Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Eiwitrijk voedsel? Drie verschillen tussen plant en vlees

20-09-2022

Waarom verschillen eiwitten van elkaar?

Eiwitrijk voedsel geeft ons lichaam energie. Je vindt eiwit in allerlei soorten voeding, in allerlei soorten samenstellingen. Eiwitten kunnen bestaan uit 22 van soorten bouwstoffen, de aminozuren. Aminozuren zijn onder andere nodig voor de opbouw van cellen en voor allerlei regelprocessen in het lichaam.

Er zijn negen essentiële aminozuren, deze heeft je lichaam nodig, maar kan je lichaam niet zelf aanmaken.  Geen eiwit is hetzelfde door de wisselde hoeveelheid en samenstelling van de aminozuren. Daarom verschillen eiwitten uit plantaardige bronnen en vlees, vis en zuivel (dierlijke bronnen) van elkaar. Wat is het verschil tussen eiwitrijk voedsel van planten of dieren? Drie verschillen op één rij.

Verschil 1: Hoeveelheid essentiële aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwit. Je lichaam breekt eiwit af in deze aminozuren tijdens het verteren van je eten en stuurt ze vervolgens door naar de juiste plek zodat jij waar de bouwstenen nodig zijn. Niet elk voedsel bevat echter de essentiële aminozuren, de zogenaamde incomplete eiwitten. Veel plantaardige bronnen vallen onder deze ‘incomplete’ eiwitten. Dat betekent dat er minstens 1 van de 9 essentiële aminozuren ontbreekt. Er zijn sommige plantaardige bronnen die wel complete eiwitten zijn zoals soja, quinoa en boekweit. 

Voor een gebalanceerd dieet is het dus belangrijk een goede verdeling van bronnen te hebben. Vooral dierlijke bronnen vallen onder ‘compleet’ eiwit, dus bronnen mét alle essentiële aminozuren.

  • vis
  • eieren
  • zuivel (kaas, melk en wei (whey)) 
  • rood vlees
  • wit vlees

Verschil 2: Effecten op je gezondheid

Naast het eiwitgehalte is het ook belangrijk om te kijken naar andere stoffen die je binnenkrijgt door bepaalde eiwitrijke ingrediënten te eten. Dierlijk eiwit is doorgaans ook rijk in ijzer en vitamine B12, stoffen die in het algemeen ontbreken in plantaardige eiwit. Andersom zijn plantaardige eiwitten rijk in bioactieve fytonutriënten en antioxidanten. 

Dierlijke eiwitten kunnen rijker zijn in vet en cholesterol dan plantaardige eiwitten. Het gaat dan om de vettere soorten vlees. Hier moet je niet teveel van eten. Daarboven zit er wel vezel in plantaardige eiwitten maar niet in dierlijke eiwitten. Om gezond te blijven is het dus belangrijk om voor een goede balans te zorgen! 

Verschil 3: Effecten op je spiermassa

Compleet eiwit – dus met alle essentiële aminozuren – helpt beter bij het spierherstel na een intense workout. Als je je spiermassa wilt verhogen en behouden helpt het om goed op je eiwitinname te letten. Veel sporters gebruiken het dierlijke eiwit wei (whey) proteine om spiermassa op te bouwen. Dierlijke eiwitbronnen breken makkelijk af in het lichaam en krijgt daarom vaak de voorkeur boven andere bronnen.

Plantaardige bronnen helpen ook bij spieropbouw, maar het gaat er dan om dat je voor de juiste balans zorgt (of indien je veganist bent, bijvoorbeeld zorgt voor een aanvulling met supplementen). Zolang je de essentiële aminozuren maar binnenkrijgt. 

Meer weten? Lees dan verder over eiwit en de eiwitbalans. 

   

 

 

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}