Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Moorse Lamsrack

05-08-2019

Cuilnair blog, door B4men:
Lamsrack met pistache, sumak en sesam

‘Dames, wij eten vandaag een mals stukje lamsvlees. Waarom trek je nu zo’n vies gezicht? Dit recept is echt heerlijk!’ Zo gebeurt het vaak, dat mensen de wenk-brauwen optrekken bij de gedachte aan lamsvlees.
Het wordt in ons land helaas ‘(nog lang) niet altijd op waarde geschat; dat is zóó jammer, want het is juist zóó lekker…

Volgens mij heeft lamsvlees – net als kalfsvlees – nog te veel de associatie met een jong dier wat een soort “ahhhhhhh” gevoel geeft. Toch is juist het vlees van een jong dier mals en puur van smaak.
Verder halen veel mensen de smaak van schaap en lam door elkaar. Totaal onterecht omdat deze smaken compleet van elkaar verschillen. Er zit tussen een lam en een schaap leeftijdsverschil én daarmee een smaakverschil.

Jong lamsvlees is qua smaak anders dan een lam die al wat ouder is en tegen het “schaap” zijn aanzit. Wanneer je de sterkere smaak van ouder lam / schaap minder kan waarderen, vraag dan bij je slager om het vlees van jonger lam. Hij weet precies de slachtleeftijd van het lam en kan je dus goed uitleggen wat dat met de smaak het vlees doet. Het vlees van een jong lam is veel milder van smaak maar zeker niet minder smaakvol. Lamsvlees van een jong lam is heel puur van smaak.

Ik heb thuis mijn vrouwen (vrouw en twee dochters) moeten overtuigen van het feit dat lamsvlees echt heel lekker kan zijn. Ook bij hen is het eten van lam en zeker jong lamsvlees toch wel een ding. Dan is het aan mij om met een eerlijke uitleg en een geweldig recept het tegendeel te bewijzen.

Ik heb gekozen voor een recept met een Noord Afrikaanse smaakbeleving. De Moorse keuken past qua kruiden en smaken heel goed bij lamsvlees. Wil je nog dichter bij de smaak van de Moorse keuken komen, kies dan in plaats van lam voor geitenvlees. Dat is weer een stuk sterker van smaak. Dit recept is voor ‘beginners’; vind je dit heerlijk en passen de smaken goed bij jou, dan is geitenvlees wellicht de next stept…

Ik heb dit recept op de bbq gemaakt, maar in een oven kan het ook.
Let goed op de kerntemperatuur van het vlees. De garing van het vlees is erg belangrijk en draagt bij aan de beste smaak. Verder: wees niet bang om lamsvlees voor je gasten neer te zetten, maar overtuig ze met dit heerlijke recept. Lamsvlees is echt heerlijk!’

Recept: Lamsrack van de BBQ met pistache, sumak en sesam
Gegaard op een Big Green Egg. Dat geeft extra smaak en maakt het vlees super mals.

Voor 3 à 4 personen
Kook Tijd: 40 minuten
Voorbereidingstijd”: 20 minuten
Keuken: Mediterraanse Keuken, Moorse Keuken

Ingrediënten:
Lamsrack voor 4 personen
4 eetlepels olijfolie
flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zeezout
1 hand pistache noten gedopt en fijngehakt
2 eetlepels sesamzaad
2 eetlepels sumak verkrijgbaar bij Turkse supermarkt
1,5 eetlepel komijnpoeder
1/2 eetlepel pulled biber (Turkse chili vlokken)
– hou je van pittig, voeg hiervan dan iets meer toe

Aan de slag: begin met het ‘aanzetten’ van de lamsrack op de BB

Steek de BBQ aan om te grillen; zorg voor een hoge temperatuur (220 graden) en werk het liefst met een gietijzer rooster.

Smeer de lamsrack in met olijfolie.
Grill de lamsrack kort op de hete bbq, zo’n twee minuten per kant

Kruidenmix maken: doe alle droge ingrediënten in een kom en meng dit; voeg de olie toe en meng nogmaals.
Smeer de lamsrack in met het kruiden-mengsel.

BBQ of oven op lage temperatuur Om de lamsrack te garen gebruik je een indirect vuur. Zorg voor een koude zone of een convector.
De ideale temperatuur ligt iets boven de 100 graden, ook voor in de oven: zet de oven dus lager of zorg ervoor dat de bbq afkoelt naar die 100 graden.

De lamsrack is klaar bij een kerntemperatuur van 53 graden.
Dit is ongeveer na een kwartier (dit kan meer en minder zijn, dus hou het wel goed in de gaten). Wanneer deze 53 graden is bereikt, mag de lamsrack van het vuur en moet het vlees 10/15 minuten rusten.

Deze heerlijke lamsrack kan je eten met bijvoorbeeld een couscous salade en gegrilde groenten van de bbq.

Dit recept is ook te vinden op de blog van B4men:
www.b4men.nl/recipe/gegrilde-groenten-van-de-bbq/
www.b4men.nl/recipe/couscous-met-fetakaas-en-peterselie/

B4Men
B4Men

Jan Willem Huffmeijer (1982) is – zo lang als hij zich kan herinneren – een echte vleesliefhebber. Deze aangeboren liefde voor vlees is uitgegroeid tot een passie. Er is geen stuk vlees dat hij niet lekker vindt of heeft geproefd. Hij schrijft er met name over op zijn blog B4men en nu ook een reeks voor Vlees.nl.

Overzicht van B4Men

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}