Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Dude Food: Kerst met vrienden: Saltimbocca

20-12-2016

Geschreven door Tom Gerrets, Dude Food (Simone’s Kitchen)
F
oto’s: Simone’s Kitchen

Beste mededudes,

Ik wil met jullie iets delen dat mij dwars zit, want regelmatig loop ik ertegen aan dat dames nog denken dat de gemiddelde man zich niet in de keuken thuis voelt. Op feestjes en partijtjes hoor ik dikwijls mijn eigen Misses met wat andere dames keuvelen en dan zegt ze opeens: “Nou, mijn man kookt ook regelmatig, hoor.” Vaak wordt dit dan ontvangen met geschaterlach en opmerkingen als: “Ja, zeker zoals die van mij; in de zomer achter de barbecue.”, of: “Zal wel een beetje zoals dat van mijn vent zijn: een verkoold speklapje met Hawaisaus”.

Ik heb het hierover gehad met mijn vrienden en ook zij waren net zo verbaasd als dat ik was, want echte mannen weten ook zeker hun weg in de keuken te vinden! En natuurlijk kunnen echte kerels ook met een delicaat stukje vlees de lekkerste gerechten maken. Kom nou, zeg! Daarom bewijzen we nu voor eens en voor altijd dat mannen wel degelijk meer kunnen dan een karbonade laten ‘verbranden’ op een barbecue. Dat is trouwens niet verbrand dames, dat is gewoon goed gekarameliseerd. Duh…

En echt, het hoeft niet moeilijk te zijn om óók achter het gasfornuis indruk te maken, vrienden. Zo lang je maar met goede producten werkt. Laten we zo rond de Kerstdagen iedereen eens positief verrassen door met een waanzinnig lekker gerecht de keuken uit te stappen. En dat bij het proeven van wat je voor elkaar getoverd hebt, iedereen spontaan een sprongetje van vreugde maakt. Gewoon door op een makkelijke manier de traditionele, maar oh zo lekkere, saltimbocca te maken; stoer en toch elegant. Dus hier gaat iedereen de bodem van uit zijn bord eten.

naamloos4

Spring in de mond

Saltimbocca betekent letterlijk: ‘springt in de mond’, dus met die smaakverrassing zit het wel goed. Het vlees dat je voor de traditionele saltimbocca gebruikt is kalfsoester. Kalfsoester wordt gesneden uit de bil of achtervoet van het kalf en is dus eigenlijk een biefstuk. De kalfsoester is supermals en heeft een iets verfijndere smaak dan een reguliere biefstuk. En daarom heb je maar heel weinig kruiden en specerijen nodig. En omdat dit vlees niet zo vet is, hoef je het maar kort te bakken om er een heerlijk gerecht van te maken.

Goed, even resumeren: weinig kruiden nodig om wat extra smaak aan het vlees te geven en kort bakken om een malse saltimbocca te krijgen. De Italianen wisten dit jaren geleden al en gebruiken bij de saltimbocca dus alleen maar wat salie, peper en zout. En om te voorkomen dat dit delicate stukje vlees te droog wordt of te snel verbrandt, rollen ze het even door de bloem. Slimme jongens.

En nu snel de keuken in om die heerlijke saltimbocca te gaan maken en samen met je vrienden of vriendinnen lekker te smikkelen met een mooi glas witte wijn erbij.

Recept:
Saltimbocca tradizionale

Yield: 2
Prep Time: 5 min
Cook Time: 10 min
Total Time: 15 min

Heerlijk gevulde rolletjes kalfsoester. In een handomdraai tover je een spectaculair gerecht op tafel

Ingrediënten:

  • 4 dunne kalfsoesters, (± 250 gram)
  • 4  plakjes dun gesneden prosciutto (± 50 – 75 gram)
  • 4 verse blaadjes salie
  • 100 ml droge witte wijn
  • 50 gr bloem
  • zout en peper
  • 50 gram boter, waarvan de helft in kleine blokjes gesneden
  • 1 el olijfolie

Aanwijzingen:

  1. Zet de blokjes boter in de koelkast, want die moeten straks goed koud zijn om er een mooie saus mee te maken. De rest van de boter doe je alvast in een grote koekenpan. De kalfsoesters moeten mooie dunne plakken worden die je kunt oprollen, dus als het nodig is, sla je de oesters wat platter met een vleeshamertje of een deegroller (Verpak de oesters eerst in wat huishoudfolie, voordat je begint te meppen).
  2. Leg op iedere plak vlees een plakje prosciutto en leg hierop een blaadje salie. Rol het vlees op in de lengte en prik het rolletje vast met een cocktailprikkertje.
  3. Roer wat peper en zout door de bloem en strooi dit dan uit in een diep bord. Haal de rolletjes door de bloem zodat ze goed bedekt zijn.
  4. Smelt de boter samen met de olijfolie en bak dan de vleesrolletjes in 3 tot 4 minuten rondom goudbruin. Zorg ervoor  dat het vuur niet te hoog staat, want kalfsoester is een delicaat stukje vlees dat met respect behandeld moet worden.
  5. Gooi de witte wijn bij het vlees om af te blussen en laat dan op hoog vuur het vocht een kleine 5 minuten inkoken. Haal dan het vlees uit de pan en zet dit even apart op een voorverwarmd bord of in een oven op 100°. Tijd om de saus te maken. Haal de pan wel eerst van het vuur. Doe 3 eetlepels kokend water bij de wijnjus en gooi dan stuk voor stuk de koude klontjes boter bij het vocht. Wanneer je een klontje boter toevoegt blijf je roeren tot het gesmolten is en pas dan gooi je het volgende klontje boter erbij. Blijf dit doen tot je romige, dikke saus hebt.
  6. Proef de saus en voeg eventueel wat peper en zout toe. Serveer de saltimbocca op een mooi bord, giet de saus over het vlees  en leg er wat geroosterde broccoli en gebakken aardappeltjes naast. Eet smakelijk!

etentom

Tom Gerrets
Tom Gerrets

Tom Gerrets is mede-eigenaar van Simone’s Kitchen. Een foodblog met inmiddels 75.000 unieke bezoekers per maand. Sinds november 2014 brengen Tom en zijn vrouw smaak in de keuken met de heerlijkste recepten en inspirerende blogs!

Overzicht van Tom Gerrets

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}