Een rode-wijnsaus over de varkenshaas of een scheutje wijn bij de jus. Wijn wordt vaak gebruikt tijdens het koken met vlees. Maar wist je dat je ook vlees kunt koken met bier? Bier doet het vooral goed in stoofgerechten, marinades en sauzen voor vlees. We verzamelden de beste tips voor jou voor het koken van vlees met bier.
Beetje bij beetje
Wanneer je vlees gaat koken met bier moet je ervoor zorgen dat je niet al het bier tegelijk in de pan giet. Giet de gewenste hoeveelheid bier beetje bij beetje bij het vlees. Als je het wel in één keer in de pan giet, dan heb je de kans dat je vlees te veel naar hop gaat smaken. Echte bierliefhebbers zullen zich er niet aan storen, maar vaak is het zonde van het vleesgerecht. Heb je per ongeluk toch te veel bier in een keer toegevoegd en vind je de smaak van het gerecht te bitter? Dan kun je altijd wat zoets toevoegen. Denk aan suiker, vruchten of zoete groenten als wortel en rode paprika.
Niet te lang
Bij een stoofpotje met bier kun je het bier het beste pas in de laatste 10 tot 15 minuten toevoegen. Als je het bier te lang laat inkoken, krijg je ook een bittere smaak. Ook hier geldt dat je de bittere smaak altijd kunt verminderen met zoete producten, maar meestal wil je er waarschijnlijk liever voor zorgen dat dit niet nodig is. Niet te lang meekoken dus. Dit is een kwestie van uitproberen en tijdens het koken mag je dan ook gerust af en toe proeven!
Ieder biertje een andere smaak
Van een blond tot een bokbier en van een tripel karmeliet tot een weizen. Ieder biertje smaakt anders, en zo ook je vleesgerecht. Wanneer je vlees gaat koken met bier is de keuze in biersoort dan ook belangrijk. Een saai biertje in de fles? Dan voegt het waarschijnlijk ook niet veel toe aan de smaak van het vlees. Voeg er dan een ander ingrediënt aan toe met een intense smaak. In dit gerecht wordt bijvoorbeeld de combinatie tussen bier en kaas gemaakt, wat zorgt voor een overheerlijke bierfondue.
Welk biertje bij welk vlees?
Porter is een biersoort die een goede combinatie is met vlees. Het heeft een wat zoetere smaak, waardoor het goed past bij gegrild of geroosterd vlees. Quadrupel is een wat fruitiger bier wat goed past bij marinades voor vlees. Voor stoofpotjes met rundvlees kun je het beste dubbel bier gebruiken. Dit zorgt voor de perfecte combinatie van zoet en hoppig. Ben je fan van bokbier? Dan is dit recept voor varkenslappen een echte aanrader!
Je maakt het helemaal af door hetzelfde bier te serveren bij de maaltijd. En natuurlijk mag er tijdens het koken ook best een biertje gedronken worden!