Mannen van Nederland en omstreken!
Ik ben blij dat we de feestmaand achter de rug hebben, zeg! Want, wat heb ik diep in de buidel moeten tasten in de decembermaand. Dat einde van het jaar waar ik voor iedereen kadootjes moest hebben en de lekkerste gerechten met exclusieve ingrediënten op tafel moest zetten. Maar ook de beruchte jaarnota’s van auto- en zorgverzekering en dergelijke, hakten flink in de liquiditeit. En natuurlijk met de mannen aan het einde van het jaar een nabeschouwing onder het genot van een paar goede glazen bier. Al met al een geweldige maand gehad met vrienden en familie, maar zoals gezegd: al deze gezelligheid heeft wel een gat in mijn bankrekening geslagen.
Nieuwjaarstraditie
Nu hebben mijn vrienden en ik een goede traditie om aan het begin van het jaar bij elkaar te komen om de plannen van het nieuwe jaar te bespreken.
Ik hoor sommige van jullie nu denken: “Maar die plannen had je toch ook aan het einde van het jaar kunnen bespreken toen jullie een biertje dronken en de nabeschouwing deden?” Nee natuurlijk niet: terugkijken en vooruitblikken zijn twee verschillende zaken en die moet je strikt gescheiden houden.
En hiermee heb je ook meteen een aanleiding om vroeg in het nieuwe jaar gelijk weer eens een avond met je gabbers af te spreken. Niet dat daar een aanleiding voor nodig is, maar het is op deze manier wel mooi meegenomen. Het bespreken van de jaarplannen maakt hongerig en als vrienden onderling ergens een hekel aan hebben, dan is het knorrende magen tijdens een goed gesprek.
Januari, budgetmaand
Zoals gezegd is januari bij mij budgetmaand en daarom heb ik mijn vrienden bij mij thuis uitgenodigd voor een goed glas bier en een lekker bord met eten. Als lekkere hap maak ik een stoere bierstoofschotel. Een gerecht met betaalbare ingrediënten, superlekker en makkelijk te maken. Je moet voor het perfecte stukje stoofvlees alleen wel met een paar dingen rekening houden:
- Gebruik vlees waar nog vet aan zit en snij dit er ook niet af. Vet geeft smaak aan je gerecht en zorgt voor mals vlees. Zelf gebruik ik graag riblappen (dit is het zachte vlees uit de nek of de rug) waarbij het vet aan de rand zit, omdat riblappen het snelst gaar zijn. Maar ook sucadelappen (stuk uit de schouder) of magere runderlappen lenen zich goed voor een mooie stoofschotel. De verschillende soorten vlees hebben wel allemaal verschillende bereidingstijden. Op vlees.nl kun je naast de verschillen van de stukken vlees, ook de diverse bereidingstijden terugvinden
- Stoofvlees heeft tijd nodig en kun je niet perfect krijgen in 1 of 2 uur tijd. Laat je stoofschotel (afhankelijk van het soort vlees dat je gebruikt) minimaal tussen de drie en vijf uur op lage temperatuur garen. Voor
- Bak het vlees eerst kort in een koekenpan, voordat je het in de stoofpan gooit
- Snij het vlees niet in stukken, maar bak en stoof het in zijn geheel
- Stoofschotel heeft vocht nodig om het vlees langzaam te laten garen. Wanneer je vocht (in mijn geval bier) toevoegt aan de stoof, zorg er dan voor dat dit vocht tegen het kookpunt zit. Want als je koud vocht bij het vlees gooit, gaat het ‘schrikken’ en kan het taai worden
Ik kan nu al uitkijken naar het moment dat mijn vrienden binnenstappen en dan, terwijl ze de koelkast induiken voor het eerste biertje, zeggen: “Gast, wat ruikt het hier lekker! Niet normaal, man!” Waarschijnlijk maak ik er een goede aardappelpuree bij of handgesneden friet, dat doet het altijd goed bij de mannen. Goed bier, goed gezelschap en schransgarantie. Dit gaat weer een wereldavond worden. En dat allemaal met een betaalbaar stuk vlees. Veel beter kun je het jaar niet beginnen.
Recept: stoofvlees met bier en koffie
Porties: 4-6
Voorbereidingstijd: 10 min
Kooktijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur
Ingrediënten:
- 600 gr riblappen, met vet er nog aan (niet snijden)
- 3 uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijn gesnipperd
- 150 gram champignons, in plakjes gesneden
- 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
- 500 ml runderfond of runderbouillon
- 500ml bier (mag pils zijn, maar donker bier maakt je stoof zoeter)
- 150 ml sterke koffie (bij voorkeur filterkoffie)
- 1 laurierblaadje
- 1 takje tijm
- 25 gr bloem
- 1 dikke plak ontbijtkoek, verkruimeld
- 2 el goede balsamico of sangiovese azijn
- zout en peper
Bereiding:
- Verwarm de oven op 120°C.
- Verwarm een flinke klont boter (± 30 gram) in een ovenvaste stoofpan. Kruid de riblappen met salt n peppa en braad ze even kort aan in de gesmolten boter. Haal het vlees daarna uit de pan met een tang of bakspatel en leg het apart.
- In het bakvet van het vlees fruit je de uien en knoflook tot ze glazig zijn. Doe dan de paprika en champignons erbij en bak deze nog een minuut of drie mee. Voeg de bloem toe en bak dit nog een minuut of twee mee.
- Giet 300 ml bier, 300ml runderfond (of bouillon) en 150 ml koffie in de pan en breng dit weer aan de kook. Roer af en toe even in de pan zodat alle baksels van de bodem loslaten.
- Leg het vlees in de pan met vocht en doe hier het laurierblaadje, tijm, ontbijtkoek en balsamico (of sangiovese azijn) bij. Let erop dat het vlees helemaal in het vocht staat. Anders voeg je, voor zover nodig, bier, fond en koffie in een 2:2:1 verhouding toe (dus: 100ml bier, 100 ml fond en 50ml koffie).
- Doe de deksel op de pan en laat het vlees in de oven in een uur of vier (of vijf) gaar stoven. Check tussentijds wel regelmatig of er nog voldoende vocht in de pan zit. Zo niet, bier en koffie (liefst verwarmd) toevoegen in een 2:2:1 verhouding.
- Serveer je supermalse stoofvlees met een mooie aardappelpuree of hand gesneden frieten, of mooier nog: met warme tortilla’s.