Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen in vlees
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid

      Voedingswaarde

      • Eiwit
      • Mineralen
      • Vetten
      • Vitamines
      Lees meer over voedingswaarde
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid

      Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer
    • Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Leukerecepten.nl: Tagliatelle met varkenshaas + tips

21-12-2017

Vlees bakken is voor veel mensen toch best een dingetje. Zeker nu de Kerst voor de deur staat kan dit best wat stress opleveren. In deze blog deel ik een aantal handige tips om varkenshaas perfect te bakken én ik deel uiteraard een lekker recept.

Een aantal jaar geleden vond ik het zelf ook best spannend om bijvoorbeeld een biefstuk of varkenshaas te bakken. Je wil natuurlijk niet dat hij te droog wordt maar hij moet ook weer niet te rood of rauw zijn. Inmiddels heb ik in de praktijk heel wat ervaring opgedaan die ik graag met jullie deel in verschillende blogs zodat jij ook het perfecte stukje vlees bakt.

Niet alleen in de keuken heb ik veel dingen geleerd maar ook online. Zo kun je op www.vlees.nl veel tips, informatie en video’s vinden over het bereiden van vlees. En verder lees je er alles over vlees bewaren, invriezen, marineren, duurzaamheid, recepten en voedingswaarden. Super handig dus!

Varkenshaas

In deze eerste blog ga ik het hebben over varkenshaas en het bereiden hiervan. Varkenshaas is afkomstig uit de rug en staat bekend als het meest malse stukje vlees van het varken. Het loopt schuin af en als je het in plakken snijd dan krijg je varkenshaasmedaillons.

  • Wat is het verschil tussen kophaas en varkenshaas?
    De haas van het varken wordt in 2 delen verdeeld. Het bovenste gedeelte (de kop) wordt kophaas genoemd. Deze is wat minder bekend dan de varkenshaas maar daarom niet minder lekker.
  • Hoe bereid je varkenshaas?
    Omdat varkenshaas schuin toeloopt is de garing verschillend. Vaak wordt varkenshaas in stukjes gesneden voor saté bijvoorbeeld of in medaillons. Mocht je de varkenshaas in één stuk willen bereiden dan kun je eventueel het dunne stuk omhoog klappen over de varkenshaas en vaststeken met een prikker of opbinden.Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verhit een beetje boter of olie in een pan. Zodra deze warm is leg je de varkenshaas in de pan en ga je hem aanbraden. Dit betekent op hoog vuur dichtschroeien zodat alle sappen binnen blijven en vervolgens op laag vuur verder laten garen. Als de varkenshaas een mooi bruin korstje heeft zet je het vuur dus laag. Doe de deksel op de pan zodat het vlees minder snel droog wordt. In totaal is de bereidingstijd van een heel stuk varkenshaas ca. 15 tot 20 minuten. Haal hem vervolgens uit de pan en laat rusten in een stuk aluminiumfolie. Hierdoor wordt hij extra sappig en gaart hij nog iets door.Varkenshaas saté heeft een vele kortere bereidingstijd, die bak je in 5 tot 10 minuten gaar (afhankelijk van de dikte). Bekijk hier ook een handige video voor het bereiden van varkenshaas saté.
  • Mag varkenshaas rosé zijn van binnen?
    Varkenshaas mag rosé gegeten worden. Dit betekent dat hij van binnen iets roze van kleur is, dus wel verwarmd maar niet helemaal gaar. De meeste bacteriën zitten namelijk aan de buitenzijde van het vlees en die worden tijdens het bakken gedood. Wel is het belangrijk dat je een vers stuk vlees hebt en bij risicogevallen zoals ouderen of kinderen is het verstandig om het vlees wel goed te doorbakken. Lees hier meer over vlees en hygiëne
  • Oven of pan? Na het aanbraden (dichtschroeien) kun je de varkenshaas verder laten garen in de pan maar ook in de oven. Leg de varkenshaas in een ingevette ovenschaal en bak in ca. 15 tot 20 minuten gaar op 180 graden. Gebruik je een vleesthermometer dan kun je een kerntemperatuur van ca. 65 graden aanhouden. Tip: bekijk hier nog meer kerntemperaturen van vlees.
  • Wat kun je nog meer allemaal met varkenshaas?
    Naast saté is varkenshaas is ook ideaal om te vullen met bijvoorbeeld spinazie en/of geitenkaas. Door hem in spek te wikkelen wordt hij extra mals en krokant. Of serveer hem traditioneel met champignonroomsaus. Bekijk hier nog meer lekkere recepten met varkensvlees.

Recept tagliatelle met varkenshaas

Ingrediënten:

  • 500 gr champignons
  • 2 stukken varkenshaas (ca. 500 gr)
  • 250 gr verse tagliatelle
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 courgette
  • 250 ml room
  • 300 ml groentebouillon
  • 40 gr bloem
  • 30 gr boter
  • Peper en zout
  • Peterselie

Bereiding:

  1. Snipper de ui en knoflook. Fruit deze aan in een pan met een beetje olie of boter. Voeg de champignons in plakjes en de courgette in blokjes toe en bak mee tot ze wat geslonken zijn.
  2. Bak in een aparte pan de varkenshaas rondom aan op hoog vuur in een beetje boter. Zet het vuur lager en bak nog ca. 12. Haal het vlees daarna uit de pan en wikkel in een stuk aluminiumfolie en laat rusten.
  3. Smelt 30 gr boter in een pan en voeg de bloem toe zodat er een roux ontstaat. Bak deze 2 minuutjes. Giet beetje bij beetje de bouillon er bij en roer met een garde glad. Voeg als laatste de room toe. Laat de saus iets indikken. Kook ondertussen ook de pasta gaar. Voeg de pasta en de gebakken groenten bij de saus en schep alles goed door elkaar. Serveer de tagliatelle met roomsaus met de varkenshaas in plakjes gesneden.

Leukerecepten.nl
Leukerecepten.nl

Op LeukeRecepten.nl deel ik mijn passie en liefde voor koken. Samen met VLEES.NL wil ik je graag inspireren door de vele lekkere recepten, blogs en handige tips. LeukeRecepten smaakt naar meer! Groetjes Sandra
www.leukerecepten.nl

Overzicht van Leukerecepten.nl

De lekkerste recepten, winacties en meer ontvangen?
Schrijf je direct in:

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}