Onlangs was ik op kraamvisite bij een oud-collega. Onder het genot van beschuit met muisjes en een kop koffie kwamen we snel op het onderwerp ‘eten en drinken tijdens de zwangerschap’. In deze verwachtingsvolle maanden vond ze koffie namelijk niet meer lekker en dat had ze zo gemist. Het enige dat ik tijdens mijn eigen zwangerschap miste, was een lekkere, malse biefstuk.
Rauw vlees en lever wordt zwangere vrouwen afgeraden. De reden is dat op rauw vlees een parasiet (Toxoplasma gondii) kan zitten, die niet goed is voor het ongeboren kind. Daarom is het belangrijk vlees goed te verhitten. Maar mijn verlangde biefstuk vind ik toch wel het lekkerste als hij nog een beetje rosé is. Die at ik dus maar even niet. Ook lever is in deze mooie periode niet zo’n goed idee, omdat daar veel vitamine A inzit. Een enkele keer een plakje leverworst kan geen kwaad, dus nam ik dat heel af en toe nog wel. Dat miste ik daardoor veel minder dan die verboden vrucht, die mijn malse biefstuk een aantal maanden was.
Heel veel andere vleessoorten kon ik gelukkig wel gewoon blijven eten. Lekker, maar bovendien: in vlees zit veel ijzer en daarvan heb je meer nodig als je zwanger bent. IJzer zorgt voor het transport van zuurstof door je lichaam en dat draagt er aan bij dat je je fit voelt. En ijzer uit vlees wordt ook nog eens goed opgenomen door je lichaam, beter dan ijzer uit plantaardige producten.
Als je in blijde verwachting bent, heb je ook meer eiwit nodig. Dit loopt op van 1 gram eiwit per dag extra in het begin van de zwangerschap tot wel 28 gram per dag extra op het einde. Omdat vlees een goede bron van eiwit is, hoef je niet extra op je voeding te letten om deze hoeveelheid te halen.
Genoeg redenen dus om ook tijdens de zwangerschap vlees op het menu te blijven zetten. Dat deed ik dan ook regelmatig: sudderlapjes, stamppot met spekjes of een lekkere chili con carne. Allemaal erg lekker in die bewuste koude wintermaanden. Toch was een sappige biefstuk het eerste wat ik na mijn bevalling wilde eten. Die had ik echt het meest gemist. Zoals mijn vriendin weer genoot van haar kopje koffie, zo smaakte mij dat eerste biefstukje na de geboorte van mijn zoon weer overheerlijk!