Met één filmpje – in januari 2017 – werd de Turkse chef-kok Nusret Gökçe, ofwel Salt Bae in één klap wereldberoemd. Hij verhief het bestrooien van zout over vlees tot kunst en binnen 48 uur was zijn video 2,4 miljoen keer bekeken en had hij 8700 reacties binnen.
Meer video’s volgden en de rest is geschiedenis: Platform Style Italy weet zeven redenen om de mysterieuze chef te ‘liken’.
1: Van vaatwasser tot vlees-sensatie
Ooit begon Nusret Gökçe als afwasser en verrichtte hand en spandiensten in restaurants. Zijn liefde voor eten en koken gaf hem de motivatie en energie, maar hij wist dat hij ooit zelf in de keuken zou belanden. Zijn droom kwam uit en hij werd eigenaar van een wereldwijd steakhouse keten genaamd Nusr-Et. Zijn eerste restaurant opende hij op 27-jarige leeftijd in Istanbul. Onlangs opende hij filialen in New York, Dubai en Londen. Hij spreekt geen Engels maar communiceert ‘via zijn vlees’. Zijn passie is om zijn kookkunsten met zoveel mogelijk mensen te delen.
2: Afkomst naam steakhouse
De naam van het restaurant Nusr-Et is een verbastering naar Salt Bae’s eigen naam, Nusret Gökçe. Nusret betekent overwinning in het Turks en het woord et betekent vlees. Bovendien zijn de kookkunsten geroemd om de bijzondere en verfijnde smaak.
3: Beroemde gasten
Beroemdheden weten de weg naar de restaurantketen te vinden, zoals acteur Leonardo DiCaprio en tal van bekende voetballers. Salt Bae zoekt zijn vlees zorgvuldig uit en kruidt deze verfijnd. Dat spreekt de jet-set kennelijk erg aan en zo zijn diverse beroemdheden (acteurs, voetballers) regelmatig te zien in één van de restaurants. Zijn Insta staat er vol mee…
4: Selecteert runderen
Het beste vlees kun je beter zelf hebben gekozen, vindt Salt Bae. Hij bezoekt de runderen op de boerderij, praat met ze, aait ze en masseert ze. Hij kent de vleesindustrie van binnen en buiten. Onder het mom van het beste aan je klanten kunnen bieden, kiest hij zelf zijn vlees uit.
5: Zout strooien
Als je Salt Bae het zout hebt zien strooien over het vlees, lijkt het één grote act. Maar de bewegingen zijn van nature ontstaan en zijn gewoon de wijze waarop hij vlees voorbereidt. Het is zijn handtekening en handelsmerk.
6: Lange werkdagen
Een gemiddelde werkdag duurt voor de meeste mensen acht of negen uur. Voor Salt Bae niet. Hij is gemiddeld 18 uur aan het werk. Volgens eigen zeggen is hij nooit vrij en neemt hij geen vakantie.
7: Inspiratie voor kunstenaars
Zijn manier van koken en zichzelf profileren inspireert kunstenaars. Salt Bae is veel op het doek vastgelegd, vooral tijdens het strooien van het zout. Ze tekenen hem met zonnebril, zijn onderarm, met gebogen arm of alleen de polsbeweging. Zelfs zangeres Rihanna is gespot in een shirt met Salt Bae. Binnen no-time waren de shirts niet meer aan te slepen.
Bron, foto’s: Style Italy