ALLES GROEN
Wat is het toch geweldig wanneer Nederland weer groen kleurt.
Lekkere zonnige dagen en die prachtige verschillende kleuren groen die je door het hele land ziet opgroeien en bloeien. De kleur groen associeer ik eigenlijk altijd met Ierland. Vorig jaar ben ik voor het eerst voor het ‘echie’ in Ierland geweest. Wat een stoer en woest land is dat, zeg! Echt een mannenland, zeg maar
STOOFSCHOTELS
En de kleuren groen die ik in dat land heb gezien, had ik eigenlijk nooit eerder gezien. Een soort van smaragd, maar dan heel helder, zou ik zeggen. Ik begrijp inmiddels wel dat groen de nationale kleur is van de Ieren.
Toch is het apart dat ik eerst 50 moest worden, voordat ik voor de eerste keer mijn voet in dat land heb gezet. Zeker wanneer je ook nog eens bedenkt dat het eten daar ook waanzinnig is. Geweldige stukken vlees, mooie stoofschotels en natuurlijk de pies; hartige taarten! Stuk voor stuk eerlijke en stoere kost voor Dudes (en natuurlijk ook voor de Dudettes).
LIEVER HARTIG DAN ZOET
Ik vind zo nu en dan wat bakken best leuk, maar ben toch meer een hartige dan een zoete eter. Misschien dat ik daarom zo’n fan ben van die Ierse pies. Bakken en toch hartig eten. Wat wil een mens nog meer? Dus wanneer ik ga bakken (zoals zo dadelijk), dan bak ik in negen van de tien gevallen een stoere, hartige taart.
Er komt trouwens nog best wel wat kijken om de juiste ingrediënten bij elkaar te zoeken voor een lekkere pie. Wil je een zachte vulling of juist een vulling met wat meer bite? Wil je een pittige pie of ga je voor een heerlijke pie waarbij een goed gekozen bier de smaak van je vlees accentueert?
Voor het nemen van de juiste beslissing over welk vlees ik ga gebruiken, ga ik altijd even naar vlees.nl Hier vind ik uitgebreide informatie over alle soorten vlees en voor welke bereiding de specifieke soorten het best geschikt zijn.
Ik wilde een zachte en smeuïge vulling voor mijn hartige taart en kwam bij het zoeken uit op de typisch Nederlandse sukadelappen. Lekker als stoofvlees en dus ook als vulling voor mijn meat pie.
MET EEN LEKKER BIERTJE
Met goed bier erbij en de juiste groentemix, hebben we alles te pakken voor een waanzinnige taartvulling die de hele boel gaat rocken. Sterker nog, die vulling is zo lekker dat je zo min mogelijk deeg moet gebruiken, dus maak ik alleen een dakje van hartig deeg. De Ieren hebben dit soort pies ook het hele jaar door op het menu staan, dus ik vind dat ik mijn meat pie ook het hele jaar door mag eten. Lekker in de tuin genieten van het groen en een stoere maaltijd
Eet smakelijk!
RECEPT: MEAT PIE
INGREDIËNTEN
- 500 gram sukadelappen, in middelgrote stukken gesneden
- 1 stuk gele paprika, in reepjes gesneden
- 1 stuk rode paprika, in reepjes gesneden
- 2 stuk uien, in blokjes gesneden
- 500 gram gemengde paddestoelen
- 2 flesjes Murphy’s Irish Red bier
- 1 blik tomatenblokjes
- 70 gram tomatenpuree
- 1 stuk rode peper, fijn gesneden (voor pittig haal de zaden en zaadlijsten er niet uit)
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 1 tl zout
- 100 gram wortel geraspt
- 100 gram doperwten, gewoon uit de vriezer
- 1 pak hartige taartdeeg, mogen ook die kleine vierkante pakjes uit het vriesvak zijn
INSTRUCTIES
- Zet een stoofpan op het vuur (of de slowcooker, wanneer je die hebt, op het aanrecht) en doe hier het vlees met de uien in. Braad het vlees kort aan op hoog vuur, terwijl de uitjes fruiten.
- Doe vervolgens een half flesje bier erbij en schenk de andere helft van het bier in een glas. Laat de mix van vlees en ui even kort pruttelen in het bier, tot het meeste schuim verdwenen is.
- Leg vervolgens de wortel en doperwtjes nog even apart en doe de rest van de ingrediënten in de pan. Breng alles aan de kook en zet dan het vuur weer laag en de deksel op je pan (voor de slowcooker doe je direct de deksel erop en laat je de pan zijn mojo doen)
- Pak het halve glas bier en drink dit op. Laat ondertussen de mix rustig pruttelen voor een uurtje of drie. Hier wordt dat tweede flesje met Iers bier belangrijk. Drink die namelijk op, terwijl je wacht tot je stoofvulling klaar is.
- Ongeveer een kwartier voordat je de pie gaat afmaken, doe je de doperwten in de pan en roer je alles nog even door. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden. Wanneer je klaar bent om de laatste stap naar een heerlijke pie te nemen, schep de de geraspte wortel door de mix en zet je het vuur uit onder de pan.
- Schep de heerlijke vulling in een mooie ovenschaal en dek de vulling toe met het hartige taartdeeg. Bestrijk het deeg lichtjes met wat geklopt eigeel en zet de schaal voor ongeveer twintig minuten in de oven. Haal de pie eruit wanneer het deeg een mooie goudbruine korst heeft gekregen. Serveer eventueel met een mooie, romige aardappelpuree en een goed glas bier. (Dus misschien toch maar direct een sixpack Murphy Irish kopen?)
Meer over sucadelappen of over stoven.