Team Vlees.nl zocht op het web tussen alle ‘groene foodies’ eens een dagje naar ‘gewoon’ lekker en gezellig met vlees. Tot onze verrassing kwamen we aardig wat aardigs tegen.
We beginnen in de hoofdstad met de Telegraaf, waar receptenschrijver Felix Wilbrink ‘gewoon’ een makkelijk nasigerechtje had met varkensvlees. Nou ja gewoon; het gebruik van twee eetlepels reuzel (rundervet) om het smeuiig te maken vinden wij natuurlijk best bijzonder.
De NRC gingen in Rotterdam uit eten bij een Turkse zaak aan het water: de keuze was vis of vlees, en je werd niet geacht naar de ingrediënten of de bereiding te vragen…. Wat je er krijgt is volgens de redactie een smakelijke verrassing van een heerlijke gekruide kalfsstoofpot met gefrituurde aubergine.
Vinden wij qua vlees een prima, lichtverteerbare, maar o zo voedzame en lekkere mediterrane keuze.
Een volgende verrassende mix vonden wij in een recept bij Plus Magazine. Voor de vele vitale lezers zijn varkensvlees en chorizo samengebracht in een stoofgerecht dat thuis ook goed te bereiden is.
Het AD houdt het ook op thuis koken, maar dan met de kinderen. Het lovenswaardige motto is hier: pakjes en zakjes komen er niet in, maar in het lievelingsgerecht ‘pasta met rode saus’ moet wel vlees zitten. Dat vinden wij wel verstandig want kinderen in de groei kunnen goede bouwstoffen goed gebruiken.
Wat wij ook aardig vonden was een artikeltje in het Nieuwsblad van Geldermalsen (wie leest ‘m niet?) waar het ging over heerlijk vlees van Lakenvelders, een mooi en smakelijk runderras. De plaatselijke brasserie brengt de bezoeker dichter bij de dierlijke bron. Dat vinden wij wel interessant en ook moedig.
Dan de bloggers. Veel foodies zijn (jonge) vrouw en gek op groenten en granen en fruit en wat al niet meer. Soms vind je in die groene jungle (niks mis mee hoor…) ook weer eens een stevig, rood vleesgerecht, zoals bij Ohmyfoodness. Lekker gekruid gehakt met feta. Prima thuis te maken en het water liep ons in de mond. En zo hoort dat bij vlees. Bluswater heb je wellicht ook nodig bij een ander, pittig gerecht op dit blog: Spicy Australian Pies. Wie durft?
Een hele fijne vonden we ook op kookidee: gezellig de ‘restjes aan groenten verwerken tot een goede stamppot en dan voorzien van een mooi stukje beenham.
Terug naar de hoofdstad. Ook daar is vlees echt wel ‘hip & happening’. Het blad Glamour zocht – ook best gedurfd – de beste vleestenten in de hoofdstad, waar carnivoren goed aan hun trekken komen. Wij zien het als steun uit onverwacht hoek en vooral als zes goede tips voor een stoer avondje in Mokum.
En wie daarna denkt: nou maar weer even pas op de plaats. In Men’s Health zes diëten om direct weer te vergeten.
Vlees.nl in de media
Over ‘de media’ gesproken: zelf waren we als Vlees.nl ook weer te horen en te lezen. Bij Jörgen Raymann op BNR spraken we in het programma: ‘You can ask me anything’ over de zin en (wat ons betreft) onzin van een vleestaks, maar dat ging met inbellende luisteraars, en dus zoals wel vaker, uiteindelijk ‘alle kanten’ op.
Echt alle kanten ging het ook op de website van tv-presentatrice Eva Jinek, die een holistisch en frontaal verhaal had over vlees.
Wij stuurden in overleg met de redactie – op inhoudelijke onvolkomenheden (to put it mildly) – een ingezonden brief, die de redactie van de programmamaakster op eigen wijze (deels) overnam.
Wij laten in alle gevallen het proberen, proeven, luisteren en oordelen verder aan de lezer.