Nu de zomer langzaam tegen het einde begint te lopen, de astronomische herfst begint vandaag zelfs, is het goed om stil te staan bij vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en speelt een belangrijke rol voor het in stand houden van een goede spierfunctie. Per dag heb je 10 microgram vitamine D nodig, voor mensen boven de 70 jaar is 20 microgram het advies. Als de zon op onze huid schijnt maken we vitamine D aan en daarnaast halen we ook vitamine D uit onze voeding. Met een half uur per dag in de zon, kom je een heel eind om hier aan te voldoen. Mocht die zon er even niet in zitten, dan haal je vitamine D uit je voeding. In een gebalanceerd gezond dieet volgens de schijf van 5, levert ook een stukje vlees hierin een mooie bijdrage. In de tabel staat het gehalte in een aantal populaire stukjes vlees. Zoals je ziet breng je met een stukje vlees ook de zon in huis!
Vitamine D (µg) | |
Varkenshaas | 0,3 |
Ribkarbonade | 0,3 |
Biefstuk | 0,5 |
Runderentrecote | 0,5 |
Kalfsoester | 0,4 |
Kalfsentrecote | 0,3 |
Rundergehakt | 0,7 |
Varkensgehakt | 0,4 |
Half om half gehakt | 0,6 |
Leestip:
Zeven redenen om vlees te eten
Bronnen:
Voedingscentrum
Nevo (Nederlands voedingsstoffenbestand)
Foto credits: pexels