Vlees.nl

MENUMENU
  • Recepten
  • Bereiden en bewaren
      • Bereidingsvideo's
      • Hygiëne
      • Invriezen & Ontdooien
      • Kooktechnieken
      • Kooktermen
      • Kopen & Bewaren
      • Maten & Temperaturen
      • Mini masterclasses
  • Over vlees
      • Algemeen over vlees
      • Bewerkt vlees
      • Bouwstoffen
      • Etiketten
      • Gezonde Voeding
      • Kalfsvlees
      • Kleur & Geur
      • Meat = Vlees
      • Pekelen & Marineren
      • Rijpen & Rusten
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Vetten & Smaak
      • Vleeswaren
      • Voedingswaarde
      • Werken met vlees
  • Achtergrond
    • Concepten & Trends

      • Biologisch
      • Dubbeldoelkoeien
      • Duurzaam
      • Gemak
      • Genieten
      • Gezond
      • Streekproduct
      Lees meer over concepten & trends

      Dierenwelzijn

      • Berengeur
      • Huisvesting
      • Ingrepen
      • Transport
      • Verzorging
      Lees meer over dierenwelzijn

      Diergezondheid

      • Andere dieren
      • Kalveren
      • Runderen
      • Varkens
      Lees meer over diergezondheid
    • Diervoer

      • Additieven
      • Grondstoffen
      • Soja
      • Termen
      Lees meer over diervoer

      Duurzaam Vee & Vlees

      • Duurzame Veehouderij
      • Duurzame Vleessector
      Lees meer over duurzaam vee & vlees

      Milieu & Techniek

      • Algemeen: inleiding
      • Biodiversiteit
      • Carbon Footprint
      • Dioxines
      • Eiwitbalans
      • Energie
      • Footprint water
      • GMO's
      • Klonen van dieren
      • Kweken van vlees
      • Samengesteld vlees
      • Stikstof
      Lees meer over milieu & techniek
    • Slacht & Verwerking

      • Etikettering
      • Kwaliteit & Controle
      • Slachtproces
      • Tracking & Tracing
      • Verdoven
      • Verwerking
      Lees meer over slacht & verwerking

      Vlees & Gezondheid

      • Antibiotica
      • Bewerkt vlees
      • Darmkanker
      • Diabetes
      • E-nummers
      • E.coli
      • Eiwit
      • Hart- en vaatziekten
      • Listeria
      • MRSA
      • Overgewicht
      • Salmonella
      • Toxoplasmose
      • Veiligheid
      • Vetten
      • Zout
      Lees meer over vlees & gezondheid
  • Actueel
  • Home
  • Over Vlees.nl
  • FAQ
  • Contact
Home / Blogs & Zo / Algemeen /

Doe jij mee aan de zoutchallenge?

19-06-2020

Boter in de pan, even afbakken en op smaak brengen met peper en zout. Dat is hoe wij in Nederland graag ons stukje vlees bereiden. Maar is dat snufje zout altijd nodig? Deze maand daagt de Nierstichting iedereen uit om 12 dagen minder of geen zout te eten. Probeer jij het ook?

Zoals Meat Mate Robert Verweij stelt: “We eten in Nederland teveel zout. In heel veel producten die je koopt zit het al verwerkt. Daarom is de makkelijkste en leukste oplossing: zelf koken en minder zout toevoegen.” Wat Robert zegt klopt: maar 20% van onze zoutinname komt uit het zoutpotje, de rest zit al verwerkt in de producten die we kopen [bron: hartstichting]. In vers vlees zit geen zout. Daarom zetten wij hier drie vleesgerechten op een rij die je simpel zelf kunt maken, zonder zout toe te voegen.

Malse biefstuk
Biefstuk is op zichzelf een heerlijk stuk vlees. Door het goed te bereiden heeft het een heerlijke structuur en smelt het vlees bijna op je tong. Om de smaken te versterken kan je peper, kervel en/of peterselie toevoegen. Deze kruiden brengen het beste van de biefstuk naar voren. 

Snelle runderreepjes
Runderreepjes zijn dungesneden reepjes vlees, afkomstig van de magere delen van het rund. Doordat de reepjes dungesneden zijn kun je ze supersnel klaarmaken. Vaak zijn de reepjes al gemarineerd. Tijdens de zoutchallenge koop je de ongemarineerde reepjes, zodat je zelf bepaalt hoeveel zout je er aan toevoegt.

Maak bijvoorbeeld deze heerlijke Gewokte biefstukreepjes met paksoi en vervang de ketjap en vissaus met een snufje koriander en komijn naar smaak.

Franse karbonade
Dit stukje vlees heeft wat meer tijd nodig om te garen.  Een karbonade bakken duurt zo’n 11-14 minuten en grillen 12-15 minuten (in de pan of op de barbecue). Door het vlees niet te zouten, maar te kruiden met een provençaalse mix, waan je je even helemaal in het zonnige Frankrijk. 

Bekijk hier het recept voor de franse, gegrilde karbonade met provençaalse kruiden. Het snufje zout slaan we even over. Lekker met gepofte aardappelen en tomatensalade. 

Succes met de challenge, en geniet van de nieuwe, pure smaken op je bord!

Altijd de laatste tips & tricks, feiten en nieuws over vlees ontvangen?
Schrijf je dan snel in!

Je ontvangt ongeveer eens per maand een mail van ons.

Hot Topics

  • Bereidingsvideo’s
  • Mini masterclasses
  • Kooktechnieken
  • Invriezen & Ontdooien
  • Kooktermen
  • Kopen & Bewaren
  • Maten & Temperaturen
  • Vleesrecepten
  • Hygiëne

Vlees

Varkensvlees Varkensvlees Rundvlees Rundvlees Kalfsvlees Kalfsvlees Ander vlees Ander vlees Thema's rond vlees Thema's rond vlees

Nieuws

do 14 jul

Zien eten doet eten

Wie grotere porties op zijn bord krijgt en zich bovendien omringt weet door grote eters, zal onbewust meer tot zich nemen dan wanneer die factoren er niet zijn. Dat blijkt uit

  • Disclaimer
  • Privacy
  • Pers
  • Voorwaarden
  • Sitemap
  • Cookie beleid
  • Social media richtlijnen
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}