Gourmetten is al jaren ontzettend populair. Ik begrijp dat volkomen, want het zorgt voor een gezellig etentje zonder stress. Iedereen maakt immers zijn eigen eten. Het voordeel is dat je het gourmetten zo culinair kunt maken als je zelf wilt. Een kant en klare schotel kopen is natuurlijk makkelijk. Nog lekkerder is het om zelf het vlees te snijden en te marineren. Ga je gourmetten? Kijk dan even mee naar deze gourmetrecepten met vlees.
Voor dit blog met gourmetrecepten heb ik een twist gegeven aan het vlees dat je in een gourmetschotel treft. Zo kun je een biefstukje verwachten met rauwe ham en salie, kinderen zullen genieten van de zelfgemaakte hamburgertjes met pesto of de slavinkjes. Verder mag een stukje varkenshaas met brie, gemarineerde lamsrack, maar ook merguez worstjes niet ontbreken.
Reken per persoon op 200 – 250 gram vlees per persoon. Kijk welke van de 7 gourmetrecepten met vlees bij je passen. Een tip: voor nog meer inspiratie kun je dit artikel over gourmetten met vlees lezen of kijk naar dit stuk over speciaal gemarineerd vlees voor de gourmet.
Het mag geen verrassing zijn, deze slagersdochter is dol op gourmetten. Daarbij vinden mijn kinderen het “eten met de pannetjes” te gek. Voor hen is het echt een feestje en vinden ze fijner dan een 3-4 of 5 gangen diner uitzitten. Met gourmetten heb je voor ieder wat wils. Zo is kerst een feestje voor iedereen, inclusief jezelf.
Gourmetrecepten met vlees
Biefstuk met rauwe ham en salie
Ingrediënten voor 8 stuks:
- 200 gram biefstuk
- 4 rauwe ham
- 1 flinke teen knoflook
- 1 theelepel fijne mosterd
- 8 blaadjes salie
Bereiding:
Snijd de biefstuk in 8 stukken. Halveer de rauwe ham in de lengte. Snijd de knoflook zeer fijn. Besmeer de bovenzijde van het vlees met mosterd. Verdeel de knoflook erover, leg een blaadje salie erop en omwikkel met de rauwe ham.
Varkenshaas met brie
Ingrediënten voor 8 stuks:
- 200 gram varkenshaas
- snufje zout en peper
- 100 gram brie
Bereiding:
Snijd de varkenshaas in 8 stukken. Kruid met een snufje zout en peper. Snijd de brie in 8 plakjes. De brie verwarm je onder de grill, nadat je het varkenshaasje hebt gebakken.
Pesto hamburgertjes
Ingrediënten voor circa 15 stuks:
- 400 gram gemengd gehakt
- 1 sjalotje, zeer fijn gesneden
- 2 flinke eetlepels pesto
- 1 ei
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- handje paneermeel
- snufje zout en peper
Bereiding:
Meng alle ingrediënten door elkaar. Maak 15 kleine hamburgertjes. Tip: maak alle burgers even groot door het gewicht af te meten met een weegschaal. Maak je handen iets vochtig bij het draaien van de balletjes en druk ze plat of gebruik een mini hamburgerpers.
Slavinkjes
Ingrediënten voor 15 stuks:
- 350 gram gemengd gehakt
- flinke snuf zout en peper
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 ei
- handje paneermeel
- 15 plakjes dun gesneden ontbijtspek
- 1 eetlepel gedroogde peterselie
Bereiding:
Meng het gehakt met het zout, peper, mosterd, paprikapoeder, sojasaus, ei en paneermeel. Kneed het gehakt goed, rol er een balletjes (20-25 gram) en druk plat tot een rolletje. Rol in een plakje ontbijtspek. Doop de zijkanten in de peterselie. Waarschijnlijk heb je gehakt over, gebruik dit voor gehaktballetjes.
Lamsrack
Ingrediënten voor 8 stuks:
- 8 lamsracks/lamskoteletten
- snufje zout en peper
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel verse tijm
- 1 eetlepel verse rozemarijn
- 3 eetlepels olijfolie
Bereiding:
Kruid het vlees met een snufje zout en peper. Snijd de knoflook heel fijn. Hak de kruiden fijn. Meng de knoflook, kruiden en olijfolie met elkaar. Giet dit over het vlees.
Merguez worstjes
De worstjes koop je kant en klaar bij de slager, Turkse / Marokkaanse winkel of supermarkt.
Voorbereiding voor kerst: alle recepten met vlees kun je van te voren voorbereiden. Juist door de marinade wordt het vlees nog malser en lekkerder. Laat het vlees een half uur voor het gourmetten op kamertemperatuur komen.
Tip: zet niet al het vlees in 1x op tafel. Zodra het vlees 3 uur buiten de koelkast is geweest, kun je het niet meer gebruiken.