Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Lady Gaga en swingend jazzvlees

14-02-2017

Om aandacht te vragen voor een politieke kwestie, verscheen popdiva Lady Gaga ooit op het podium in een jurk van vlees. Je kunt Gaga’s jurk ook zien als het symbool van een trend. Deze trend: eten is steeds vaker een bijna lijfelijk onderdeel van onze persoonlijkheid. Ja, eten behoort in onze tijd tot de ingrediënten waarmee je een eigen identiteit boetseert. Net als de popmuziek vroeger.

Je hoort het steeds vaker: “Ik ben wat ik eet”. In grote steden zie je dit ook: er is voor elke identiteit een bijpassend foodconcept. Zoals restaurants waar vleeseters zich niet vertonen en zaken waarvoor juist vleesmijders hun neus ophalen. Eten, zeker vlees, onderscheidt. Het lijkt ondenkbaar dat baardmannen in leren slagersschorten nog veganisten uitnodigen voor een hoog opvlammende vleesparty. Wat je eet of niet, dat staat voor iets. Deze ontwikkeling zal verder doorzetten. Wetenschappers werken driftig aan foodprofielen op basis van lichamelijke en medische eigenschappen. Zo ontstaan maatdiëten die eten nog persoonlijker maken. Op Spotify kun je straks ongetwijfeld bij elke foodpersoonlijkheid speellijsten vinden die de identiteit verder vervolmaken. Voor spekliefhebbers is er dan de speellijst ‘baconblues’: stokoude bluessongs met zoveel geruis dat het klinkt als het sissen van bacon in een braadpan.

Elvisburger

Zelf groeide ik op in een tijd dat popmuziek belangrijk was voor je identiteit. Eten nauwelijks. Ik at thuis wat de pot schafte. Desondanks associeer ik hamburgers met een levensgevoel uit een tijd dat ik nog niet bestond. De fifties, rock & roll, Amerikaanse diners, vetkuiven en leren jasjes. De eerste keer in mijn leven dat ik door een burger-drive reed, riep ik dit levensgevoel moedwillig op. Inclusief bijpassende muziek: uit mijn auto-radio-cassette-recorder klonk ‘Jailhouse Rock’ van Elvis. Het is echter meer een kwestie van nostalgische eetbeleving dan van levensstijl.

Jaguar PS / Shutterstock, Inc.
Jaguar PS / Shutterstock, Inc.

Chicago

Nu eten belangrijker wordt voor de identiteit, is het de vraag of muziek dat ook blijft. Tussen vlees en muziek bestaat wel een heel directe link. Vlees is zelfs te horen op veel baanbrekende songs. Lang werden de snaren van gitaren namelijk gemaakt van de darmen uit de slachterij. In Chicago gingen de omvangrijke vleesindustrie en de jazz zelfs hand in hand. In de stad zaten grote bouwers van drumstellen. De ketels van hun instrumenten waren bespannen met dierlijke huid uit de vleesindustrie. Luister je naar een oude opname van jazzlegende Gene Krupa, dan hoor je dus de vleesproducenten van Chicago. Trek je de trend van food als levensstijl consequent door, dan moet het veganisten ten sterkste worden afgeraden om Krupa’s muziek te consumeren.

Ubel Zuiderveld
Ubel Zuiderveld

Ubel Zuiderveld is food-service-watcher; volgt al bijna 30 jaar de hypes, ontwikkelingen en trends rond eten en drinken ‘buiten-de-deur’.

Overzicht van Ubel Zuiderveld

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}