Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
    • Interviews
    • Nieuws
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Eet vlees van kop tot staart

27-09-2019

Jan Willen Huffmeijer is B4men

Eet vlees van kop tot staart!
Het is hét antwoord op de discussie over onze veestapel. Ik hoor vaak, dat mensen geen vlees meer zeggen te willen eten vanwege de voetafdruk op onze planeet. Iets waar ik mij als bewuste burger best in kan vinden, maar als echte vleeseter weer niet echt.
Geen vlees meer? Dat kan ik echt niet! Maar hoe kom ik dan toch in het reine met mijzelf en mijn gevoel voor onze planeet. Geen vlees eten is voor mij geen optie. Nee, we moeten volgens mij juist meer vlees eten. Niet in hoeveelheid meer, maar meer divers.

Van kop tot staart
Er zijn te weinig mensen, die vlees eten én nog echt weten waar het vandaan komt. Wanneer een dier geslacht wordt, kan bijna niemand dit aanzien. Wanneer het vlees uitgebeend wordt, willen we dit ook liever niet aanschouwen. We zien het liefst ons vlees kant-en-klaar voorverpakt in een bakje liggen. Jammer, want ik denk dat het eten van vlees bij de basis moet beginnen. Het gaat om het vlees van een voormalig levend wezen.

Wanneer je weet hoe het dier heeft geleefd, hoe het geslacht is en verder verwerkt, dan zegt dat iets voor het respect dat je hebt voor het dier en voor het vlees op je bord. Wij klagen snel over het dierenwelzijn en zijn makkelijk verontwaardigd over nare filmpjes. Ondertussen kopen we wel het goedkopere vlees en vergeten we waarvoor we eigenlijk zouden willen staan. Verdieping en kennis zijn essentieel voor een goed en verantwoord stukje vlees.

Hoe eet je van kop tot staart?

Het eten van kop tot staart is tegenwoordig best wel lastig. Vroeger hadden veel mensen (op de boer) een eigen kleine veestapel. De koe, het varken en het kleine vee werden door de eigenaren nog zelf geslacht of weggebracht naar een plaatselijke slager. Vervolgens kregen zij het hele karkas of het vlees in grote delen terug. Er werd geen vlees verpakt of weggegooid (*). Alles van het dier werd gebruikt! Een koe of varken leverde dus vlees op in allerlei verschillende, vergeten producten. Het was dus nodig om veel soorten gerechten te hebben voor al het vlees.

Bloedworst en stoofpotten

Van bloedworst tot stoofpotten van kopvlees en organen, het werd allemaal klaargemaakt. Helaas is door de moderne tijd veel van deze kennis verloren gegaan. Toch is het erg leuk om oude kookboeken op te snorren en op zoek te gaan naar deze oudere recepten. Ik zal de komende tijd zelf zoeken naar bijzondere stukken vlees en deze met een mooie verhaal en recept voorstellen. Zo kunnen we de smaken van vroeger ervaren en helpen wij mee met bewuster en verantwoord vlees eten: van kop tot taart.

(*) Naschrift Vlees.nl: Wij onderschrijven de wens tot meer bewustzijn en kennis van het product én van het proces van het verwerken van het hele dier, met alleen onze kanttekening, dat ook in de meer grootschalige (moderne) productie in de regel geen kilo onnodig verloren gaat; alle bijproducten vinden een weg richting ‘food, petfood, non-food en fuel’.

B4Men
B4Men

Jan Willem Huffmeijer (1982) is – zo lang als hij zich kan herinneren – een echte vleesliefhebber. Deze aangeboren liefde voor vlees is uitgegroeid tot een passie. Er is geen stuk vlees dat hij niet lekker vindt of heeft geproefd. Hij schrijft er met name over op zijn blog B4men en nu ook een reeks voor Vlees.nl.

Overzicht van B4Men

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}