Eten doe je met je ogen!
Een mooi en smakelijk opgemaakt bord zorgt voor complimenten en het eten wordt extra speciaal en lekker. Met de tips in deze minimasterclass heb je de skills en inspiratie om jouw heerlijke gerechten er extra mooi uit te laten zien. Wees voorbereid op de nodige complimentjes!
Het opmaken van een bord word ook wel dresseren genoemd. Bij het opmaken combineer je kleuren, vormen en smaken. Bedenk dus van te voren goed welke ingrediënten kleur brengen en hoe deze samen met het bord gaan combineren. Het gebruiken van gekleurde groenten zoals groene asperges of zoete aardappel werkt erg goed. Bij het opmaken van het vlees kan je variëren in hoe het vlees is gesneden. Mooie plakjes of een mooie schuine doorsnede van het vlees laten de binnenkant van het vlees zien, wat erg mooi is bij rare of medium gebakken. Saus geeft ook een mooi effect geven bij licht gekleurde borden.
Vorm maak je door hoe je ingrediënten op het bord legt, je kan hierbij natuurlijk ook de hoogte in! Al is het goed om dat niet te overdrijven, het moet niet instorten onderweg naar de tafel. Door de ingrediënten op verschillende manieren te snijden kan je ook de vorm veranderen. Een heel stuk vlees of mooie plakjes, gehalveerde krieltjes of een streep aardappelpuree, hele asperges of juist schuin doorgesneden, een kleine bakje saus of de saus al over het vlees, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Combineer op het bord de smaken zoals die het best gecombineerd kunnen worden. Leg bijvoorbeeld de groente die goed bij het vlees past dicht bij elkaar. Zorg dat de saus al over de pasta zit omdat dat een perfecte combinatie is.
Als je de borden gaat opmaken zijn er 3 essentiële zaken:
- Zorg dat alle ingrediënten klaar staan
- Gebruik warme borden bij warme gerechten
- Werk rustig en maak er iets moois van
In onze minimasterclass helpen we je op weg met 3 verschillende borden met hetzelfde gerecht. Met de voorbeelden uit de masterclass video en tips gaat jouw volgende diner veel ooohs en aahs opleveren!
Bekijk al onze masterclasses: