Geschreven door Tom Gerrets, Dude Food (Simone’s Kitchen)
Foto’s: Simone’s Kitchen
Beste mededudes,
Ik wil met jullie iets delen dat mij dwars zit, want regelmatig loop ik ertegen aan dat dames nog denken dat de gemiddelde man zich niet in de keuken thuis voelt. Op feestjes en partijtjes hoor ik dikwijls mijn eigen Misses met wat andere dames keuvelen en dan zegt ze opeens: “Nou, mijn man kookt ook regelmatig, hoor.” Vaak wordt dit dan ontvangen met geschaterlach en opmerkingen als: “Ja, zeker zoals die van mij; in de zomer achter de barbecue.”, of: “Zal wel een beetje zoals dat van mijn vent zijn: een verkoold speklapje met Hawaisaus”.
Ik heb het hierover gehad met mijn vrienden en ook zij waren net zo verbaasd als dat ik was, want echte mannen weten ook zeker hun weg in de keuken te vinden! En natuurlijk kunnen echte kerels ook met een delicaat stukje vlees de lekkerste gerechten maken. Kom nou, zeg! Daarom bewijzen we nu voor eens en voor altijd dat mannen wel degelijk meer kunnen dan een karbonade laten ‘verbranden’ op een barbecue. Dat is trouwens niet verbrand dames, dat is gewoon goed gekarameliseerd. Duh…
En echt, het hoeft niet moeilijk te zijn om óók achter het gasfornuis indruk te maken, vrienden. Zo lang je maar met goede producten werkt. Laten we zo rond de Kerstdagen iedereen eens positief verrassen door met een waanzinnig lekker gerecht de keuken uit te stappen. En dat bij het proeven van wat je voor elkaar getoverd hebt, iedereen spontaan een sprongetje van vreugde maakt. Gewoon door op een makkelijke manier de traditionele, maar oh zo lekkere, saltimbocca te maken; stoer en toch elegant. Dus hier gaat iedereen de bodem van uit zijn bord eten.
Spring in de mond
Saltimbocca betekent letterlijk: ‘springt in de mond’, dus met die smaakverrassing zit het wel goed. Het vlees dat je voor de traditionele saltimbocca gebruikt is kalfsoester. Kalfsoester wordt gesneden uit de bil of achtervoet van het kalf en is dus eigenlijk een biefstuk. De kalfsoester is supermals en heeft een iets verfijndere smaak dan een reguliere biefstuk. En daarom heb je maar heel weinig kruiden en specerijen nodig. En omdat dit vlees niet zo vet is, hoef je het maar kort te bakken om er een heerlijk gerecht van te maken.
Goed, even resumeren: weinig kruiden nodig om wat extra smaak aan het vlees te geven en kort bakken om een malse saltimbocca te krijgen. De Italianen wisten dit jaren geleden al en gebruiken bij de saltimbocca dus alleen maar wat salie, peper en zout. En om te voorkomen dat dit delicate stukje vlees te droog wordt of te snel verbrandt, rollen ze het even door de bloem. Slimme jongens.
En nu snel de keuken in om die heerlijke saltimbocca te gaan maken en samen met je vrienden of vriendinnen lekker te smikkelen met een mooi glas witte wijn erbij.
Recept:
Saltimbocca tradizionale
Ingrediënten:
- 4 dunne kalfsoesters, (± 250 gram)
- 4 plakjes dun gesneden prosciutto (± 50 – 75 gram)
- 4 verse blaadjes salie
- 100 ml droge witte wijn
- 50 gr bloem
- zout en peper
- 50 gram boter, waarvan de helft in kleine blokjes gesneden
- 1 el olijfolie
Aanwijzingen:
- Zet de blokjes boter in de koelkast, want die moeten straks goed koud zijn om er een mooie saus mee te maken. De rest van de boter doe je alvast in een grote koekenpan. De kalfsoesters moeten mooie dunne plakken worden die je kunt oprollen, dus als het nodig is, sla je de oesters wat platter met een vleeshamertje of een deegroller (Verpak de oesters eerst in wat huishoudfolie, voordat je begint te meppen).
- Leg op iedere plak vlees een plakje prosciutto en leg hierop een blaadje salie. Rol het vlees op in de lengte en prik het rolletje vast met een cocktailprikkertje.
- Roer wat peper en zout door de bloem en strooi dit dan uit in een diep bord. Haal de rolletjes door de bloem zodat ze goed bedekt zijn.
- Smelt de boter samen met de olijfolie en bak dan de vleesrolletjes in 3 tot 4 minuten rondom goudbruin. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat, want kalfsoester is een delicaat stukje vlees dat met respect behandeld moet worden.
- Gooi de witte wijn bij het vlees om af te blussen en laat dan op hoog vuur het vocht een kleine 5 minuten inkoken. Haal dan het vlees uit de pan en zet dit even apart op een voorverwarmd bord of in een oven op 100°. Tijd om de saus te maken. Haal de pan wel eerst van het vuur. Doe 3 eetlepels kokend water bij de wijnjus en gooi dan stuk voor stuk de koude klontjes boter bij het vocht. Wanneer je een klontje boter toevoegt blijf je roeren tot het gesmolten is en pas dan gooi je het volgende klontje boter erbij. Blijf dit doen tot je romige, dikke saus hebt.
- Proef de saus en voeg eventueel wat peper en zout toe. Serveer de saltimbocca op een mooi bord, giet de saus over het vlees en leg er wat geroosterde broccoli en gebakken aardappeltjes naast. Eet smakelijk!