Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Vlees koken met bier

08-05-2020

Een rode-wijnsaus over de varkenshaas of een scheutje wijn bij de jus. Wijn wordt vaak gebruikt tijdens het koken met vlees. Maar wist je dat je ook vlees kunt koken met bier? Bier doet het vooral goed in stoofgerechten, marinades en sauzen voor vlees. We verzamelden de beste tips voor jou voor het koken van vlees met bier. 

Beetje bij beetje

Wanneer je vlees gaat koken met bier moet je ervoor zorgen dat je niet al het bier tegelijk in de pan giet. Giet de gewenste hoeveelheid bier beetje bij beetje bij het vlees. Als je het wel in één keer in de pan giet, dan heb je de kans dat je vlees te veel naar hop gaat smaken. Echte bierliefhebbers zullen zich er niet aan storen, maar vaak is het zonde van het vleesgerecht. Heb je per ongeluk toch te veel bier in een keer toegevoegd en vind je de smaak van het gerecht te bitter? Dan kun je altijd wat zoets toevoegen. Denk aan suiker, vruchten of zoete groenten als wortel en rode paprika. 

Niet te lang

Bij een stoofpotje met bier kun je het bier het beste pas in de laatste 10 tot 15 minuten toevoegen. Als je het bier te lang laat inkoken, krijg je ook een bittere smaak. Ook hier geldt dat je de bittere smaak altijd kunt verminderen met zoete producten, maar meestal wil je er waarschijnlijk liever voor zorgen dat dit niet nodig is. Niet te lang meekoken dus. Dit is een kwestie van uitproberen en tijdens het koken mag je dan ook gerust af en toe proeven!

Ieder biertje een andere smaak 

Van een blond tot een bokbier en van een tripel karmeliet tot een weizen. Ieder biertje smaakt anders, en zo ook je vleesgerecht. Wanneer je vlees gaat koken met bier is de keuze in biersoort dan ook belangrijk. Een saai biertje in de fles? Dan voegt het waarschijnlijk ook niet veel toe aan de smaak van het vlees. Voeg er dan een ander ingrediënt aan toe met een intense smaak. In dit gerecht wordt bijvoorbeeld de combinatie tussen bier en kaas gemaakt, wat zorgt voor een overheerlijke bierfondue. 

Welk biertje bij welk vlees?

Porter is een biersoort die een goede combinatie is met vlees. Het heeft een wat zoetere smaak, waardoor het goed past bij gegrild of geroosterd vlees. Quadrupel is een wat fruitiger bier wat goed past bij marinades voor vlees. Voor stoofpotjes met rundvlees kun je het beste dubbel bier gebruiken. Dit zorgt voor de perfecte combinatie van zoet en hoppig. Ben je fan van bokbier? Dan is dit recept voor varkenslappen een echte aanrader! 

Je maakt het helemaal af door hetzelfde bier te serveren bij de maaltijd. En natuurlijk mag er tijdens het koken ook best een biertje gedronken worden!

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}