Boter in de pan, even afbakken en op smaak brengen met peper en zout. Dat is hoe wij in Nederland graag ons stukje vlees bereiden. Maar is dat snufje zout altijd nodig? Deze maand daagt de Nierstichting iedereen uit om 12 dagen minder of geen zout te eten. Probeer jij het ook?
Zoals Meat Mate Robert Verweij stelt: “We eten in Nederland teveel zout. In heel veel producten die je koopt zit het al verwerkt. Daarom is de makkelijkste en leukste oplossing: zelf koken en minder zout toevoegen.” Wat Robert zegt klopt: maar 20% van onze zoutinname komt uit het zoutpotje, de rest zit al verwerkt in de producten die we kopen [bron: hartstichting]. In vers vlees zit geen zout. Daarom zetten wij hier drie vleesgerechten op een rij die je simpel zelf kunt maken, zonder zout toe te voegen.
Malse biefstuk
Biefstuk is op zichzelf een heerlijk stuk vlees. Door het goed te bereiden heeft het een heerlijke structuur en smelt het vlees bijna op je tong. Om de smaken te versterken kan je peper, kervel en/of peterselie toevoegen. Deze kruiden brengen het beste van de biefstuk naar voren.
Snelle runderreepjes
Runderreepjes zijn dungesneden reepjes vlees, afkomstig van de magere delen van het rund. Doordat de reepjes dungesneden zijn kun je ze supersnel klaarmaken. Vaak zijn de reepjes al gemarineerd. Tijdens de zoutchallenge koop je de ongemarineerde reepjes, zodat je zelf bepaalt hoeveel zout je er aan toevoegt.
Maak bijvoorbeeld deze heerlijke Gewokte biefstukreepjes met paksoi en vervang de ketjap en vissaus met een snufje koriander en komijn naar smaak.
Franse karbonade
Dit stukje vlees heeft wat meer tijd nodig om te garen. Een karbonade bakken duurt zo’n 11-14 minuten en grillen 12-15 minuten (in de pan of op de barbecue). Door het vlees niet te zouten, maar te kruiden met een provençaalse mix, waan je je even helemaal in het zonnige Frankrijk.
Bekijk hier het recept voor de franse, gegrilde karbonade met provençaalse kruiden. Het snufje zout slaan we even over. Lekker met gepofte aardappelen en tomatensalade.
Succes met de challenge, en geniet van de nieuwe, pure smaken op je bord!