Eet vlees van kop tot staart!
Het is hét antwoord op de discussie over onze veestapel. Ik hoor vaak, dat mensen geen vlees meer zeggen te willen eten vanwege de voetafdruk op onze planeet. Iets waar ik mij als bewuste burger best in kan vinden, maar als echte vleeseter weer niet echt.
Geen vlees meer? Dat kan ik echt niet! Maar hoe kom ik dan toch in het reine met mijzelf en mijn gevoel voor onze planeet. Geen vlees eten is voor mij geen optie. Nee, we moeten volgens mij juist meer vlees eten. Niet in hoeveelheid meer, maar meer divers.
Van kop tot staart
Er zijn te weinig mensen, die vlees eten én nog echt weten waar het vandaan komt. Wanneer een dier geslacht wordt, kan bijna niemand dit aanzien. Wanneer het vlees uitgebeend wordt, willen we dit ook liever niet aanschouwen. We zien het liefst ons vlees kant-en-klaar voorverpakt in een bakje liggen. Jammer, want ik denk dat het eten van vlees bij de basis moet beginnen. Het gaat om het vlees van een voormalig levend wezen.
Wanneer je weet hoe het dier heeft geleefd, hoe het geslacht is en verder verwerkt, dan zegt dat iets voor het respect dat je hebt voor het dier en voor het vlees op je bord. Wij klagen snel over het dierenwelzijn en zijn makkelijk verontwaardigd over nare filmpjes. Ondertussen kopen we wel het goedkopere vlees en vergeten we waarvoor we eigenlijk zouden willen staan. Verdieping en kennis zijn essentieel voor een goed en verantwoord stukje vlees.
Hoe eet je van kop tot staart?
Het eten van kop tot staart is tegenwoordig best wel lastig. Vroeger hadden veel mensen (op de boer) een eigen kleine veestapel. De koe, het varken en het kleine vee werden door de eigenaren nog zelf geslacht of weggebracht naar een plaatselijke slager. Vervolgens kregen zij het hele karkas of het vlees in grote delen terug. Er werd geen vlees verpakt of weggegooid (*). Alles van het dier werd gebruikt! Een koe of varken leverde dus vlees op in allerlei verschillende, vergeten producten. Het was dus nodig om veel soorten gerechten te hebben voor al het vlees.
Bloedworst en stoofpotten
Van bloedworst tot stoofpotten van kopvlees en organen, het werd allemaal klaargemaakt. Helaas is door de moderne tijd veel van deze kennis verloren gegaan. Toch is het erg leuk om oude kookboeken op te snorren en op zoek te gaan naar deze oudere recepten. Ik zal de komende tijd zelf zoeken naar bijzondere stukken vlees en deze met een mooie verhaal en recept voorstellen. Zo kunnen we de smaken van vroeger ervaren en helpen wij mee met bewuster en verantwoord vlees eten: van kop tot taart.
(*) Naschrift Vlees.nl: Wij onderschrijven de wens tot meer bewustzijn en kennis van het product én van het proces van het verwerken van het hele dier, met alleen onze kanttekening, dat ook in de meer grootschalige (moderne) productie in de regel geen kilo onnodig verloren gaat; alle bijproducten vinden een weg richting ‘food, petfood, non-food en fuel’.