Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Mag het ook gewoon lekker zijn?

19-12-2016

Door Marianne Smeets-Peeters, voedingsdeskundige

Het is weer bijna kerstmis en ik zit volop met mijn neus in de tijdschriften en kookboeken, op zoek naar recepten. Wat ga ik dit jaar klaarmaken? Vlees vind ik lekkerder dan vis. Daarom bouw ik mijn kerstdiner altijd op rond het vlees van het hoofdgerecht. Dat kies ik dus zorgvuldig uit, daarna zoek ik naar smakelijke gerechten bij die er mooi bij passen.

Maar ja, wat voor vlees gaat het worden? Ik speur naar recepten, maar ik zie intussen ook allerlei ‘culiblogs’ van zelfbenoemde deskundigen. De waarschuwingen over voeding vliegen je om de oren. Als je dat zo leest, dan mag je niks meer. Laat staan een lekker stukje vlees op het menu zetten. Begrijp me goed, als voedingskundige neem ik wetenschappelijk onderzoek altijd serieus. Ik vind dat voeding niet alleen lekker moet zijn, maar ook moet passen in een gezond eetpatroon.

Gelukkig kan ik het kaf van het koren scheiden. Ik volg de wetenschappelijke discussie op de voet, en ook wat bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie of de Nederlandse Gezondheidsraad erover zeggen. Vaak blijkt dan dat, de soep niet zo heet wordt gegeten als zij wordt opgediend. Vlees staat bijvoorbeeld ook in de Schijf van Vijf omdat, zo zegt het Voedingscentrum: ‘onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen.’ Er zijn heel veel voedingsmiddelen die de Schijf van Vijf niet hebben gehaald, omdat ze dus níet passen in een gezond eetpatroon. Zeg nou zelf: dat pleit toch voor mijn lekkere stukje vlees? Met de voedingswaarde zit het in elk geval goed. Het Voedingscentrum zegt er wel bij dat je de consumptie van rood vlees moet beperken tot hooguit 500 gram per week. Dat doen de meeste Nederlanders gelukkig al, ik ook. Dan geniet je er ook extra van als je het eet, vind ik zelf. En te veel is sowieso zelden een goed idee. Kijk ook maar naar suiker, zout en vet.

Wat dat laatste betreft: biefstuk bijvoorbeeld is natuurlijk lekker mager. Maar wat veel mensen niet weten is dat bijvoorbeeld een varkenshaasje net zo mager is. Dat mag dus ook op mijn kerstlijstje, mijn humeur begint al op te knappen.

Kijk, nu ik dat zo bedenk gaan de foto’s bij de kerstrecepten er meteen een stuk lekkerder uitzien. Ik speur nog even verder, want ik heb mijn keuze nog niet gemaakt. Maar één ding weet ik alvast zeker: ik ga tijdens de kerst vooral genieten van mijn zorgvuldig uitgekozen en goed bereide stukje vlees. Want mag het ook gewoon lekker zijn?

Marianne Smeets
Marianne Smeets

Marianne Smeets-Peeters is een Voedingswetenschapper met passie voor communicatie. Haar focus ligt op het snijvlak van voeding, gezondheid en communicatie. Bij Marianne ben je aan het juiste adres voor een heldere, wetenschappelijk onderbouwde teksten over voeding en gezondheid.

Overzicht van Marianne Smeets

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}