Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Kalveren
      • Runderen
      • Schapen en geiten
      • Varkens
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
    • Blogs
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Framing ‘megastal’ heeft langste tijd gehad

06-05-2019

De negatieve framing van grotere dierhouderijen als ‘megastal’ heeft z’n langste tijd wel gehad. Nu de WUR openlijk Wakker Dier heeft beticht van overdrijving, beginnen journalisten (eindelijk) kritische vragen te stellen, schrijft columnist Jan-Willem Wits in Adformatie. Onderstaand integraal (iets ingekort) een deel van zijn column over de kunst van de framing, waar het gaat over dit gewraakte begrip.

Bron: Adformatie

‘Een organisatie die framen tot in de vingerkootjes beheerst, is Wakker Dier. We kennen allemaal de ‘kiloknallers’, maar ook het rituele alarm rond de toename van het aantal ‘megastallen’. Op 23 april ging Wakker Dier weer eens naar buiten met het bericht dat het toenemend aantal megastallen de spuigaten uitliep, gebaseerd op data van de Universiteit Wageningen.
RTL-Z ging voluit mee in het frame. ‘De explosieve groei van megastallen’, kopt het bericht, en vervolgt met ‘het aantal megastallen is in korte tijd gigantisch toegenomen’. De presentatrice gaat los en waarschuwt de kijker voor gruwelijke beelden van sip kijkende dieren in overdrukke stallen. “In 7 jaar is het aantal megastallen met – hou je vast – 76% toegenomen.” Gelukkig weet de presentatrice nog enigszins gerust te stellen met een reactie van LTO Nederland. “De trend van steeds meer megastallen lijkt voorlopig gestopt.” Pfieuw!’

Mega

‘Het begint met een arbitraire definitie. Wakker Dier noemt elke melkveehouderij met meer dan 250 melkkoeien een megastal, op basis van ‘criteria’ uit 2007. In de VS telt de gemiddelde melkveehouderij 234 koeien, met als koploper Californië met 1.250 koeien per boerderij. ‘Mega’ is in Amerika doodgewoon. In Nederland blijft een megastal een zeldzaamheid. Wageningen Universiteit telde in 2017 439 melkveehouderijen met meer dan 250 koeien. Op een totaal van 18.000 bedrijven is dat minder dan 1%… Ook als je naar het aantal koeien per bedrijf kijkt, komt de universiteit niet verder dan 9% van de melkveepopulatie. De gemiddelde Nederlandse melkveehouder heeft tussen de 80 en de 100 koeien. Dat is meer dan vroeger maar niet bepaald mega…’

‘Ook is het de vraag of Wakker Dier de ‘megastal’ wel terecht in een negatieve context plaatst. Megastallen zouden niet goed zijn voor het dierenwelzijn en als er brand uitbreekt is het aantal slachtoffers groter dan bij een boerderij met een kleinere omvang. Aldus Wakker Dier. Daar valt het nodige op af te dingen. Allereerst zou je de grootte van een megastal moeten kunnen vergelijken met een conventioneel bedrijf. Hebben dieren minder ruimte en zijn ze minder gelukkig wanneer ze bij een grotere kudde horen? Dat beeld wordt opgeroepen maar niet onderbouwd. Voor aspecten van dierenwelzijn bestaan regels en richtlijnen en er is geen enkel teken dat het in megastallen gierend uit de hand loopt.
Wanneer je naar duurzaamheid kijkt, is er veel voor te zeggen om een megastal zelfs toe te juichen. Door de schaalgrootte zijn groene investeringen mogelijk, die voor anderen te hoog gegrepen zijn en kan de ecologische voetstap op een grotere boerderij juist gunstiger uitvallen.
En dat brandgevaar? Tja, dat is een beetje als een stelling dat een touringcar vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid veel gevaarlijker is dan een personenwagen, omdat bij een ongeluk meer mensen het risico op een verwonding lopen. Klopt als een bus maar het slaat nergens op.’

Overdreef

‘Wakker Dier lijkt de hand te hebben overspeeld. Niet iedere journalist ging gedwee mee in het frame zoals RTL-Z. De meest opvallende interventie kwam van de Wageningse Universiteit zelf, die stelde dat Wakker Dier ‘overdreef’ met de duiding van de cijfers. “De cijfers kloppen, maar zijn uit hun verband gerukt”, concludeerde universiteitsblad Resource (https://resource.wur.nl/nl/show/Wakker-Dier-overdrijft-groei-megastallen-onderzoekers-nuanceren-cijfers-.htm). “We zien geleidelijke bedrijfsgroei in de landbouw. De landelijke veestapel groeit niet meer”, aldus WUR-onderzoeker Jaap van Os, die op verzoek van Wakker Dier de cijfers op een rijtje zette. Het verbod dat Wakker Dier op megastallen wil, ziet Van Os niet zitten. “Megastallen zijn nieuwe stallen en moeten voldoen aan strengere eisen op het gebied van welzijn en stalklimaat.’

Alarm

Ook andere media stelden zich aarzelender op. “Hoe slecht is de megastal écht?”, kopte de Volkskrant. Dan hoef je de rest van het artikel al bijna niet meer te lezen…  De NOS berichtte over de stijging, maar zette er de nodige nuancering tegenover. In de kop werd gezocht naar balans: “Honderden nieuwe megastallen, maar niet meer dieren in veehouderij”.

Noodkreet

‘LTO parkeerde in het NOS-bericht de noodkreet van Wakker Dier als een ‘achterhaalde discussie’. Ja, er is sprake van economisch onvermijdelijke schaalvergroting, maar dat gaat gepaard met hogere eisen rond welzijn en milieu.
Landbouwminister Schouten wees fijntjes op “een prachtig biologisch-dynamisch bedrijf’ dat volgens de definitie van Wakker Dier in de categorie megastal zou vallen, waarmee zij het frame ‘megastal=slecht’ zeer effectief demonteerde.
Varkenshouder Johnny Hoogenkamp schamperde over de oproep van Wakker Dier om boeren beter te belonen door hogere prijzen. “Wakker Dier-leden kopen geen vlees, de markt dicteert de prijs.
Het spook dat Wakker Dier steeds in de agrarische sector signaleert, lijkt minder dreigend dan de organisatie claimt. Het zou passend zijn om de term ‘megastal’ voortaan maar tussen aanhalingstekens te zetten.’

Dialoog

‘Hoewel sommigen in boerenkringen vinden dat de sector te ‘lief’ is en te passief reageert op Wakker Dier, lijkt het nu toch gelukt om het frame van de megastallen behoorlijk te neutraliseren…

… Blijf de dialoog voeren en pareer een frame met feiten, je eigen verhaal en idealiter onafhankelijke deskundigen die kunnen aangeven, waarom een frame niet deugt. Sommige journalisten zijn lui en nemen niet de moeite om een frame tegen het licht te houden, maar veel journalisten hebben er een bloedhekel aan om op het verkeerde been te worden gezet. Wanneer, zoals in deze casus, wetenschappers protest aantekenen tegen de duiding van hun eigen cijfers, heb je wat uit te leggen. Bij het volgende bericht van Wakker Dier over ‘megastallen’ is de kans groot dat journalisten eerst even naar Wageningen bellen of gewoon hun schouders ophalen. Het frame van de megastal heeft zijn langste tijd gehad.’

Bron: Adformatie

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}