Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Dudefood dinsdag: Stoere stoof met bier en koffie

17-01-2017

Mannen van Nederland en omstreken!

Ik ben blij dat we de feestmaand achter de rug hebben, zeg! Want, wat heb ik diep in de buidel moeten tasten in de decembermaand. Dat einde van het jaar waar ik voor iedereen kadootjes moest hebben en de lekkerste gerechten met exclusieve ingrediënten op tafel moest zetten. Maar ook de beruchte jaarnota’s van auto- en zorgverzekering en dergelijke, hakten flink in de liquiditeit. En natuurlijk met de mannen aan het einde van het jaar een nabeschouwing onder het genot van een paar goede glazen bier. Al met al een geweldige maand gehad met vrienden en familie, maar zoals gezegd: al deze gezelligheid heeft wel een gat in mijn bankrekening geslagen.

Nieuwjaarstraditie

Nu hebben mijn vrienden en ik een goede traditie om aan het begin van het jaar bij elkaar te komen om de plannen van het nieuwe jaar te bespreken.
Ik hoor sommige van jullie nu denken: “Maar die plannen had je toch ook aan het einde van het jaar kunnen bespreken toen jullie een biertje dronken en de nabeschouwing deden?” Nee natuurlijk niet: terugkijken en vooruitblikken zijn twee verschillende zaken en die moet je strikt gescheiden houden.
En hiermee heb je ook meteen een aanleiding om vroeg in het nieuwe jaar gelijk weer eens een avond met je gabbers af te spreken. Niet dat daar een aanleiding voor nodig is, maar het is op deze manier wel mooi meegenomen. Het bespreken van de jaarplannen maakt hongerig en als vrienden onderling ergens een hekel aan hebben, dan is het knorrende magen tijdens een goed gesprek.

Januari, budgetmaand

Zoals gezegd is januari bij mij budgetmaand en daarom heb ik mijn vrienden bij mij thuis uitgenodigd voor een goed glas bier en een lekker bord met eten. Als lekkere hap maak ik een stoere bierstoofschotel. Een gerecht met betaalbare ingrediënten, superlekker en makkelijk te maken. Je moet voor het perfecte stukje stoofvlees alleen wel met een paar dingen rekening houden:

  • Gebruik vlees waar nog vet aan zit en snij dit er ook niet af. Vet geeft smaak aan je gerecht en zorgt voor mals vlees. Zelf gebruik ik graag riblappen (dit is het zachte vlees uit de nek of de rug) waarbij het vet aan de rand zit, omdat riblappen het snelst gaar zijn. Maar ook sucadelappen (stuk uit de schouder) of magere runderlappen lenen zich goed voor een mooie stoofschotel. De verschillende soorten vlees hebben wel allemaal verschillende bereidingstijden. Op vlees.nl kun je naast de verschillen van de stukken vlees, ook de diverse bereidingstijden terugvinden
  • Stoofvlees heeft tijd nodig en kun je niet perfect krijgen in 1 of 2 uur tijd. Laat je stoofschotel (afhankelijk van het soort vlees dat je gebruikt) minimaal tussen de drie en vijf uur op lage temperatuur garen. Voor
  • Bak het vlees eerst kort in een koekenpan, voordat je het in de stoofpan gooit
  • Snij het vlees niet in stukken, maar bak en stoof het in zijn geheel
  • Stoofschotel heeft vocht nodig om het vlees langzaam te laten garen. Wanneer je vocht (in mijn geval bier) toevoegt aan de stoof, zorg er dan voor dat dit vocht tegen het kookpunt zit. Want als je koud vocht bij het vlees gooit, gaat het ‘schrikken’ en kan het taai worden

Ik kan nu al uitkijken naar het moment dat mijn vrienden binnenstappen en dan, terwijl ze de koelkast induiken voor het eerste biertje, zeggen: “Gast, wat ruikt het hier lekker! Niet normaal, man!” Waarschijnlijk maak ik er een goede aardappelpuree bij of handgesneden friet, dat doet het altijd goed bij de mannen. Goed bier, goed gezelschap en schransgarantie. Dit gaat weer een wereldavond worden. En dat allemaal met een betaalbaar stuk vlees. Veel beter kun je het jaar niet beginnen.

Recept: stoofvlees met bier en koffie

Porties: 4-6
Voorbereidingstijd: 10 min
Kooktijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur

Ingrediënten:

  • 600 gr riblappen, met vet er nog aan (niet snijden)
  • 3 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijn gesnipperd
  • 150 gram champignons, in plakjes gesneden
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
  • 500 ml runderfond of runderbouillon
  • 500ml bier (mag pils zijn, maar donker bier maakt je stoof zoeter)
  • 150 ml sterke koffie (bij voorkeur filterkoffie)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje tijm
  • 25 gr bloem
  • 1 dikke plak ontbijtkoek, verkruimeld
  • 2 el goede balsamico of sangiovese azijn
  • zout en peper

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 120°C.
  2. Verwarm een flinke klont boter (± 30 gram) in een ovenvaste stoofpan. Kruid de riblappen met salt n peppa en braad ze even kort aan in de gesmolten boter. Haal het vlees daarna uit de pan met een tang of bakspatel en leg het apart.
  3. In het bakvet van het vlees fruit je de uien en knoflook tot ze glazig zijn. Doe dan de paprika en champignons erbij en bak deze nog een minuut of drie mee. Voeg de bloem toe en bak dit nog een minuut of twee mee.
  4. Giet 300 ml bier, 300ml runderfond (of bouillon) en 150 ml koffie in de pan en breng dit weer aan de kook. Roer af en toe even in de pan zodat alle baksels van de bodem loslaten.
  5. Leg het vlees in de pan met vocht en doe hier het laurierblaadje, tijm, ontbijtkoek en balsamico (of sangiovese azijn) bij. Let erop dat het vlees helemaal in het vocht staat. Anders voeg je, voor zover nodig, bier, fond en koffie in een 2:2:1 verhouding toe (dus: 100ml bier, 100 ml fond en 50ml koffie).
  6. Doe de deksel op de pan en laat het vlees in de oven in een uur of vier (of vijf) gaar stoven. Check tussentijds wel regelmatig of er nog voldoende vocht in de pan zit. Zo niet, bier en koffie (liefst verwarmd) toevoegen in een 2:2:1 verhouding.
  7. Serveer je supermalse stoofvlees met een mooie aardappelpuree of hand gesneden frieten, of mooier nog: met warme tortilla’s.

Tom Gerrets
Tom Gerrets

Tom Gerrets is mede-eigenaar van Simone’s Kitchen. Een foodblog met inmiddels 75.000 unieke bezoekers per maand. Sinds november 2014 brengen Tom en zijn vrouw smaak in de keuken met de heerlijkste recepten en inspirerende blogs!

Overzicht van Tom Gerrets

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}