvlees. Wil je nog dichter bij de smaak van de Moorse keuken komen, kies dan in plaats van lam voor geitenvlees. Dat is weer een stuk sterker van smaak. Dit recept is voor ‘beginners’; vind je dit heerlijk en passen de smaken goed bij jou, dan is geitenvlees wellicht de next stept…
Ik heb dit recept op de bbq gemaakt, maar in een oven kan het ook.
Let goed op de kerntemperatuur van het vlees. De garing van het vlees is erg belangrijk en draagt bij aan de beste smaak. Verder: wees niet bang om lamsvlees voor je gasten neer te zetten, maar overtuig ze met dit heerlijke recept. Lamsvlees is echt heerlijk!’
Recept: Lamsrack van de BBQ met pistache, sumak en sesam
Gegaard op een Big Green Egg. Dat geeft extra smaak en maakt het vlees super mals.
Voor 3 à 4 personen
Kook Tijd: 40 minuten
Voorbereidingstijd”: 20 minuten
Keuken: Mediterraanse Keuken, Moorse Keuken
Ingrediënten:
Lamsrack voor 4 personen
4 eetlepels olijfolie
flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zeezout
1 hand pistache noten gedopt en fijngehakt
2 eetlepels sesamzaad
2 eetlepels sumak verkrijgbaar bij Turkse supermarkt
1,5 eetlepel komijnpoeder
1/2 eetlepel pulled biber (Turkse chili vlokken)
– hou je van pittig, voeg hiervan dan iets meer toe
Aan de slag: begin met het ‘aanzetten’ van de lamsrack op de BB
Steek de BBQ aan om te grillen; zorg voor een hoge temperatuur (220 graden) en werk het liefst met een gietijzer rooster.
Smeer de lamsrack in met olijfolie.
Grill de lamsrack kort op de hete bbq, zo’n twee minuten per kant
Kruidenmix maken: doe alle droge ingrediënten in een kom en meng dit; voeg de olie toe en meng nogmaals.
Smeer de lamsrack in met het kruiden-mengsel.
BBQ of oven op lage temperatuur Om de lamsrack te garen gebruik je een indirect vuur. Zorg voor een koude zone of een convector.
De ideale temperatuur ligt iets boven de 100 graden, ook voor in de oven: zet de oven dus lager of zorg ervoor dat de bbq afkoelt naar die 100 graden.
De lamsrack is klaar bij een kerntemperatuur van 53 graden.
Dit is ongeveer na een kwartier (dit kan meer en minder zijn, dus hou het wel goed in de gaten). Wanneer deze 53 graden is bereikt, mag de lamsrack van het vuur en moet het vlees 10/15 minuten rusten.
Deze heerlijke lamsrack kan je eten met bijvoorbeeld een couscous salade en gegrilde groenten van de bbq.
Dit recept is ook te vinden op de blog van B4men:
www.b4men.nl/recipe/gegrilde-groenten-van-de-bbq/
www.b4men.nl/recipe/couscous-met-fetakaas-en-peterselie/