HET GEWONE LEVEN
Hola! Bonjour, Hello und Gutentag!
Inmiddels loopt voor de meeste mensen in Nederland de vakantie alweer naar het einde toe. Het gewone leven gaat weer beginnen.
Althans, gewone leven?
Het nieuwe normaal is tegenwoordig anderhalve meter afstand houden, overal de handen desinfecteren en zoveel mogelijk mondkapjes dragen. Tja, Covid nummer 19 heeft de wereld op zijn kop gezet en houdt ook nog steeds iedereen in een soort van ijzeren berenklem.
DE TWEEDE GOLF
Veel landen gaan weer in een totale lockdown en ook hier in Nederland wacht iedereen angstvallig af wat de vakantiereizen nu gaan betekenen voor een eventuele tweede Corona golf.
Je zou kunnen denken in termen van: ‘Wanneer het kalf verdronken is dempt men de put’, maar dat is dus achteraf geklets. Nederlanders hebben het recht om met vakantie te gaan en gaan dus ook met vakantie. Zelfs wanneer het misschien beter had geweest om dit jaar toch even een keer over te slaan.
Gelukkig hebben veel mensen het qua reisbestemming een stuk dichter bij huis gehouden dan normaal. Duitsland en Frankrijk waren zeer populaire landen om de vrije weken te spenderen en natuurlijk wilden ook de Duitsers stuivertje wisselen. Daarom kwamen zij gezellig onze kant op om onze kusten en toeristische steden te bezoeken.
Ik begrijp stiekem ook wel waarom we, soms tegen beter weten in, toch die vakantieweken in het buitenland willen besteden. Want wat is er nu lekkerder dan het vakantiegevoel te hebben?
Andere omgeving, andere cultuur, ander levensritme en natuurlijk ander lekker eten.
HINTERGARTEN
Persoonlijk heb ik dit jaar een stuk dichter bij huis gehouden. Ik heb mijn vakantie tot voor kort in Hintergarten gehouden (plek zo ongeveer een 550 kilometer ten Noorden van Parijs; vlak achter mijn huis).
En sinds een paar dagen heb ik mijn vakantiebestemming verlegd naar Playa Balconica (plek zo ongeveer 1750 kilometer ten Noordwesten van Belgrado; vlak achter mijn appartement).
UITHEEMSE GERECHTEN
Ontzettend mooie plekken om allerlei uitheemse gerechten te maken en op te peuzelen. En een zeer groot voordeel van deze bestemmingen is ook nog eens dat je op allebei de plekken geen verplicht mondkapje hoeft te dragen. Dit eet en drinkt zoveel makkelijker.
Ja, vakantie is belangrijk en lekker. Zo lekker, dat ik besloten heb om mijn vakantie gewoon nog een paar weken te verlengen, met het mooie weer, waarvan we momenteel mogen genieten in ons Kikkerlandje. Ik wil het vakantiegevoel gewoon nog wat langer vasthouden, ondanks dat het (nieuwe) normale leven weer opgepakt wordt. En ik wil ook lekkere dingen eten die me dat vakantiegevoel blijven geven.
CEVAPCICI MET PITTIGE SAUS
Daarom maak ik vandaag een lekker Mediterraans hapje dat gebaseerd is op de kebab.
De kebab kom je door de hele Balkan tegen op het menu en is een soort van heerlijk gekruide, plat geslagen gehaktbal op een stokje. Ook wel cevapcici genaamd.
Normaal wordt deze mediterrane lekkernij van lamsgehakt of kalfsgehakt gemaakt. Maar op vlees.nl las ik dat kalfsgehakt wat magerder is en dat dit vlees bij het grillen nog wel eens wat droger kan worden.
Goede tip, dus heb ik ervoor gekozen om met half-om gehakt te werken. Het is dus een Oerhollandse cevapcici geworden, waar we ook een lekkere zomerse saus bij hebben gemaakt.
Kijk, dat is nog eens een betaalbare manier om de vakantie nog wat langer in je huis of de tuin te houden. Lekker smikkelen met je slippers aan en blijf gezond.
INGREDIËNTEN
- 500 gr gehakt half om half
- 1 teentje knoflook
- 3 tl za’atar (in de supermarkt verkrijgbaar)
- 1 tl paprikapoeder
- 1 ei
- 3 el amandelmeel of paneermeel
- peper en zout
Tomatensaus
- 250 ml passata
- 1 tl cayenne peper
- 1 teentje knoflook
- 1 klein uitje fijngesnipperd
- 1/2 tl gerookte paprika
- 1/2 rode peper fijngesneden, optioneel
Om te serveren
- rucola
- tomaatjes
- komkommer
- flatbread eventueel
INSTRUCTIES
- Neem een ruime kom en doe hier het gehakt in met de za’atar, paprikapoeder, ei en peper en zout.
- Knijp de knoflook door een pers en doe erbij.
- Meng het geheel goed door met je handen en voeg het amandelmeel of paneermeel toe. Is het te vochtig dan gebruik je wat meer amandelmeel. Het moet kneedbaar zijn maar wel goed bij elkaar blijven zitten.
- Neem een beetje gehakt in je handen en kneed er een langwerpe worst van. Prik elke worst op twee prikkers. Dit zorgt ervoor dat je ze makkelijker om kunt draaien op de barbecue/koekenpan.
- Maak ongeveer 6-8 worsten van het gehakt en bak tot goudbruin en gaar.
- Om de saus te maken verhit je een koekenpan met wat olijfolie. Bak hierin het uitje en de knoflook aan tot deze glazig zijn.
- Meng de specerijen en het ui-knoflook mengsel met de passata en breng op smaak met zout en peper. Wil je het nog pittiger doe er dan een heel fijn gesneden rode peper door.
- Serveer de cevapcici met de rode saus en de sla. Het is ook erg lekker op een plat Libanees brood of in een wrap.
NOTITIES
Za’atar is een kruidenmix die je eenvoudig in het schap van de supermarkt kunt vinden!