Lekker mensen, het is weer voorjaar. De zon lijkt het weer definitief van de wolken te gaan winnen en de dagen worden ook weer langer. De buurman staat buiten zijn voortuin te doen en knipt en trekt al het winterse onkruid tussen zijn vaste planten vandaan. Vrolijk stap ik naar buiten, maak een diepe buiging naar de buurman en zeg: “Spring is in the air.” Waarop de buurman mij verbaasd aankijkt en zegt: “Waarom zou ik? Trouwens, voorlopig geen gespring voor mij. Heb van de week mijn teen gekneusd.”, tot zover de talenknobbel van de buurman.
Wel grappig dat de buurman deze vergissing beging, want ik associeer lente inderdaad wel heel vaak met springen. De kalveren die springend de wei in mogen, konijntjes die in de vroege ochtend nog lekker over de grasvelden springen en natuurlijk mijn onbeheersbare drang om zo geheten ‘spring’ films te kijken met mijn gabbers. Wat springfilms zijn? Dat zijn van die ongelofelijk foute Hong Kong films waarin de acteurs in vechtscènes van die sprongen van 12 meter maken. Geweldig en hilarisch. Vooral wanneer ze ook nagesynchroniseerd zijn. Springen de tranen je gelijk al in de ogen. Kijk, er zijn zeker ook wel goede Kung Fu films, maar het merendeel valt in de categorie ‘spring’ film. Het soort film dat niet komisch bedoeld is, maar waarvan je wel huilend van het lachen van de bank rolt. Een echte Dude op dit gebied was natuurlijk de fantastische Bruce Lee. Hij had van mij ook zeker wel Dude Lee mogen heten. De films die hij gemaakt heeft, zijn legendarisch en hebben niet voor niets terecht de cult status gekregen. Denk dat deze dude zijn vrienden maar eens gaat uitnodigen om een voorjaars vechtfilmpje te komen kijken. Maak ik er ook gelijk een lekker bordje Aziatisch eten bij. Een smakelijk Indisch gekruid en krokant gebakken speklapje met nasi erbij.
Spek in het algemeen en de speklap in het bijzonder worden nog steeds ondergewaardeerd door veel mensen. Aan een goede speklap zit ook een mooie rand vet (of zwoerd met een mooi woord) en dat zorgt ervoor dat menigeen de speklap nog wel eens laat liggen tijdens het winkelen. Zonde! Want die vetrand zorgt juist voor smaak. Zeker wanneer je het lapje lekker op hoog vuur laat bakken. Speklap wordt vaak van de buik en soms van de rug gesneden. De meeste speklappen die je kunt kopen komen wel van de buik, omdat hier ook net wat meer vlees aan zit dan aan het rugspek. Vroeger wist men spek ook al goed op waarde te schatten. Kijk maar naar gezegden als: “Die is spekkoper.” en “De kat niet op het spek willen binden.”
Speklapjes bak je op hoog vuur
Een lapje spek is echt een prachtig mooi stukje vlees, maar je moet hem wel lekker knapperig bakken. En daarvoor heb je hoog vuur nodig en ook je vlees regelmatig blijven keren zodat het niet verbrandt. Op vlees.nl kun je naast de speklap ook over heel veel andere soorten vlees nuttige tips terugvinden. Ik vind een nasi gerecht met spek gewoon nét even lekkerder dan met kip of ander vlees, doordat je met een goed uitgebakken speklap een lekker krokantje aan je eten toevoegt. En… waarschijnlijk ook omdat mijn oma haar nasigerechten met speklapjes maakte. Er is toch niets dat op kan boksen tegen jeugdherinneringen, of wel?
Mijn oma kookte lekker Indonesisch
En hoewel het prachtig geklonken zou hebben, was mijn oma niet Indonesisch, maar ze kon wel heel lekker Indo koken. En dat kwam weer omdat haar buurvrouw Indonesische was en mijn om dus al die lekkere recepten van de buuf doorkreeg. Vandaag deel ik met jullie het recept voor de lekkerste speklapjes dat mijn oma met mij deelde. En dat lekker Indisch gekruide lapje geeft net weer een andere draai aan iets dat je waarschijnlijk alleen maar bij de stamppot of de barbecue had bedacht. Ben je benieuwd naar nog meer creatieve en verrassende tips over wat je met vlees kunt doen? Neem dan gewoon eens een kijkje op vlees.nl Ik vind hier veel nuttige informatie over verschillende soorten vlees, de bereidingen en ook hoe je met een bepaald stukje vlees eens iets heel anders kunt doen.
En nu lekker voor de buis met een goed bord, goede vrienden en een foute Kung Fu film. Lachen!
Indisch gekruide speklapjes met nasi
Heerlijk gemarineerde speklapjes en perfect krokant gebakken. Lekker om te serveren met nasi of gewoon op een boterham.
Porties: 3-4
Voorbereidingstijd: 5 min
Kooktijd: 20 min
Totale tijd: 25 min
Ingrediënten:
- 4 mooie speklapjes
- 3 tl sambal oelek
- 1 tl kurkuma
- 2 el ketjap manis
- 1 flesje goed bier
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijn gesnipperd
- 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
- 1 tl gemalen komijnzaad (Djintan)
- 80 ml kokosmelk
Bereiding:
- Schenk de ketjap met een slokje van het bier in een platte schaal (zet het bier dat je overhoudt apart voor later) en roer even door. Snij de grootste stukken vet van de speklapjes en masseer de lapjes vervolgens met de sambal en de kurkuma. Strooi nog wat zout en peper op de lapjes en leg ze daarna voor minimaal een half uur in de marinade ( wanneer je de tijd hebt, laat je de speklapjes een hele nacht in de marinade staan. Lekker!!). Drink de rest van het bier op tijdens het wachten.
- Doe olie in een pan en bak de speklapjes in ongeveer een kwartier krokant en bruin. Tussendoor wel regelmatig omkeren. Wanneer de lapjes lekker knapperig zijn schep je ze even uit de pan op een bordje.
- Gooi in diezelfde pan de gesnipperde ui en knoflook en roer even kort door elkaar. Doe hierna de gemalen koriander en komijnzaad erbij en laat dit een paar minuten lekker pruttelen tot de ui gefruit is.
- Gooi dan de speklapjes weer in de pan bij de kruidenmix en haal ze maar even flink door de kruiden heen. Giet dan de kokosmelk erbij en laat de lapjes nog een minuut of drie lekker pruttelen in de melk. Blijf wel roeren om te voorkomen dat de kokosmelk gaat schiften.
Serveer de lapjes met nasi en groenten zoals jij die graag maakt.